7 Beneficii ale postului & Cele mai bune metode de a posti.
martie 26, 2018Detoxifierea de primavara: Si tu poti avea un corp tanar si flexibil cu ajutorul sucurilor verzi.
aprilie 5, 20187 Beneficii ale postului & Cele mai bune metode de a posti.
martie 26, 2018Detoxifierea de primavara: Si tu poti avea un corp tanar si flexibil cu ajutorul sucurilor verzi.
aprilie 5, 2018Pauza de masa: Sa invatam sa mancam constient!
Traim intr-o lume a vitezei si ne-am invatat sa mancam pe fuga. Luam micul dejun pe fuga, in masina, in timp ce asteptam la semafor. La pranz ne grabim sa terminam tot din farfurie pentru a ne intoarce la lucru, iar seara suntem prea obositi ca sa ne mai pese ce si cum mancam. Ratam de fiecare data constientizarea darului minunat care este mancarea si ratam intelegerea generozitatii mamei Natura si a lui Dumnezeu: in fiecare zi avem 3 mese calde, gustoase si hranitoare care ne incarca cu nutrienti si energie.
Asadar, haideti sa invatam sa mancam constient!
Contemplarea mancarii.
„Contemplarea hranei timp de cateva momente inainte de a manca ne poate aduce multa fericire. Privim mancarea in asa fel incat ea devine reala. Ne gandim la toti oamenii, animalele, plantele si mineralele si la toate conditiile care au contribuit la aducerea mancarii in fata noastra. Alimentele dezvaluie legatura noastra cu Pamantul si cu toate fiintele. Ne amintim de hotararea noastra de a manca intr-un mod care sa ne mentina sanatatea si bunastarea, impreuna cu sanatatea si bunastarea Pamantului. „ Thich Nhat Hanh
Poate ca nu ti-ai luat niciodata timp cu adevarat sa contempli mancarea din farfurie si sa intelegi darul dinauntrul ei. Hrana este sacra si daca reusim sa o vedem asa cum este ea, atunci alimentatia noastra si intreaga noastra viata se schimba. Totul devine sacru.
Sa mancam constient.
„Pentru a cultiva constienta deplina, putem face aceleasi lucruri pe care le facem mereu – sa mergem, sa stam jos, sa muncim, sa mancam si asa mai departe – fiind constienti de ceea ce facem. Cand mancam, stim ca mancam. Cand deschidem o usa, stim ca deschidem o usa. Mintea este prezenta in actiunile noastre.
Atunci cand musti dintr-un fruct, ai nevoie doar de putina atentie pentru a fi constient: “Musc dintr-un mar”. Nu e nevoie ca mintea sa fie in alta parte. Daca te gandesti la munca in timp ce mesteci , inseamna ca nu mananci constient. Daca acorzi atentie marului, inseamna ca ai o stare de constienta. Atunci poti privi mai in profunzime si, intr-un timp foarte scurt, vei vedea samanta marului, livada cea frumoasa si cerul, fermierul, culegatorul si asa mai departe. Ce multa munca a fost investita in acel mar!” Thich Nhat Hanh
Aprecierea si recunostinta infloresc in mod natural in inimile noastre atunci cand constientizam importanta mancarii si a actului mancatului. Dar pentru acestea, trebuie mai intai sa lasam deoparte toate grijile de la munca, toate gandurile despre politica, staruri, vecini, prieteni si asa mai departe, si sa fim prezenti cu farfuria din fata noastra, cu fiecare dumicat. Sa mancam constient.
Nimic nu vine din nimic.
„Doar putina constienta e suficienta pentru a putea vedea cu adevarat de unde vine painea ta. Nu din nimic vine ea. Painea vine din campurile de grau, vine din munca grea, si vine de la brutar, de la furnizor si de la vanzator. Dar painea este mai mult decat atat. Lanul de grau are nevoie de nori si soare. Deci in aceasta felie de paine este soare, sunt nori, este munca agricultorului, bucuria de a avea faina, priceperea brutarului si apoi – in mod miraculous! – apare painea. Intregul cosmos a cooperat astfel incat aceasta bucata de paine sa poata fi in mana ta. Nu e nevoie de un efort prea mare pentru a avea aceasta intelegere. Ai nevoie doar sa nu iti mai lasi mintea sa te distraga cu ingrijorari, ganduri si planificari.” Thich Nhat Hanh
Intregul Univers conlucreaza pentru ca noi sa avem o farfurie de mancare, de trei ori pe zi. E intr-adevar miraculos. Daca constientizam acest lucru, poate ca vom incepe sa acordam mai multa importanta mancarii si sa multumim pentru ea.
