H.W.L Poonja si revelarea sinelui.
ianuarie 19, 2017Zazen–practica meditativa centrala a Buddhismului Zen.
februarie 16, 2017H.W.L Poonja si revelarea sinelui.
ianuarie 19, 2017Zazen–practica meditativa centrala a Buddhismului Zen.
februarie 16, 2017Eu sunt acela! – Invatatura lui Nisargadatta Maharaj.
Continuand seria despre maestrii care au predat revelarea sinelui, vrem sa va vorbim si despre Nisargadatta Maharaj, un alt mare maestru al secolului XX.
Viata lui Nisargadatta Maharaj.
Nisargadatta Maharaj s-a nascut in luna martie a anului 1897 intr-o familie saraca din India unde a primit numele de Maruti. Fiind atat de saraci, el nu a beneficiat de educatie, insa a avut a inteligenta nativa sclipitoare, ceea ce l-a facut sa devina interesat de mic de subiecte religioase si spirituale.
Dupa moartea tatalui sau a plecat la Bombay unde a avut multe joburi mici pana cand a reusit sa isi deschida un mic magazin unde vindea haine si tigari. In timp, aceasta afacere s-a dezvoltat, asigurandu-i lui Maruti si familiei sale o siguranta financiara. S-a casatorit si a avut un baiat si 3 fete.
Trezirea.
A avut o viata normala pana la varsta mijlocie, cand un prieten l-a dus sa-l cunoasca pe Navnath Sampradaya, un maestru dintr-o secta hindusa. Acesta i-a dat o mantra si instructiuni pentru a practica meditatia. Imediat, Maruti s-a apucat de treaba si curand a inceput sa aiba tot felul de stari de constiinta pana cand identitatea lui s-a dizolvat. Ce a ramas a fost fiinta treaza si iluminata pe care o numim azi Nisargadatta Maharaj.
Chiar si dupa trezirea sa, el a continut afacerea cu magazinul si a avut o viata normala de familie. Dupa mai multi ani insa, s-a decis sa se dedice total sinelui si raspandirii in lume a mesajului trezirii. Si-a lasat familia si afacerea si a inceput un lung „turneu” prin India, vorbind despre descoperirea sinelui.
Desi nu a fost niciodata educat, discursul sau este extraordinar de inteligent. Va lasam sa descoperiti si voi asta mai jos.
Viziunea lui Nisargadatta.
„Cautatorul este in cautarea lui insusi. Renunta la toate intrebarile, mai putin la una:”Cine sunt eu?” La urma urmei, singurul lucru de care poti fi sigur este ca „esti”. „Eu sunt” este sigur. „Eu sunt aceasta” nu este. Depune un efort sa afli cine esti cu adevarat. Ca sa afli cine esti cu adevarat, trebuie mai intai sa afli cine nu esti. Descopera tot ceea ce nu esti: corpul, sentimentele, gandurile, timpul, spatiul, aceasta sau cealalta, nimic concret sau abstract care poate fi perceput ca tu. Cu cat descoperi mai repede ca la nivelul mintii poti fi descris doar in termeni negativi, cu atat vei ajunge mai repede la sfarsitul cautarii tale si vei realiza ca tu esti fiinta nesfarsita.” Nisargadatta Maharaj
„ Eu sunt acela” – ce vrea sa spuna acest titlu?
Redam aici capitolul “Obsesia ca esti un corp.” din cartea “Eu sunt acela” de Nisargadatta Maharaj. Cartea nu a fost scrisa de insusi maestrul, ci este o transcriere a discutiilor pe care acesta le-a avut de-a lungul timpului cu diversi oameni care veneau la el pentru a gasi raspunsuri la intrebarile care ii framantau.
Va dorim iluminare placuta!
“Intrebare: Maharaj, dumneavoastra stati in fata mea si eu sunt la picioarele dumneavoastra. Care este diferenta dintre noi?
Maharaj: Nu este nicio diferenta.
Intrebare: Totusi, trebuie sa fie o diferenta. Eu vin la dumneavoastra, iar dumneavoastra nu veniti la mine.
Maharaj: Pentru ca iti imaginezi ca exista diferente. Mergi incolo si incoace in cautarea unor oameni superiori.
Intrebare: Si dumneavoastra sunteti un om superior. Spuneti ca stiti ce este real, in timp ce eu nu stiu.
