Descopera si tu beneficiile meditatiei!
octombrie 10, 2017
meditatia buddhista
Ce este meditatia?
octombrie 20, 2017
Descopera si tu beneficiile meditatiei!
octombrie 10, 2017
meditatia buddhista
Ce este meditatia?
octombrie 20, 2017

Cum am descoperit beneficiile yoga si am inceput o noua viata.

beneficiile yoga

Pe parcursul vietii mele am trecut prin diferite etape, si fiecare si-a pus amprenta in felul ei asupra mea. Am remarcat amuzata, acum dupa 7 ani de practica yoga,  analizandu-mi viata de pana acum, ca parcursul meu a fost facut intr-o ordine care corespunde insiruirii centrilor energetici, a chakrelor din fiinta noastra.

 

Chakrele si calatoria me interioara.

La inceput am fost preocupata sa am un loc in care sa stau, o casa, care sa fie decenta si sa ma reprezinte,  aceasta a fost binenteles corespunzator chakrei Muladhara.

Acest lucru implinindu-se, am vrut sa am o relatie care sa-mi aduca armonie si stabilitate, mi-am dorit sa am prieteni si sa relationez armonios. Deci am atins chakra sexuala, Swadistana si nevoia de echilibrare si armonizare a relatiilor. De asemenea partea creativa, artistica a cerut sa fie exprimata. Am inceput cursuri de dans, am inceput sa-mi decorez casa si sa ma intereseze pictura si tot ce tine de arta.

Pe la 36 de ani mi-am dorit sa ma pot exprima in deplinatatea potentialului personalitatii mele, sa am o putere de decizie, sa nu ma mai las coordonata de altii, sa iau decizii pentru mine si pentru cei din echipa cu care lucram. In felul acesta chiar centrul energetic Manipura s-a putut echilibra. Ramasese sa constientizez egoul si toate actiunile mele care-l faceau sa se mareasca. In acest punct desi paream sa am tot ce putea sa aiba un om sa zicem „implinit” in sfera materiala a parut necesitatea de a face altceva, de a ma exprima altfel pe mine ca om. Partea materiala, relationala si de exprimare a personalitatii fiind facuta, sufletul meu isi dorea altceva. Trebuia sa tin cont de el. De Sufletul Meu. Cautam pacea si profunzimea propriei mele fiinte. Ma cautam pe mine.

Am inceput sa caut cursuri de spiritualitate, la inceput mergand la tot ce-mi aparea in cale. A aparut dorinta de a ajuta, de a darui neconditionat, compasiunea pentru toata aceasta lupta pe care o vedeam in jurul meu. Am observat uitandu-ma in jur cum viata ne traia pe toti dar noi nu traiam viata. Eram dusi de ea. Ca intr-un tavalug. Centrul compasiunii, Anahata a inceput sa se deschida, nu mai eram preocupata numai de binele meu, imi marisem zona care ma preocupa. Nu mai ma defineam prin: eu, mie, imi. Acest moment a coincis cu momentul in care am descoperit yoga. Sa fi fost o coincidenta? Cu siguranta, nu. Ajunsesem intr-un moment in care convingerile mele interioare se modificasera deja intr-un mod in care puteam sa pot primi aceste invataturi. Fara acest parcurs eu nu as fi putut intelege tot ce spuneau budistii despre suferinta, despre ignoranta, despre lacomie.  Parca mi se sintetizau experientele trecute. Am inteles ca nu eram singura care treceam prin aceste trairi. Am gasit raspunsuri, solutii pentru iesirea din suferinta. Nu pot sa spun ca-mi ieseau din prima. Dar macar stiam calea. Nu mai bajbaiam in negura. Am inteles si parcursul meu corespunzator sistemului de ceakre si nevoia de a trece prin ele pentru a ajunge la o energie mai ridicata.

Cat de mult imi dorisem sa ma trezesc dimineata plina de energie, sa gandesc limpede si profund, sa primesc raspuns la marile intrebari ale vietii! Si acum in sfarsit reuseam!

 

Asanele si beneficiile yoga.

