advaita vedanta
Advaita Vedanta – Scoala non-dualitatii.
ianuarie 12, 2017
nisargadatta
Eu sunt acela! – Invatatura lui Nisargadatta Maharaj.
februarie 2, 2017
advaita vedanta
Advaita Vedanta – Scoala non-dualitatii.
ianuarie 12, 2017
nisargadatta
Eu sunt acela! – Invatatura lui Nisargadatta Maharaj.
februarie 2, 2017

H.W.L Poonja si revelarea sinelui.

revelarea sinelui papaji

Cu siguranta ai auzit cel putin odata numele lui Papaji, nu-i asa? Daca nu, vei afla aici povestea acestui maestru indian care a predat revelarea Sinelui (Cine sunt eu?) asa cum a invatat-o de la maestrul sau, Ramana Maharshi.

 

H.W.L Poonja, Poonjaji sau Papaji.

 

S-a nascut in Gujranwalla, o regiune ce in prezent face parte din Pakistan, intr-o familie de brahmani. A urmat o viata normala: s-a casatorit, a avut doi copii si o slujba de birou. Timpul liber si-l dedica adorarii zeului indian Krishna. Toate acestea pana intr-o zi cand cineva, vazandu-l foarte inflacarat in cautarea lui Dumnezeu, i-a recomandat sa mearga sa-l vada pe Ramana Maharshi.

In 1944, cand Poonja avea doar 31 de ani, l-a cunoscut pe Ramana Maharshi.

Intalnirea cu Ramana l-a socat. Atunci a aflat despre revelarea Sinelui. Acesta i-a spus:

„Nu ti-l pot arata pe Dumnezeu si nici nu te pot ajuta sa il vezi pentru ca Dumnezeu nu este un obiect care sa poata fi vazut. Dumnezeu este subiectul. El este cel care vede. Nu-ti bate capul cu obiecte care pot fi vazute. Afla cine este cel care vede.”

Pentru o perioada, Poonja a continuat practica sa spirituala care il avea in centru pe Krishna, pana cand a inceput sa intampine greutati in a isi face practica devotionala zilnica. Atunci Ramana i-a spus ca nu e nimic, aceasta practica i-a servit pana atunci, insa de acum il asteapta alt drum. Ramana i-a oferit si sustinere in deschiderea inimii spirituale. Din acel moment Poonja a inceput sa traiasca revelarea Sinelui interior. I-a  devenit din ce in ce mai clar ca aceasta e calea pe care trebuie sa o urmeze.

 

Invatatura sa – revelarea Sinelui.

La fel ca maestrul sau, Ramana Maharshi, Poonja a vorbit oamenilor despre revelarea Sinelui. El spunea ca Sinele este deja iluminat si liber. Ba chiar ca nu exista guru, discipol sau invatatura.

El descria realizarea Sinelui ca pe eliberarea din lantul karmic. Cu mentiunea ca tendintele karmice raman si dupa realizarea sinelui. Diferenta este ca cel realizat, nemaifiind identificat cu ele, nu isi mai creeaza consecinte karmice.

Viziunea lui era ca realizarea Sinelui nu are nimic de-a face cu comportamentul omului in lume, iar transcederea completa a egoului nu este posibila.

Redam mai jos cateva raspunsuri la intrebari despre invatatura sa – revelarea Sinelui – invatatura pe care a preluat-o de la Ramana Maharshi.

 

Conversatii cu Papaji.

Intrebare: Ce sfat ati da cuiva care abia isi incepe viata spirituala si vrea sa urmeze invataturile lui Ramana?

Papaji: Ramana nu are niciun fel de invataturi. El te trage din exterior, din simturile care sunt orientate spre obiectele exterioare. Te atrage din interior, din insuti Sinele tau, pentru a cunoaste cine esti cu adevarat. Aceasta atractie nu se face prin cuvinte sau predici, asa cum vezi in Upanishade.

Intrebare: Ce rol joaca guru-ul (maestrul) in viata si invatatura lui Ramana Maharshi?

Papaji: Maestrul joaca rolul unui indicator catre Sinele tau, care este in Inima ta. Acesta este rolul maestrului: sa te opreasca din a iti cauta Sinele oriunde altundeva, in afara Inimii tale. Este foarte important. Tu esti propriul tau maestru, nu cineva care este in afara ta, care te invata. Acest lucru poate fi inteles doar de cineva care traieste acest adevar. Maestrul este inauntrul tau, iar Sinele este acel maestru.

Intrebare: Practica vine de la sine, sau practicantul trebuie sa faca ceva?

Papaji: Nu, nu trebuie sa faci nimic.

Intrebare: Deci practica vine de la sine?

Papaji: Da. Este foarte clar inauntrul tau. Cand nu ai nicio indoiala, inauntru este pace. Atunci, de ce sa mai vrei orice altceva din orice alta parte?

Intrebare: Daca ar fi sa rezumati in cateva cuvinte invatatura lui Ramana Maharshi, ce ati spune?

Papaji: As spune doar: mergi direct la Ramana Maharshi insusi, nici macar in Tiruvannamalai, sau la alta forma a lui Maharshi. Intoarce-te la ceea ce nu are forma, adica chiar Sinele tau. Acesta este sfatul pe care vi-l dau, care este valabil in orice parte a lumii. Ramaneti tacuti.

Intrebare: Puteti explica cum se face ca puterea linistii lui Ramana ajuta cautatorul sa vada natura efemera a mintii si sa isi cunoasca adevarata sa natura?

Papaji: Ramana era intotdeauna tacut si preda prin liniste. Aceasta este natura fiecaruia dintre noi, sa fim tacuti. In liniste, mintea ta este incapabila sa se agate de o persoana, sau un obiect, sau un concept sau o invatatura. Pastrati linistea absoluta. In acea liniste, veti gasi fericirea si pacea.

 

Sursa dialog: www.inner-quest.org

 

Comments are closed.

Send this to a friend