E bine sa avem o practica prin care ne exprimam recunostinta pentru mancare, inainte de fiecare masa. Chiar daca ne aflam intr-un fast food, sau in bucataria de acasa. Aceasta practica ne va ajuta sa ne conectam cu Sursa mancarii si sa constientizam cu smerenie cate daruri primim. Suntem niste copii rasfatati.
Corpul tau apartine pamantului.
„In viata moderna, oamenii tind sa creada ca trupurile lor le apartin, ca pot face orice doresc cu ele. Dar corpul tau nu este doar al tau. Corpul tau le apartine stramosilor, parintilor tai si generatiilor viitoare. De asemenea, el apartine societatii si tuturor celorlalte fiinte vii. Copacii, norii, solul si toate fiintele vii au facut posibila prezenta corpului tau. Putem manca cu grija, stiind ca suntem doar pastratori ai corpului nostru, nu proprietarii sai. „Thich Nhat Hanh
Iata o viziune noua pentru noi, cei din cultura occidentala, in care individualismul si simtul Eu-lui stau la baza civilizatiei si a oranduirii sociale.
Poate ar trebui sa citim de mai multe ori acest fragment al maestrului Thich Nhat Hanh si sa il contemplam cu o minte deschisa.
Mananca fara ganduri.
„Cand mancam, de obicei ne gandim la ceva. Ne putem bucura mult mai mult de actul de a manca daca practicam stoparea gandurilor atunci cand mancam. Putem sa fim pur si simplu constienti de mancare. Uneori, mancam si nu suntem constienti de faptul ca mancam. Mintea noastra nu este acolo. Cand mintea noastra nu este prezenta, ne uitam fara sa vedem, ascultam fara sa auzim, mancam fara sa stim ce aroma are mancarea. Aceasta este o stare de uitare, o lipsa a atentiei. Pentru a fi cu adevarat prezenti, trebuie sa punem capat gandurilor. Acesta este secretul succesului.” Thich Nhat Hanh
Acest secret ne este revelat si nou astazi , gratie maestrilor precum Nhat Hanh, asftel incat si noi sa putem trai fericirea starii de prezenta si sa fim total prezenti atunci cand mancam, mergem sau vorbim cu alti oameni.
Puteti face un experiment: In timp ce mancati urmariti-va mintea sa vedeti ce face. In niciun caz nu este prezenta asupra manacarii. Si daca este, nu sta mai mult de 1-2 secunde, dupa care incepe sa evalueze mancarea in buna/rea, rece/calda, sarata/nesarata etc… Dupa ce va termina cu aceasta evaluare, va intra in adevarate filme despre ziua de ieri sau despre ziua de maine.
Urmand indicatiile maestrului zen Hanh, incercati sa aduceti mintea in prezent, la fiecare miscare. Apoi, vedeti diferenta.
Mananca incet.
„Cand putem sa mancam mai incet si sa ne bucuram cu adevarat de hrana noastra, viata are o calitate mult mai profunda. Imi place foarte mult sa stau si sa mananc in liniste, sa ma bucur de fiecare inghititura, constient de prezenta comunitatii, de munca grea si plina de iubire care a contribuit la mancarea din fata mea. Cand mananc astfel, nu sunt hranit doar fizic, ci si spiritual. Modul in care mananc influenteaza tot ce fac ulterior in restul zilei.
Timpul in care mancam este la fel de important pentru meditatie ca si timpul dedicate meditatiei mersului sau celei in postura asezata. Este o sansa de a primi numeroasele daruri ale Pamantului de care nu am beneficia daca mintea noastra ar fi in alta parte.
Putem folosi momentele cand mancam pentru a hrani minunatele calitati pe care ni le-au lasat mostenire rudele noastre si pentru a transmite cele mai pretioase calitati generatiilor viitoare.” Thich Nhat Hanh
Maestrul ne indeamna sa facem din fiecare masa o meditatie. Recunostinta, constientizare si prezenta. Astfel masa nu numai ca ne va hrani trupul, dar ne va imbogati spiritul si viata. Cu fiecare masa, cu fiecare constientizare, ne vom apropia tot mai mult de noi insine, de pace si de Sursa tuturor lucrurilor.
Inchide televizorul.
