invatatura lui buddha
Perle din intelepciunea lui Buddha.
noiembrie 2, 2017
posturi pentru spate iyengar
5 posturi pentru spate care iti vor reda bucuria de a te intinde. – Partea I.
noiembrie 8, 2017
invatatura lui buddha
Perle din intelepciunea lui Buddha.
noiembrie 2, 2017
posturi pentru spate iyengar
5 posturi pentru spate care iti vor reda bucuria de a te intinde. – Partea I.
noiembrie 8, 2017

Invata cum sa te relaxezi cu Thich Nhat Hanh!

cum sa te relaxezi

 

Suntem atat de norocosi sa traim in secolul XXI. Avem acces la o multime de informatii, dispunem de tot confortul necesar unei vieti usoare si beneficiem de toate inventiile tehnologice care ne fac viata mai frumoasa. Insa, cand vine vorba de relaxare, calitatea somnului si liniste interioara, lucrurile nu mai sunt atat de roz. Pur si simplu, nu stim cum sa ne relaxam.

 

Cum ne relaxam?

Cu totii ne confruntam cu stresul mai devreme sau mai tarziu, fie intr-o masura mai mica, fie intr-o masura mai mare. Oriunde ne-am afla, e bine sa fim pregatiti.

Iata de ce as vrea sa impartasesc cu tine cateva dintre secretele lui Thich Nhat Hanh pentru ca si tu sa inveti sa te relaxezi. Thich Nhat Hanh este un maestru buddhist zen de origine vietnameza, care traieste in Franta. Invataturile lui au facut inconjurul lumii, fiind considerat una dintre marile figuri spirituale ale timpurilor noastre.

 

A invata sa te odihnesti.

 


„Trebuie sa reinvatam arta odihnei. Nici atunci cand avem o vacanta, noi nu stim cum sa o folosim. Mult prea adesea, suntem mult mai obositi dupa o vacanta, decat inaintea ei. Ar trebui sa invatam arta relaxarii si a odihnei si sa ne facem timp in fiecare zi pentru a practica relaxarea profunda, singuri sau impreuna cu altii.” Thich Nhat Hanh


 

In fiecare dimineata ne spalam pe fata, pe dinti, pe corp, mancam. Insa, mintea noastra nu primeste niciodata aceeasi ingrijire. Ea nu beneficiaza niciodata de odihna reala. Ne oprim vreodata sa ne relaxam cu adevarat? Iata de ce maestrul Thich Nhat Hanh ne recomanda sa facem din relaxare o practica zilnica, integrand-o in ritualurile noastre. Invata sa te relaxezi in fiecare zi, fara pauza.

 

sa te relaxezi respiratie constienta

 

Relaxarea are nevoie de intelegere.

 


„Stim ca exista oameni care se straduiesc din rasputeri sa fie constienti, dar care nu pot sa se relaxeze. Ei incearca sa respire si incearca sa mearga, incearca din rasputeri, si totusi nu pot sa se relaxeze – fiindca faptul in sine de a incerca nu este constienta.

Nu intentia de a te relaxa este cea care te va ajuta sa te relaxezi. Nu intentia de a te opri e cea datorita careia vei putea sa te opresti. Constienta, adevarata constienta, trebuie sa poarte in ea o intelegere autentica. Ai nevoie de intelegere pentru a te putea relaxa.” Thich Nhat Hanh


 

Uneori, atunci cand suntem pe calea spirituala, ajungem sa aducem cu noi in practica aceleasi tipare de gandire si actiune din viata de la serviciu sau din relatiile cu ceilalti. Despre ce este vorba? Ei bine este vorba despre: ambitie, incordare, mandrie, orgoliu, dorinta de a reusi cu orice pret. Si atunci, normal ca desi meditam cate o ora pe zi, in fiecare dimineata, mintea noastra e la fel de incordata, pentru ca noi nu ne-am abandonat in meditatie, nu ne-am relaxat. Am fost luati de tavalugul vietii, nu am trait constient, viata ne-a trait pe noi, nu am trait-o noi.

Dar, din fericire, fiecare intelege aceasta lectie la timpul lui.

 

Relaxarea in natura.

