beneficiile yoga
Cum am descoperit beneficiile yoga si am inceput o noua viata.
octombrie 17, 2017
respiratia
Respiratia care face ca inima sa infloreasca.
octombrie 26, 2017
beneficiile yoga
Cum am descoperit beneficiile yoga si am inceput o noua viata.
octombrie 17, 2017
respiratia
Respiratia care face ca inima sa infloreasca.
octombrie 26, 2017

 

Intelegerea spatiului si natura linistii.

Sunt doua lucruri despre care trebuie neaparat sa afli: intelegerea spatiului si natura linistii. Descoperirea a ceea ce este spatiul este unul dintre cele mai interesante lucruri pe care le poti trai. Nu vorbim aici despre distanta dintre Pamant si Luna, ci despre spatiul psihologic, spatiul din interior. O minte care nu are spatiu este o minte mica, ingusta si uzata. Aceasta minte este prinsa intr-o capcana iar miscarea in cadrul acestei capcane o numeste viata.

 

Spatiul.

Poti vedea cat de putin spatiu ai in interior. Suntem aglomerati cu zgomot, monologuri, amintiri nesfarsite, imagini, simboluri, opinii, cunostinte, toate acestea aglomerate cu ganduri de mana a doua. Nu este spatiu deloc. Prin urmare, nu este libertate. Si fara acest spatiu, in care nu exista limite, mintea este incapabila sa inteleaga realitatea incomensurabila.

 

Linistea.

Apoi trebuie sa invatam ce este linistea. De obicei, noi nu suntem niciodata in liniste. Fie avem un dialog cu noi insine, fie cu altcineva. Masinaria care produce ganduri este in permanenta activa, proiectandu-se pe sine, ce ar trebui sa faca, ce nu ar trebui sa faca, cum a fost, acceptand, comparand, imitand. Stiind acestea, poti alege din multitudinea de forme de meditatie existente care te invata sa iti controlezi gandurile. Dar controlul gandurilor nu este meditatie. Oricine se poate concentra, de la elevi pana la cel mai inalt general din armata care se pregateste pentru razboi. Si numai o minte tacuta poate simti, poate vedea. Nu una care vorbeste in permanenta, nu o minte controlata, nu o minte care este torturata sau suprimata, dar nici o minte indulgenta cu sine insasi. Doar o minte cu adevarat tacuta poate vedea.

 

Meditatia.

Meditatia este o minunata arta de a trai, poate cea mai buna. Pentru ca in intelegerea meditatiei apare iubirea iar iubirea nu este produsul sistemelor, al obisnuintelor sau al urmarii unei tehnici. Iubirea nu poate fi cultivata prin ganduri. Iubirea poate aparea doar atunci cand este liniste deplina. Iar mintea poate fi pe deplin linistita atunci cand intelege natura propriei sale miscari, care ia forma gandurilor si a emotiilor.

 

Meditatia in viata de zi cu zi.

Asadar, poti medita atunci cand mergi cu autobozul, sau cand faci o plimbare prin padure, sau atunci cand asculti pasarelele cantand, sau atunci cand iti privesti sotia sau sotul. Meditatia nu este ceva distinct. Este intelegerea totalitatii vietii in care orice fel de fragmentare a vietii a incetat.

Atunci cand cineva si-a negat intreaga lume psihologica pe care si-a creat-o pentru el insusi, si cand a negat structura psihologica a societatii din care facem parte – lacomia, invidia, brutalitatea, violenta, gelozia, ura – atunci cand negi totul, ai spatiu si liniste. Si doar o astfel de minte este o minte religioasa, fara sa apartina vreunei religii organizate sau propagandiste. Doar o astfel de minte poate vedea ce este nemarginirea. Si o astfel de minte este o lumina pentru sine insasi.”

 

Fragment din al 5-lea discurs public al lui Krishnamurti, din Amsterdam, 1967

 

Va invit sa incercati practica yoga sau tehnicile de meditatie si respiratie la cursurile de yoga si meditatie sustinute de Andrei Visan in Bucuresti, care au loc in fiecare luni,la sediul Dhyana Yoga, adresa Bulevardul Alexandru Ioan Cuza 39,Bucuresti – telefon: 0722662486.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Send this to a friend