Posturile fizice sau asanele facute pe centrii imi dinamizau fiecare chakra si automat prin ridicarea energiei spre centrii superiori, mi se schimba starea de spirit.  Organele interne primeau energie si vitalitatea intregului corp crestea. O simteam in fiecare actiune. Nu mai aveam nevoie de atat somn, aveam mult mai mult entuziasm si chef sa fac atat de multe lucruri! Parca ma fortificasem, faceam lucruri cu o forta pe care nu o aveam inainte. Am citit ca posturile yoga sunt singurele exercitii care realizeaza o gimnastica a organelor interne. De asemenea fiecare chakra corespunde unei glande pe care o dinamizeaza. Probabil ca asa este daca din fiinta plapanda si putin rezistenta careia i se facea rau la orice suprasolicitare ajunsesem sa ma odihnesc mai putin si sa am o vitalitate mult marita! Am descoperit ca desi faceam inot, alergare, fitness, articulatiile mele fusesera rigide. Acum ele deveneau mai elastice. Si oasele deveneau mai puternice! Pot spune ca postura mi s-a imbunatatit. Am citit apoi ca practica yoga ajuta la mentinerea sanatoasa a oaselor si chiar la tratarea unor afectiuni precum osteoporoza.

Am inceput sa fac si meditatie. Coborarea in inima ma umplea de bucurie. Am inceput cu cateva minute. Gandurile nu prea ma lasau in pace. De multe ori ma bombardau si mai tare cand ma asezam sa meditez. Parca m-ar fi asteptat la colt, sa ma asez in postura si sa vina peste mine, toate buluc. Eram necajita de multe ori. Mai ma descurajau si cei din jurul meu.. Nu stii tu ce-i aia meditatie.. Ce, tu stii sa faci meditatie?! Pana cand dintr-o data am inceput sa simt o pauza intre 2 ganduri si pacea pt o fractiune de secunda, ca o absorbtie. Asta e!! Gasisem o mica portita de intrare. Acum asteptam cu nerabdare un moment liber sa mai gust putin din acea liniste..

 

Relaxarea.

Relaxarea a venit la pachet. In aceasta pauza dintre ganduri simteam cum intreaga fiinta este regenerata iar mintea invata un obicei nou: sa taca din cand in cand si sa predea controlul.

Stresul mi s-a diminuat vizibil si am observat mai ales in conflictele in care eram atrasa in mod obisnuit pana atunci. Eram parca un observator. Ma dadeam in spate un pas si ma vedeam pe mine agitandu-ma. Atunci parca se rupea filmul si nu mai alimentam cu energie conflictul.

Am observat si o stare marita de claritate mentala. Exercitiile de respiratie –pranayama m-au ajutat mult la relaxarea mintii si mi-au dat dat claritate, mi-au adus linistea si profunzime. Aceste exercitii echilibreaza emisferele si aduc energie creierului, ajutandu-l sa functioneze optim. Respiratia yoghina completa mi-a adus o mai mare stabilitate emotionala. Atunci am inteles de ce femeile mai ales au probleme cu stabilitatea emotionala pentru ca respira superficial, din gat.

 

Un somn dulce.

Am remarcat si imbunatatirea considerabila a somnului. Personal am avut probleme cu somnul ani la rand, dar dupa ce am inceput sa practic yoga si meditatia, acestea au disparut de la sine.

Pe plan subtil yoga stimuleaza curgerea armonioasa a energiei prin intregul corp subtil, purifica canalele acestuia si activeaza trezirea energiei kundalini.

Aceasta este povestea mea si descoperirea pe propria mea piele a beneficiilor practicii de meditatie si a asanelor. Ah de cate ori am fost tentata sa abandonez! N-o faceti ! Si fiti cu ochii pe egou, nu-l lasati sa se impauneze cu realizarile voastre!

Daca vreti sa incepeti sa practicati yoga, va asteptam cu drag la cursurile de yoga si meditatie sustinute de Andrei Visan in Bucuresti, care au loc in fiecare luni, in Bucuresti, la sediul Dhyana Yoga, adresa Bulevardul Alexandru Ioan Cuza 39.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Send this to a friend