Zazen–practica meditativa centrala a Buddhismului Zen.
februarie 16, 2017Sa-l cunoastem mai bine pe Dalai Lama.
martie 2, 2017Zazen–practica meditativa centrala a Buddhismului Zen.
februarie 16, 2017Sa-l cunoastem mai bine pe Dalai Lama.
martie 2, 2017Rugaciunea Inimii-Poarta catre Dumnezeu.
[vc_row][vc_column][vc_column_text]
Mai tineti minte ce ne-a spus Iisus? „Imparatia lui Dumnezeu este in inima ta.”
Haideti sa descoperim ce a vrut sa spuna Iisus si sa cunoastem (daca nu stim deja) o modalitate crestina prin care putem intra in comuniune cu Dumnezeu. Aceasta se numeste Rugaciunea Inimii sau Rugaciunea lui Iisus si a fost practicata in traditia Isihasta de 2.000 ani!
Gasim indicatii pentru a practica Rugaciunea Inimii in Filocalia (in traducere din greaca inseamna „iubirea pentru frumusetea divina” sau „iubirea pentru virtute”). Filocalia este o culegere de texte sfinte, scrise de catre mai multi pustinici, monahi si clerici crestini (25 la numar) incepand din secolul IV si pana in secolul XIV.
Iata care este rugaciunea inimii:
“Doamne, Iisuse Hristoase, miluieste-ma pe mine, pacatosul!”
Si varianta scurta:
„Doamne Iisuse Hristoase, miluieste-ma !”
Cand facem Rugaciunea Inimii, trebuie sa avem mintea in inima.
Iata care sunt pasii:
- Centram mintea in inima si suntem atenti la respiratia pieptului.
- Inhalam, spunand „Doamne Iisuse Hristoase”
- Facem o pauza, tinand respiratia. Ne odihnim in linistea inimii.
- Expiram, spunand „miluieste-ma pe mine, pacatosul!”
- Facem o pauza scurta, farasa inspiram. Ne odihnim in linistea inimii.
- Repetam.
Rugaciunea inimii – Cea mai inalta rugaciune a Crestinismului.
Crestinii cred despre aceasta rugaciune ca este cea mai inalta forma de rugaciune, fiind in acelasi timp rugaciune si „fagaduinta si marturisire a credintei; e datatoare de Duh Sfant si de daruri dumnezeiesti, curatitoare de inimi, izgonitoare de demoni, salasluire a lui Iisus Hristos, a celor duhovnicesti, intelegere si izvor al gandurilor dumnezeiesti, lasare a pacatelor si a trupurilor, datatoare de dumnezeiasca luminare, comoara a milei lui Dumnezeu, mijlocitoare intru descoperirea Tainelor dumnezeiesti.” Crestinatate.ro
Practicand Rugaciunea Inimii regulat (sau chiar continuu) vom vedea ca eul individual incepe sa se dizolve, lasand loc lui Dumnezeu sa se manifeste. Inima infloreste ca o floare stralucitoare iar mintea este inundata de caldura iubirii cu intelegeri noi, sfinte.
Comuniunea cu Dumnezeu.
Parintele Dumitru Staniloae in cartea sa, “Rugaciunea lui Iisus si experienta Duhului Sfant”, spune ca „aceasta intalnire a mintii cu inima nu se face prin ridicarea inimii in minte, ci prin coborarea mintii in inima. Aceasta inseamna ca nu inima isi afla odihna in minte, ci mai degraba mintea isi afla odihna in inima adica in adancul inimii strans unit cu adancul lui Dumnezeu, obiectul cautarii sale.
Propriu-zis, mintea coborata in inima nu-L mai intalneste pe Dumnezeu prin mijlocirea ideilor, ci prin simtirea prezentei Lui, ceea ce ii permite sa verifice in realitate ceea ce gandea mintea. Aici simtirea realitatii neatinse pe care o incearca mintea se realizeaza in prezenta nemijlocita a lui Dumnezeu. Ideile despre Dumnezeu sau ideea de Dumnezeu se gasesc umplute, patrunse, strabatute de simtirea realitatii insesi a lui Dumnezeu. Realitatea ia locul ideii si, in acelasi timp, o verifica; ideea nu se mai intercaleaza intre noi si Dumnezeu.”
In viziunea crestina, Rugaciunea Inimii este mijlocul prin care putem urca pe scara spre Dumnezeu.
Daca ar fi sa facem o paralela cu Ramana Maharshi, am putea spune ca inima ne reveleaza cine suntem cu adevarat.
Sfantul Pavel spunea ca trebuie sa facem aceasta rugaciune fara pauza. Haideti sa descoperim aceasta frumoasa rugaciune!
Surse:
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]