Maharaj: Ti-am spus eu vreodata ca tu nu stii si de aceea esti inferior? Lasa-i pe cei care au inventat aceste distinctii sa le dovedeasca veridicitatea. Eu nu afirm ca stiu ceea ce tu nu stii. De fapt, stiu chiar mai putine decat tine.
Intrebare: Cuvintele dumneavoastra sunt intelepte, comportamentul nobil, gratia dumneavoastra foarte puternica.
Maharaj: Nu stiu nimic despre asta si nu vad nicio diferenta intre mine si tine.
Viata mea este o succesiune de evenimente, la fel ca si a ta. Doar ca eu sunt detasat si vad succesiunea lor ca o succesiune, in timp ce tu te agati de lucruri si le iei dupa tine.
Intrebare: Ce v-a facut atat de detasat?
Maharaj: Nimic in mod special. Am avut incredere in maestrul meu. El mi-a spus ca nu sunt nimic altceva decat eu insumi si l-am crezut. Avand incredere in el, m-am comportat astfel: am renuntat sa-mi mai pese de ceea ce nu era eu sau al meu.
Intrebare: Cum de ati fost atat de norocos incat sa aveti incredere totala in maestrul dumneavoastra? Noi avem incredere doar cu cuvintele.
Maharaj: Cine poate spune? Asa a fost sa fie. Lucrurile se intampla fara cauza sau motiv si la urmei urmei, ce conteaza cine e cine? Opinia ta ca eu iti sunt superior e doar o opinie. In orice moment poti sa o schimbi. De ce sa atasezi atata importanta unor opinii chiar daca sunt ale tale?
Intrebare: Cu toate acestea, sunteti foarte diferit. Mintea dumneavoastra pare sa fie intotdeauna calma si linistita. Si in jurul dumneavoastra se intampla miracole.
Maharaj: Nu stiu nimic despre miracole. Si ma intreb daca natura admite exceptii de la legile ei. Altfel putem spune ca totul este un miracol. Cat despre mintea mea, nu exista asa ceva. Exista doar constiinta in care se intampla totul. Este foarte evident si atunci cand experimentam corpul. Doar ca voi nu va uitati cu atentie. Priviti cu atentie si veti vedea ce vad si eu.
Intrebare: Ce vedeti?
Maharaj: Vad ceea ce si voi ati putea vedea, aici si acum. Insa voi nu puteti vedea din cauza concentrarii gresite a atentiei. Voi nu acordati deloc atentie sinelui vostru. Mintea voastra este plecata dupa lucruri, oameni si idei, niciodata cu voi insiva. Aduceti-va toata atentia asupra sinelui, deveniti constienti de propria voastra existenta. Veti vedea cum functionati, care sunt motivele si rezultatele actiunilor voastre. Studiati inchisoarea pe care construit-o in jurul vostru din cauza lipsei de atentie. Atunci cand cunosti cine nu esti, ajungi sa cunosti cine esti cu adevarat.
Calea inapoi catre tine este prin a refuza si a respinge tot ceea ce nu este adevarat. Un singur lucru este adevarat: ceea ce este adevarat, nu esti imaginatie, nu este un produs al mintii. Chiar si sentimentul de „a fi” nu este continuu, insa este un bun indicator. Va arata unde sa cautati, insa nu si ce sa cautati. Acordati-i mai multa atentie. Odata ce esti convins ca nu poti spune cu sinceritate despre tine ca esti altceva decat „sunt” si ca nimic din ceea ce poate fi numit este tu, atunci nevoia pentru a te defini ca „sunt aceasta” ia sfarsit. Nu mai esti legat de a verbaliza ceea ce esti.
Tot ceea ce ai nevoie este sa te eliberezi de nevoia de a te defini. Toate definitiile se aplica doar corpului tau si expresiilor lui. Odata ce aceasta obsesie (ca tu esti corpul) ia sfarsit, vei reveni la starea ta naturala, in mod spontan si fara efort. Singura diferenta dintre noi este ca eu sunt constient de starea mea naturala, in timp ce tu esti confuz.
Aurul turnat in forma de bijuterii nu are nicio calitate superioara fata de aurul care se gaseste in forma bruta, doar mintea ii atribuie asta. La fel, si noi doi suntem una in fiinta, suntem diferiti doar in forma. Descoperim asta practicand sinceritatea, cautand, intreband in fiecare zi si in fiecare ora, dedicandu-ne intreaga viata sa facem aceasta descoperire.”
Sursa foto: www.integral-religion.org