anapanasati buddhism
Cultivarea pacii cu ajutorul constientizarii respiratiei (Anapanasati).
ianuarie 5, 2017
advaita vedanta
Advaita Vedanta – Scoala non-dualitatii.
ianuarie 12, 2017
anapanasati buddhism
Cultivarea pacii cu ajutorul constientizarii respiratiei (Anapanasati).
ianuarie 5, 2017
advaita vedanta
Advaita Vedanta – Scoala non-dualitatii.
ianuarie 12, 2017

Invatatura lui Ramana Maharshi – „Cine sunt eu?”

ramana maharshi

Ramana Maharshi este unul dintre cei mai de seama maestri spirituali ai tuturor timpurilor si ne putem considera norocosi ca a trait in secolul XX, avand astfel posibilitatea de a-l vedea in fotografii si filme. Desi avea o faptura modesta si a dus  o viata de renuntare si asceza, invatatura lui a atins milioane de oameni si continua sa trezeasca constiinte si sa deschida minti. Ramana si-a dedicat viata adevarului ultim: Sinele Suprem sau Dumnezeu. Viata si invatatura sa reflecta acest lucru, fiind un model din toate punctele de vedere.

 

Povestea lui Ramana Maharshi. 

S-a nascut in 1879 in Tiruchului, India, intr-o familie hindusa. La varsta de 16 ani a avut o experienta de trezire care l-a marcat pe viata si din care a luat nastere cautarea sa. Se facea ca dintr-o data a fost cuprins si coplesit de o frica de moarte. In acea stare, stand nemiscat, i-a trecut prin minte sa intrebe: „Acum a venit moartea. Ce inseamna asta? Cine moare?Acest corp moare.”  Apoi intelegerile: „Acest corp e mort. Va fi pus pe rug si ars. Dar odata cu el, voi disparea eu? Este corpul cine sunt eu cu adevarat? Corpul este tacut si inert, dar simt puterea personalitatii mele si a Eului foarte tare. Asta inseamna ca eu sunt spiritul. Corpul moarte, dar spiritul care transcende corpul nu poate fi atins de moarte. Eu sunt spiritul fara moarte.”

Dupa aceasta experienta, viata tanarului s-a schimbat. S-a urcat intr-un tren si a mers la Arunachala, muntele sfant, unde a vizitat templele hinduse. Acolo s-a hotarat sa se dedice meditatiei si introspectiei. A ramas acolo pana la sfarsitul vietii sale. Dupa multi ani in care a meditat in pesterile din zona, oamenii au construit un ashram. Acolo, Ramana a trait si vorbit despre Sinele interior pana la moartea sa, in 1950.

 

Invatatura lui Ramana Maharshi

Ramana a devenit cunoscut din timpul vietii sale, atat in India cat si in intreaga lume. Oameni din toate colturile lumii veneau la el pentru a gasi raspunsuri si pace. Unii au scris chiar si carti despre el. (Realizarea Sinelui-Viata si invataturile lui Ramana Maharshi de B.V. Narashima)

Invatatura sa este autentica si simpla. El ne indica sa ne intrebam cine suntem cu adevarat, folosind neincetat intrebarea „Cine sunt eu” in inima spirituala.

Nu sunt corpul, nici organele de simt, nici mintea care gandeste. Atunci cine sunt eu? Dupa ce am inteles ca nu suntem niciuna dintre toate acestea si le-am transces pe toate, ramanem doar cu constiinta, adica pura existenta, pura constiinta, pura beatitudine. (Sat-Chit-Ananda).

El spune ca adevaratul Sine locuieste in inima spirituala, in partea dreapta a inimii fizice, la o latime de deget de centrul pieptului. Prin practica sustinuta, sinceritate si meditatie cu inima spirituala, el promite eliberarea de eul fals (egoul, mintea) si trairea unei vieti in adevar.

 

„Datoria ta este sa fii. Nu sa fii aceasta sau cealalta. „Sunt Ceea ce Sunt” rezuma intregul adevar. „Stai nemiscat!” Ce inseamna sa stai nemiscat? Inseamna sa te distrugi pe tine. Pentru ca orice forma sau conceptie este cauza necazului. Renunta la notiunea „sunt asa si pe dincolo”. Tot ceea ce se cere ca sa realizezi Sinele este sa stai nemiscat. Ce poate fi mai usor de atat?”

 

Vrem sa mentionam ca prin a sta „nemiscat”, Ramana se refera atat la a sta in meditatie, linistit, dar si la a fi in permanenta ancorat in Sine, in inima spirituala, fara a iti lasa mintea sa fie distrasa si dusa de ganduri in diverse directii.

Daca vrei sa afli mai multe despre invatatura sa, iti recomandam cartea „Cine sunt eu” scrisa de Arthur Osborne, aparuta la editura Herald.

In ce priveste viziunea sa asupra karmei, iata ce a avut de spus Ramana:

 

„Cel care le randuieste pe toate, controleaza destinele sufletelor in concordanta cu faptele sale trecute. Orice este destinat sa nu se intample, nu se va intampla, oricat de mult ai incerca sa schimbi asta. Orice este destinat sa se intample, se va intampla, orice ai face sa opresti asta. Aceste lucruri sunt certe. De aceea, cel mai bine e sa ramanem tacuti.”

 

Va recomandam acest documentar despre Ramana. Speram sa trezeasca in voi acea parte care este inima spirituala!

 

Sursa foto:

www.arunachala-ramana.org

Comments are closed.

Send this to a friend