Instructiunile lui Swami Sivananda pentru ascensiunea spirituala.
iunie 28, 2017
bhagavad gita
Bhagavad Gita: secretele eliberarii si nemuririi pentru toti.
iulie 13, 2017
Instructiunile lui Swami Sivananda pentru ascensiunea spirituala.
iunie 28, 2017
bhagavad gita
Bhagavad Gita: secretele eliberarii si nemuririi pentru toti.
iulie 13, 2017

Kriya Yoga – stiinta trezirii interioare.

 

Practicantii Kriya Yoga sustin ca aceasta este adevarata Yoga despre care Patanjali vorbeste in cartea sa Yoga Sutra, si chiar insusi Krishna in Bhagavad Gita. Aceasta forma de yoga a fost readusa la viata de Babaji in secolul XIX si predata mai departe lui Lahiri Mahasaya, care la randul sau l-a initiat pe Sri Yukteshwar. Acesta din urma a fost maestrul lui Paramahansa Yogananda, cel care a dus Kriya Yoga in Statele Unite ale Americii, de unde a fost facuta cunoscuta intregii lumi.

 kriya yoga

 

Ce este Kriya Yoga?

 


„Kriya inseamna actiune interna. Atunci cand faci o actiune interna, aceasta nu implica corpul si nici mintea, pentru ca atat mintea cat si corpul iti sunt exterioare. Atunci cand reusesti sa faci actiuni folosindu-ti energia, aceasta este kriya.

Atunci cand faci actiuni exterioare, faci ceea ce se numeste karma. Daca faci actiuni interioare, numim asta kriya. „

Sadhguru


 

Kriya Yoga pune accentul pe relatia dintre respiratie si minte. Respiratia influenteaza mintea si viceversa. Aceasta relatie mutuala reveleaza secretul prin care mintea poate fi controlata: controlul respiratiei este controlul mintii. Stapanirea respiratiei este stapanirea de sine. Atunci cand oprim respiratia traim ceea ce poate fi numit ca absenta mortii. Starea de lipsa a respiratiei – samadhi – este realizarea Absolutului.

Sistemul Kriya Yoga este alcatuit dintr-un numar de tehnici de respiratie (pranayama), mantre si mudre menite sa accelereze dezvoltarea spirituala, sa cultive starea de pace si sa permita comuniunea cu Dumnezeu.

 

Acces in taramul Spiritual.

 

In traditia Kriya Yoga se spune ca:

 


„Forta vitala este legatura dintre spirit si materie. Atunci cand ea este intoarsa inapoi spre interior, ea trage cu sine constiinta spre taramul plin de beatitudine al lui Dumnezeu.

Practicantul locuieste intre doua lumi, straduindu-se sa intre in imparatia lui Dumnezeu, dar este prins in lupta cu simturile. Insa, cu ajutorul tehnicilor stiintifice de pranayama din cadrul Kriya Yoga, yoghinul poate sa intoarca fluxul fortei vitale care a determinat externalizarea constiintei sale in actiunea respiratiei, in bataile inimii si in toate celelalte functii ale simturilor. Astfel, el poate intra in taramul interior al sufletului si al Spiritului care este plin de pace.„

www.yogananda-srf.org


 

 

Kriya Yoga – o oportunitate de trezire accesibila oricui.

Se spune despre Kriya Yoga ca poate ajuta pe oricine sa isi schimbe viata, prin dezvoltarea si disciplinarea corpului, a mintii, a intelectului si cultivarea constientizarii sufletului. Este o cale usoara si rapida. Tehnicile Kriya Yoga sunt predate direct de la maestru la discipol.

 

O noua profunzime asupra vietii.

 


„Odata ce incepem sa lucram cu energia intr-un anume mod, viata capata o noua profunzime. Dintr-o data, fiecare aspect al vietii capata o noua dimensiune si asta pentru ca energiile tale au fost trezite si activate intr-un mod complet nou.”

Sadhguru


 

Beneficii:

  1. Practicantii Kriya Yoga sustin ca aceasta aduce pace si fericire. Bucuria care ia nastere in urma practicii Kriya este mai mare decat suma tuturor placerilor fizice la un loc.
  2. Eradicheaza obiceiurile urate ale mintii
  3. Curata karma
  4. E o modalitate de a intra in contact cu Dumnezeu.

 

Istoria Kriya Yoga.

In cartea sa „Dumnezeu vorbeste cu Arjuna: Bhagavad Gita”, Paramahansa  Yogananda spune ca stiinta Kriya Yoga a fost revelata lui Manu, primul om (potrivit Vedelor) si prin el mai departe lui Janaka si altor intelepti. Yogananda sustine ca Kriya Yoga era foarte cunoscuta in antichitate in India, insa a fost pierduta datorita dorintei preotilor de a o tine ascunsa si din cauza indiferentei oamenilor.

Yogananda spune ca insusi Krishna face referire la Kriya Yoga in Bhagavad Gita:

 


„Eliberarea poate fi obtinuta prin acea pranayama care intrerupe cursul normal al inhalatiei si al expiratiei.”


 

In “Autobiografia unui yoghin”, Yogananda spune ca in momentul in care Babaji l-a initiat pe Lahiri Mahasaya in Kriya Yoga, i-a spus aceste cuvinte:


 “ Aceasta Kriya Yoga pe care o dau lumii prin tine, in acest secol al XIX-lea, este o renastere a aceleiasi stiinte pe care Krishna i-a dat-o lui Arjuna acum cateva mii de ani si pe care a cunoscut-o si Patanjali.”


 

Paramahansa  Yogananda – cel care dat lumii occidentale Kriya Yoga.

Paramahansa Yogananda s-a nascut in India in 1893, cu numele de Mukunda Lal Ghosh.

Inca din copilarie, Yogananda s-a distins ca fiind un suflet inalt, cu abilitati spirituale deosebite.

A avut acces la invataturile spirituale ale Kriya din primii ani, ambii sai parinti fiind discipoli ai lui Lahiri Mahasaya. La varsta de 17 ani l-a intalnit pe Sri Yukteshwar, pe care l-a urmat timp de 10 ani, cu strictete.

Dupa ce a absolvit Universitatea din Calcutta in 1915, a depus juramantul pentru a deveni calugar in Ordinul Swami, iar in 1917 a deschis o scoala pentru baieti in care preda „arta de a trai” – metode clasice de educatie imbinate cu tehnici yoga.

In 1920, dupa ce a avut o viziune in care Dumnezeu ii spunea sa mearga in vest pentru a preda Kriya Yoga, ajungea la Boston, Statele Unite ale Americii. In urmatorii ani a traversat SUA, vorbind despre tehnicile de yoga si pranayama si despre posibilitatea realizarii lui Dumnezeu.

In 1935 s-a intors in India pentru o ultima intalnire cu maestrul sau si pentru a da initieri in Kriya apoi s-a intors in SUA, unde a ramas pana la sfarsitul vietii sale. Aici a deschis mai multe centre de yoga si a scris numeroase carti, dintre care cea mai cunoscuta este „Autobiografia unui yoghin”.

 

Surse:

www.yogananda-srf.org

www.kriya.org

www.isha.sadhguru.org

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Send this to a friend