rugaciunea inimii
Rugaciunea Inimii-Poarta catre Dumnezeu.
februarie 23, 2017
mindfulness
10 beneficii ale meditatiei mindfulness pentru sanatatea ta.
martie 9, 2017
rugaciunea inimii
Rugaciunea Inimii-Poarta catre Dumnezeu.
februarie 23, 2017
mindfulness
10 beneficii ale meditatiei mindfulness pentru sanatatea ta.
martie 9, 2017

Sa-l cunoastem mai bine pe Dalai Lama.

dalai lama dharamsala

Steagul tibetan in Dharamsala, India.

Care este semnificatia titlului “Dalai Lama”?

Oamenii din traditia Buddhista Tibetana (ramura Gelugpa) cred ca cei alesi sa fie Dalai Lama sunt incarnari ale lui Avalokiteshvara sau Chenrezig, Bodhisattva al Compasiunii si sfantul protector al Tibetului. Despre Boddhisatva se spune ca sunt fiinte iluminate care au ales sa amane Nirvana pentru a se reincarna pe Pamant si a servi umanitatii.

In traducere, Dalai Lama inseamna „ocean de intelepciune.”

Primul Dalai Lama a fost numit in 1391. De atunci 14 persoane au purtat acest titlu, ultimul fiind Tenzin Gyatso, actualul Dalai Lama.

Cel de-al 12-lea Dalai Lama.

Cel de-al 12-lea Dalai Lama.

Cautarea lui Dalai Lama.

Se spune ca toate aceste persoane sunt de fapt Avalokiteshvara, de aceea, imediat dupa moartea fizica a unui Dalai Lama, cei mai inalti Lama tibetani pornesc in cautarea reincarnarii lui Avalokiteshvara. Uneori poare dura cativa ani pana cand spiritul reincarnat al lui Avalokiteshvara este gasit.

Calugarii folosesc niste tehnici speciale pentru a il gasi si identifica pe urmatorul Lama, incarnarea lui Boddhisatva al Compasiunii. Iata cateva dintre ele:

  • Vis – unul dintre inaltii lama primeste in vis locatia unde se afla incarnarea lui Dalai Lama.
  • Directia fumului – daca Lama care a murit este incinerat, directia fumului va indica unde va avea loc urmatoarea incarnare.
  • Lacul Oracol – inaltii calugarii tibetani merg sa consulte un lac sfant, numit Lhama Lhatso, care se afla in centrul Tibetului. Acesta ofera semne despre locatia unde se afla reincarnarea lui Avalokiteshvara.

Dalai Lama a fost un titlu (si chiar o institutie) care cuprindea atat statutul de cel mai inalt calugar buddhist dar si statutul de conducator al Tibetului, asta pana in 1959, cand autoritatile chineze au preluat controlul asupra Tibetului.

Astazi marele Lama traieste in exil in Dharamsala, India, unde a primit gazduire din partea guvernului indian.

Steagul tibetan in Dharamsala, India.

Steagul tibetan in Dharamsala, India.

Al 14-lea Dalai Lama

Tenzin Gyatso este cel de-al 14-lea Dalai Lama. El s-a nascut in 1935 intr-o familie de tarani din Tibet si a fost descoperit ca fiind reincarnarea lui Boddhisatva al Compasiunii pe cand avea doar 2 ani. In 1940, la doar 5 ani a fost incoronat ca Lama iar la varsta de 6 ani si-a inceput educatia monastica. A studiat subiecte precum: arta si cultura tibetana, limba Sanskrita, medicina si filosofie Buddhista.

La 15 ani a fost considerat suficient de capabil pentru a primi toate responsabilitatile titlului de Dalai Lama.

In 1959, din cauza ocupatiei chineze, Tenzin Gyatso a trebuit sa fuga din Tibet si a primit azil in India, unde traieste si in prezent, ca refugiat.

 

Responsabilitatile lui.

Poate ca va intrebati care sunt responsabilitatile lui. Iata care sunt acestea:

  1. In primul rand, la nivel uman, el isi ia angajamentul sa promoveze cele mai inalte valori umane: compasiunea, iertarea, toleranta, recunostinta si auto-disciplina.
  2. Cea de-a doua responsabilitate, in calitate de practicant religios, este ca marele Lama sa promoveze intelegerea intre religiile lumii. In ciuda diferentelor filosofice, toate marile religii ale lumii au potentialul de a crea fiinte desavarsite. De aceea, supremul Lama sustine toleranta si respectul intre religii.
  3. Ultima responsabilitate este sa promoveze cultura tibetana si valorile ei cele mai de seama: pacea si non-violenta.

 

Dalai Lama astazi. 

In 1989 Dalai Lama a primit premiul Nobel pentru pace, datorita muncii sale non-violente de a elibera Tibetul.

Tenzin Gyatso, actualul Dalai Lama.

Tenzin Gyatso, actualul Dalai Lama.

In martie 2011 Tenzin Gyatso a renuntat la responsabilitatile sale politice, punand capat acestei functii duale ce imbina spiritualitatea si politica.

A calatorit in mai mult de 70 de tari in care a vorbit depre compasiune, pace si non-violenta. Discursurile sale sunt apreciate in lumea intreaga, fiind recunoscut ca unul dintre marile personalitati spirituale ale secolului nostru.

Acelora dintre voi care inteleg limba engleza, va recomandam sa vizionati videoclipul de jos, in care Tenzin Gyatso vorbeste despre viata spirituala in secolul XXI si despre inaltele valori spirituale.

 

Continuitate

Cel de-al 14-lea Dalai Lama a declarat ca la varsta de 90 ani va aduce in discutie continuitatea sau incheierea succesiunii acestui titlu. El a spus ca va consulta inaltii calugari buddhisti, oamenii tibetani de rand si chiar si pe alti oameni de alte nationalitati dar care sunt practicanti ai buddhismului tibetan.

Daca se va hotara ca este necesara reincarnarea lui Dalai Lama si existenta unui al 15-lea Lama, aceasta decizie va fi incredintata Consiliului tibetan, Gaden Phodrang, care va urmari sa il identifice pe urmatorul inalt Lama.

 

Surse:

www.dalailama.com

www.gatewaytotibet.com

www.happinessplunge.com

 

Comments are closed.

Send this to a friend