detoxifiere
Fa aceasta cura de detoxifiere o data pe an: dieta Oshawa.
august 25, 2017
uddyana-bandha
Acesta este cel mai important exercitiu din Hatha Yoga – Uddyana Bandha.
octombrie 9, 2017

Beneficiile postului pentru trup si suflet.

 

Ti-a recomandat cineva vreodata sa tii post? Daca da – fie ca ti-a spus o cunostinta,  preotul bisericii unde mergi, sau liderul spiritual pe care il urmezi – acesta cunostea beneficiile postului si ti-a dat un sfat foarte bun! Cu siguranta ca aceasta persoana nu s-a gandit doar la sanatatea corpului tau ci si la relatia ta cu Dumnezeu.

Postul nu este doar o abtinere de la mancare ci si o abtinere de la comportamente viciate, care ne tin legati in iluzia egoului si astfel departe de Divin. Postul reprezinta o purificare a corpului dar si a mintii si a sufletului si este un prilej deosebit de interiorizare si conectare cu Sursa-Dumnezeu.

Toate traditiile spirituale recomanda ca postul sa fie insotit de rugaciune si/sau meditatie. Si asta pentru ca in timpul postului mintea devine calma iar inima incepe sa se deschida spre cele inalte.

 

Postul crestin.

 

beneficiile postului 2

 

In traditia Crestina postul are o mare insemnatate. Fie ca vorbim despre Postul Craciunului sau Postul Pastelui, vorbim despre o perioada de abtinere de la alimentele de natura animala, alcool, tutun si cultivare a linistii, iertarii si iubirii.

Postul este o practica de purificare a corpului si de apropiere de Dumnezeu.

Daca ne uitam putin in istorie, vedem ca postul era practicat si in Vechiul Testament, pe vremea lui Moise. Insusi Iisus Hristos a postit timp de 40 zile si 40 nopti in desert, inainte de a isi incepe activitatea.

Postul este un prilej de apropiere de Dumnezeu, o calatorie individuala si interioara, nicidecum un eveniment exterior. Atunci cand postim trebuie sa o facem pentru a ne curati si pentru a ne apropia de Dumnezeu.

Iata ce spune Iisus despre atitudinea din timpul postului:


,,Cand postiti, sa nu va luati o infatisare posomorata, ca fatarnicii, care isi slutesc fetele, ca sa se arate oamenilor ca postesc… Ci tu, cand postesti, unge-ti capul, si spala-ti fata, ca sa te arati ca postesti nu oamenilor, ci Tatalui tau, care este in ascuns; si Tatal tau, care vede in ascuns, iti va rasplati.”

Iisus Hristos in Matei 6:16-18


 

 

Sfintii Parinti ai Bisericii Crestine lauda si recomanda postul. Sfantul Ioan Gura de Aur:


„Postul potoleste zburdalnicia trupului, infraneaza poftele cele nesatioase, curateste si inaripeaza sufletul, il inalta si-l usureaza”.

Sfantul Ioan Gura de Aur


 

Stiinta vine din urma si demonstreaza astazi ceea ce traditiile spirituale au stiut de mii de ani. Cercetatorii de la Universitatea Californiei de Sud au ajuns la concluzia ca beneficiile postului asupra sanatatii pot fi insumate intr-o lista foarte lunga. Vedeti lista mai jos.

 

Postul negru terapeutic.

Cei mai ambitiosi si rezistenti dintre noi pot incerca postul negru terapeutic cu apa. Postul negru ortodox este fara apa, insa puteti incerca si varianta terapeutica cu apa.

Postul negru crestin se tine insotit de rugaciune si aprobarea duhovnicului.

Pentru a va face o idee despre postul negru, va recomandam clipul lui Calin Cyfer, care tine post negru foarte des.

  

Beneficiile postului negru pot umple un caiet intreg, insa e foarte important de stiut daca constitutia noastra ne permite sa tinem post negru sau nu.

Postul negru se tine de obicei o zi, 7 zile, sau 21 zile. Apa este permisa.

 

Beneficiile postului.

 

Beneficii pentru corp:

 • Detoxifiere
 • Repaosul organelor
 • Curatarea sistemului digestiv
 • Imbunatatirea digestiei
 • Regenerare celulara si vindecare
 • Refacerea sistemului imunitar
 • Imbunatatirea circulatiei sangelui si functionarii inimii
 • Cresterea nivelului de energie
 • Piele stralucitoare
 • Cresterea sperantei de viata

 

Beneficii pentru minte:

 • Claritate mentala
 • Imbunatatirea concentrarii
 • Imbunatatirea memoriei
 • Disciplinarea mintii
 • Dezvoltarea vointei si a fermitatii

 

Beneficii spirituale:

 • Postul ajuta la echilibrarea emotionala
 • Ajuta la purificarea corpului si a mintii, ceea ce creeaza o stare de pace interioara, favorabila introspectiei si conexiunii cu Dumnezeu.
 • Creeaza o stare de puritate mentala, ceea ce ne permite sa vedem mai clar greselile, atasamentele, iluziile si sa cultivam iubirea.

 

Postul si rugaciunea/meditatia.

Deoarece postul ne linisteste mintea si creeaza o stare de pace interioara, este bine sa practicam in perioada postului si rugaciunea si/sau meditatia.

Vom observa ca reusim sa ne conectam cu Dumnezeu mai bine ca niciodata pentru ca mintea e linistita iar inima deschisa.

Daca alegem sa practicam meditatia, vom observa cat de usor intram in meditatie, pentru ca mintea e disciplinata si nu mai avem atat de multe ganduri.

 

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat:

Send this to a friend