mintea meditatie
Ce este de fapt mintea?
octombrie 27, 2017
cum sa te relaxezi
Invata cum sa te relaxezi cu Thich Nhat Hanh!
noiembrie 4, 2017

Perle din intelepciunea lui Buddha.

invatatura lui buddha

 

Nu trebuie sa fii buddhist ca sa fii auzit de Buddha sau de intelepciunea lui. Figura lui misterioasa si impunatoare a inspirat multi artisti de-a lungul timpului, atat de multi, incat azi gasim in magazinele de decoratiuni interioare statuete intruchipandu-l pe marele Buddha. E amuzant ca Buddha a devenit un obiect exotic de decor, insa daca prezenta lui ne atrage simtul estetic, poate ne va atrage si spiritul. Cred ca tare se bucura Buddha cand invatatura sa deschide noi usi.

Lasand la o parte arta, Buddha a inspirat de-a lungul mileniilor milioane de oameni prin mostenirea invataturii sale si practicile meditative.

Invatatura sa a luat forma traditiei Buddhiste, care s-a ramificat in timp in Buddhism de tip Theravada, Mahayana, Tibetan sau Zen.

 buddha

Cine a fost Buddha?

Gautama Buddha s-a nascut ca Shakyamuni Buddha in regiunea Shakya din India, in urma cu aproximativ 2500 ani. El a venit pe lume in familia unor regi, avand astfel o multime de privilegii si acces la o educatie speciala. Se spune despre el ca era foarte talentat artistic, cunostea multe limbi si era extrem de bun la matematica.

Cu toate acestea, el a abandonat mostenirea tronului pentru a se dedica ascezei si cautarii spirituale. A luat aceasta hotarare in urma unei calatorii prin orasele din jurul palatului sau, unde a fost uimit sa vada oameni suferinzi, batrani si chiar ceremonii funerare. Se spune ca acesta a fost momentul in care Shakyamuni a inteles ca omul este destinat sa sufere atat fizic cat si psihic, de la nastere si pana la moarte si ca moartea nu este sfarsitul ci doar inceputul unei noi incarnari.

 

Iluminarea

In urma acestei revelatii, el a plecat de la palatul tatalui sau pentru a cauta raspunsuri la intrebarile sale, dedicandu-se in totalitate practicii spirituale. Dupa multi ani de practica si meditatie, se spune ca el a atins iluminarea, moment ce i-a schimbat complet viata.



 

Dupa acest eveniment, Buddha a inceput sa predea tehnici si moduri de comportament pentru ca si ceilalti sa ajunga la iluminare.

 

Invatatura lui Buddha.

Desi el insusi a experimentat calea ascezei, Buddha a predat Calea de Mijloc, un mod de viata si practica situat intre stilul ascetic si cel laic, pe care a numit-o Nobila Cale in Opt parti.

In esenta, invatatura sa are ca scop iluminarea, pentru a iesi din lantul samsarei (lantul reincarnarilor succesive).

 

Nobila Cale in Opt parti.

  1. Vederea corecta – moartea nu este sfarsitul. Actiunile noastre au consecinte – ceea ce se numeste karma.
  2. Decizia corecta – daca vrei sa urmezi calea lui Buddha trebuie sa iei deciziile corecte pentru tine si viata ta: locul in care sa locuiesti, alimentatia, practica spirituala.
  3. Vorbirea corecta – aceasta inseamna ca nu trebuie sa fii obraznic, sa critici, sa jignesti, sa barfesti.
  4. Comportamentul corect – nu trebuie sa provoci rau altuia, sa nu omori, sau sa iei ceea ce nu-ti apartine.
  5. Modul de viata corect – daca vrei cu adevarat sa urmezi aceasta cale, trebuie sa renunti la tot ceea ce reprezinta un adaos la strictul necesar.
  6. Efortul corect – fii treaz in permanenta si pazeste-te de gandurile care te distrag de la meditatie.
  7. Constientizarea corecta – Fii prezent in fiecare clipa, orice ai face in acel moment.
  8. Samadhi corect – practica toate cele 4 niveluri ale meditatiei pentru a ajunge in starea ultima de uniune cu totul.

 

Perle din intelepciunea lui Buddha.

 

Despre sanatatea mentala.

buddha sanatate mentala


“Nu trai in trecut, nu visa la viitor, concentreaza-ti mintea pe momentul prezent.”


 

Ce a fost nu mai poate fi schimbat asa ca sa lasam trecutul in urma, sa iertam si sa ne eliberam de povara evenimentelor vechi. De asemenea, sa nu pierdem vreme si energie proiectandu-ne visurile in viitor. Prezentul este singurul timp care exista cu adevarat si doar in prezent traim.

 


„Devenim ceea ce gandim.”


 

Buddhistii spun asa: ai grija la ce gandesti, caci gandurile devin vorbele tale. Apoi ai grija la ce vorbesti caci vorbele tale devin caracterul tau. Ai grija la caracterul tau caci el devine destinul tau.

 


„Nimic nu te poate rani mai tare decat propriile tale ganduri neobservate.”


 

Noi suntem singurii responsabili de fericirea sau suferinta noastra. Nu e nimeni vinovat atunci cand noi ne criticam, cand nu iertam si tinem ranchiuna sau cand credem ca nu meritam sa fim iubiti.

 

Despre calatoria spirituala.

 

 


„Exista doua greseli pe care cineva le poate face pe cale: sa nu mearga pana la capat si sa nu porneasca deloc.”


 

Fiecare om e dator fata de sine insusi sa urmeze o calatorie spirituala pentru cresterea propriului suflet. Asadar, indiferent care ar fi calea, important e sa pornesti la drum si sa mergi pana la capat.

 

Despre relatii.

 


„Nu cauta compania prostilor. Decat sa traiesti cu oameni egoisti, vanitosi, pusi pe cearta, mai bine mergi singur pe drum.”


 

Buddha recomanda compania oamenilor de calitate, si daca in jurul tau nu gasesti astfel de oameni, in acest moment, el spune ca e mai bine sa ramai singur. Cel putin o perioada, pana apar altii.

 

Despre iubirea de sine.

 


„Daca te iubesti cu adevarat, nu poti face rau altuia.”


 

Masoara-ti iubirea de sine verificand cat de bland esti cu ceilalti. Nu face altuia ce tie nu ti-ar placea sa ti se faca.

buddha meditatie

 


„Nu cauta sa-ti faci altar din altcineva in afara de tine.”


 

Tu esti cea mai importanta persoana din viata ta, asa ca nu idolatriza pe nimeni in afara ta. Cauta sa cultivi in tine toate acele calitati pe care le cauti in exterior.

 

 

Despre ego.

 


„Cel care s-a cucerit pe sine insusi este un erou mult mai mare decat cel care a cucerit de o mie de ori o mie de oameni.”


 

Ca sa devii un om puternic nu e nevoie sa ai realizari exterioare, ci sa iti stapanesti pornirile interioare, sa ai auto-disciplina si claritate.

 

buddha invataturi

 


„Stai treaz. Fii martorul gandurilor tale. Tu esti cel care observa, nu cel care este observat.”


 

Suferinta vine din confuzia intre minte si Eu-ul real. Ca sa iesim din iluzie si suferinta trebuie sa traim intr-o constientizare permanenta si intelegere a faptului ca noi nu suntem mintea.

 

Fotografii: pixabay.com

Facebook Comments Box
Send this to a friend