„Uneori, oamenii mananca in timp ce se uita la televizor. Dar chiar si daca opresti televizorul, televizorul din mintea ta continua sa mearga. Deci, va trebui sa opresti si televizorul din capul tau. Daca in mintea ta continua inca sa se deruleze ganduri, vei fi dispersat. Pentru a fi cu adevarat prezent, ai nevoie nu doar sa opresti televizorul sau radioul din casa, ci si conversatiile si imaginile din capul tau.” Thich Nhat Hanh
Maestrul Thich Nhat Than a pus punctul pe i. Nu doar ca ne este greu sa mancam fara televizor, dar ne este extrem de greu sa mancam fara sa stam pe ganduri, sa analizam, sa evaluam si asa mai departe.
E timpul sa invatam sa fim prezenti, sa fim cu adevarat cu noi insine, in tacere.
Pregatirea mesei.
„Cand pregatesti o masa intr-o stare de constientizare, aceasta va fi delicioasa si sanatoasa. Ti-ai pus atentia, dragostea si grija in mancarea pregatita, si astfel oamenii vor gusta din iubirea ta. Ei se vor bucura pe deplin de masa cu trupul si mintea in egala masura, tot asa cum te bucuri de o minunata opera de arta. Mancarea nu este hranitoare numai pentru organism, ci si pentru minte.” Thich Nhat Hanh
Ce frumos! Pregatirea unei mese este iubire materializata, darul nostru pentru noi insine si pentru cei dragi. De aceea, e important ca noi sa fim prezenti si atunci cand gatim, sa preparam mancarea cu grija, cu drag, intr-o atmosfera de liniste si armonie. Atunci mancarea va fi incarcata cu energia iubirii noastre si va fi un dar minunat pentru ceilalti.
Cum manca BUDDHA.
„Meditatia in timpul mesei este o practica ce dateaza de foarte mult timp. In timpul vietii sale, Buddha manca impreuna cu comunitatea sa de calugari si calugarite. In fiecare zi mancau impreuna in tacere, hraniti de alimente si de prezenta fratilor si surorilor intru practica. Nu cred ca ei se ingrijorau cu privire la programul lor sau cu privire la trecut sau la viitor. Cred ca doar se bucurau ca sunt impreuna si mananca bine. Si noi putem manca asa.” Thich Nhat Hanh
Speram ca acest exemplu sa fie o inspiratie si pentru tine iar atunci cand vei merge la masa, sa iti amintesti de fiecare data de Buddha inconjurat de discipolii sai, mancand in tihna si pace. Usor-usor, vei vedea ca vei incepe sa cultivi prezenta si pacea.
O viata implinita.
„Daca ne simtim goi pe dinauntru, nu trebuie sa mergem la frigider pentru a ne lua ceva de mancare. Cand mananci asa, o faci din cauza ca exista un sentiment de goliciune, de singuratate sau de depresie in interiorul tau. Momentele vietii noastre de zi cu zi pot fi umplute cu bucurie si activitati pline de sens. Comunitatea noastra include familia si prietenii, precum si legatura cu alte finite vii. Cu totii sunt acolo pentru pentru a ne ajuta sa nu fim coplesiti de aceste sentimente. Nu suntem singuri. Atunci cand luam masa impreuna cu altii nu o faccem doar ca sa ne hranim corpul si sa sarbatorim minunile vietii, ci sa traim libertatea, bucuria si fericirea de a fi intr-o comunitate armonioasa in tot timpul cat mancam.” Thich Nhat Hanh
Trebuie sa incheiem acest articol cu acest fragment al maestrului despre mancatul compulsiv pentru a umple niste goluri. Mancatul compulsiv este oposul mancatului constient.
Chiar daca nu e vorba de o problema grava, multi dintre noi au trecut cel putin la un moment dat prin perioade grele, prin suferinte, pierderi, ceea ce ne-a determinat sa mancam mai mult decat in mod obisnuit., intr-un mod compulsiv. Luand contact cu astfel de invataturi, ne putem observa si constientiza si depasi problemele, si putem face din masa unul dintre ritualurile pline de iubire pe care ni le acordam de trei ori pe zi.
Speram ca indicatiile maestrului te vor ajuta si pe tine si ca impreuna, vom invata sa mancam constient, sa ne bucuram de momentul mesei, de hrana si sa fim recunoscatori Naturii pentru generozitatea ei.
Sursa articol: Cum sa mancam, de Thich Nhat Hanh