 

sa te relaxezi

 


„Cand mergi prin munti, printr-un parc sau pe malul unui rau, poti sa-ti urmaresti respiratia. Cand te simti obosit sau iritat, poti sa te intinzi cu bratele desfacute de o parte si de alta, permitand tuturor muschilor sa se relaxeze, fiind atent doar la respiratia si la zambetul tau. A te relaxa in felul acesta e minunat si reconfortant. Vei beneficia foarte mult de pe urma acestei practici daca o faci de mai multe ori pe zi. Respiratia constienta si zambetul constient iti vor aduce fericire, tie si celor din jur. Nu exista lucru pe care sa-l poti cumpara pentru persoana iubita si care sa ii aduca la fel de multa fericire adevarata ca darul constientei, al respiratiei si al zambetului – iar aceste daruri pretioase nu costa nimic.” Thich Nhat Hanh


 

Oriunde esti, fii acasa. Nu lasa mintea sa iti umble prin scenarii, adu-o la respiratie, in prezent. Fa acest lucru ca sa te relaxezi.

O minte clara e un dar pentru tine pentru ca vezi viata fara filtre, fara emotii si ganduri negative.

O minte clara e un dar si pentru cei din jurul tau pentru ca interactiunea voastra are loc la un alt nivel, iar ei vor putea fi inspirati de pacea pe care o vad in tine.

 

Ideea noastra despre fericire.

 


„Sa spunem ca ai o notiune cu privire la fericire, o idee despre ceea ce te-ar face fericit. Ideea aceea isi are radacinile in tine si in mediul inconjurator. Ideea ta iti spune de ce conditii ai nevoie pentru a fi fericit. Ai alimentat aceasta idee vreme de zece sau douazeci de ani, iar acum iti dai seama ca ideea ta privitoare la fericire te face sa suferi. Ideea respectiva poate contine un element de amagire, de furie sau de dor nestapanit. Aceste elemente constituie substanta suferintei. Pe de alta parte, stii ca ai si altfel de experiente: momente de bucurie, de eliberare sau de iubire adevarata. Poti recunoaste aceste momente ca fiind unele de fericire reala. Cand ai un moment de fericire reala, e mai usor sa te desprinzi de obiectele dorurilor tale nestapanite, deoarece intelegi din ce in ce mai bine ca aceste obiecte nu te vor face fericit.

Multi oameni isi doresc sa se poata desprinde, dar nu reusesc s-o faca din cauza ca nu au inteles inca suficient de bine, nu au vazut alternative, nu au vazut alte usi catre pace si fericire. Frica este un element care ne impiedica sa ne desprindem. Ne e teama ca daca ne desprindem, nu vom mai avea de ce sa ne agatam. A te desprinde e o practica, o arta. Va veni o zi cand vei fi suficient de puternic si de hotarat si atunci te vei desprinde de toate tulburarile care te fac sa suferi.” Thich Nhat Hanh


 

Uneori ceea ce credem ca ne poate fericiti, ne aduce suferinta: incordare, iluzie, dezamagire, stres. Ideile noastre despre fericire au la baza conditionari sociale si unii dintre noi isi petrec intreaga viata in cautarea fericirii, in exterior, ratand momentul prezent, ratand intalnirea cu ei insisi.

Maestrul Thich Nhat Hanh ne indeamna sa facem curat in minte, sa ne desprindem de toate ideile false despre fericire si sa descoperim ca fericirea e accesibila in orice moment, chiar acum, atunci cand avem mintea acasa.

 

Avem nevoie de solitudine.

 

sa te relaxezi

 


„Clipele petrecute in solitudine ne pot ajuta sa ne relaxam. Solitudine nu inseamna sa stam singuri sau departe de civilizatie. Adevarata solitudine inseamna sa nu ne lasam dusi de multime, de tristeti legate de trecut, de griji legate de viitor, sau de emotii puternice din prezent. Nu ne pierdem stabilitatea si pacea. Ne gasim refugiu in respiratia constienta si ne intoarcem la momentul prezent si la insula de pace dinauntrul nostru. Ne bucuram de timpul petrecut cu ceilalti dar nu ne pierdem in interactiunile noastre. Chiar si intr-o piata aglomerata putem sa zambim si sa inspiram pace, salasluind in insula dinauntrul nostru.” Thich Nhat Hanh


 

Fiecare dintre noi este dator fata de sine insusi sa-si creeze un spatiu interior de pace, un spatiu in care sa stea doar cu sine. Atunci cand avem acest spatiu in noi, nimic nu ne poate afecta, pentru ca intelegem ca nimic din exterior nu ne poate rani, ci doar gandurile noastre despre evenimente si oameni ne ranesc.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Send this to a friend