trataka meditatia privirii
Meditatia Trataka: ochi nemiscati, minte nemiscata (linistita).
noiembrie 13, 2017
transformare
Fără transmutare nu există transformare.
noiembrie 25, 2017

De ce e sanatos sa renunti la carne.

consumul de carne

În ultimii 4 ani și jumătate am scris de numeroase ori despre implicațiile consumului de carne în dieta umană, cu precădere în ceea ce privește latura etică a acestui gen de comportament. Mai exact, în vara anului 2013 am scris articolul “De ce nu mai mănânc carne”, acesta fiind, pe departe, cel mai citit text de profil care a fost publicat vreodată în limba română. Am mai urmat, apoi, și alte articole dedicate aceleiași teme. De data aceasta, însă, am ales să mă refer la motivele care țin strict de felul în care ne este influențată în mod direct sănătatea în funcție de prezența sau, respectiv, absența cărnii în alimentația noastră.

Mai mult decât atât, prin acest articol, destul de lung și foarte cuprinzător, bazat în totalitate pe cele mai corecte, actuale și valoroase informații științifice, am hotărât să lansez și o interesantă provocare. Astfel, cred, cu tărie, că orice persoană deținătoare de  discernământ și inteligență va renunța, imediat  și pentru totdeauna, după citirea completă și atentă a acestui articol, la consumul oricărui fel de carne. Și spun acest lucru pentru că argumentele sunt atât de limpezi și convingătoare, încât orice altă decizie ar fi una totalmente autodistructivă.

Înainte de a începe propriu-zis a explica riscurile la care vă supuneți continuând o astfel de dietă, vreau să fac o scurtă precizăre. Vă întrebați, poate, ce ar putea fi în neregulă cu carnea. Nu o mănâncă oamenii dintotdeauna? Nu este, oare, normal, natural și necesar să mâncăm carne? Și, în plus, nu are un gust atât de apreciat? Ei, bine, la toate aceste întrebări, dar și la multe altele, am răspuns pe larg în articolul pe care l-am amintit puțin mai devreme și în care, în urmă cu aproape 5 ani, explicam motivele pentru care nu mai mănânc carne. Vă invit, așadar, să citiți mai târziu și acel articol care, promit, vă va lămuri pe deplin.

Prin urmare, haideți să revenim la subiectul nostru de astăzi și să vedem exact care sunt motivele pentru care este sănătos să renunți la carne.

Proteina din carne este cancerigenă

Studiile au arătat faptul că proteina animală stimulează producerea hormonului IGF-1 într-o cantitate care determină creșterea celulei canceroase. Pe de altă parte, proteina vegetală diminuează producerea hormonului IGF-1, consecința fiind descurajarea creșterii celului canceroase.

De altfel, o instituție medicală de prestigiu, Physicians Committee for Responsible Medicine (SUA), susține că din studiile privind legătura dintre cancer și consumul de carne, a rezultat, în mod constant, faptul că “fructele și legumele ajută la reducerea riscului îmbolnăvirii, în timp ce carnea, produsele de origine animală și alte alimente bogate în grăsimi conduc în mod frecvent la mărirea riscurilor. În mod deloc surprinzător, vegetarienii prezintă cel mai scăzut risc de a se îmbolnăvi de cancer, cu mult mai mic decât cel al consumatorilor de carne”.

În aceeași ordine de idei, Harvard Health Publications, care este publicația celebrei universități americane Harvardprecizează că “o meta-analiză a 29 de studii referitoare la cancer și la consumul de carne a concluzionat faptul că un consum ridicat de carne roșie mărește riscul îmbolnăvirii cu 28%, iar un consum ridicat de carne procesată mărește riscul îmbolnăvirii cu 20%.” “Se pare că expresia ‘consum sănătos de carne’ a devenit un oximoron. […] Participanții la studiu care au consumat mai multă carne roșie au avut o rată mai ridicată a decesului cauzat de bolile cardiovasculare și de cancer”, susține acceeași publicație.

Mai mult decât atât, Organizația Mondială a Sănătății, cea mai importantă instituție de profil a planetei, a publicat, în anul 2015, concluziile a 22 de cercetători din 10 țări ale lumii care au evalut peste 800 de studii științifice. Aceștia au constatat că există o legătură directă între consumul de carne procesată și cancerul gastric și colorectal, precum și între consumul de carne roșie și cancerul pancreatic și de prostată. Astfel, conform Organizației Mondiale a Sănătății, carnea procesată este în mod cert carcinogenă, iar carnea roșie este probabil carcinogenă și nerecomandată consumui uman.

Grăsimile din carne afectează grav aparatul cardiovascular, putând avea ca efect moartea subită

Principala cauză de mortalitate pe planetă o reprezintă bolile cardiovasculare.  Mai exact, aproape o treime (peste 15 milioane de persoane)  dintre oamenii care mor anual în lume sunt răpuși de boli cardiovasculare. De-a dreptul înspăimântător, nu-i așa? Cu atât mai mult cu cât, în imensa lor majoritate, aceste decese sunt premature și ar putea fi evitate cu destul de mare ușurință. De ce spun acest lucru? Promit că ne lămurim îndată.

Mai exact, marea majoritate a persoanelor afectate de boli cardiovasculare se confruntă cu depunerile de grăsime pe pereții vaselor de sânge (placă arterosclerotică). În momentul în care această depunere de grăsime ajunge să obtureze parțial artera, circulația sângelui spre inimă este îngreunată, fiind foarte posibil să se resimtă, ca simptomatologie imediată, durere (anghină) la nivelul pieptului. În cazul nefericit, dar din păcate frecvent, în care placa arterosclerotică se rupe, cheagul de sânge format poate obtura brusc artera, deznodământul fiind infarctul miocardic, cu efecte extrem de serioase chiar și în cazul în care se acordă de urgență ajutorul medical de specialitate. Din păcate, în foarte multe cazuri, survine, ca prim și ultim simptom experimentat de pacient, moartea subită.

Știu că sună înspăimântător, dar vă rog să mă credeți că nu intenționez să sperii pe nimeni. Nu am interese ascunse, nu am motive personale și nu doresc să vă conving să faceți ceva împotriva binelui personal. Tot ceea ce îmi doresc este să ajut cât mai multă lume să trăiască. Să nu mai moară prematur, în zadar și prostește. Pentru că, din fericire, toate aceste afecțiuni teribile și, în consecință, urmările îngrozitoare de care v-am vorbit POT fi evitate absolut în totalitate.

Și vă spun acest lucru, pentru că, așa cum am amintit puțin mai devreme, o mare parte din bolile cardiovasculare, în general, și arteroscleroza (împreună cu teribilele ei consecințele), în special, sunt cauzate, conform celor mai mari specialiști pe care îi are planeta, de consumul de carne și alte produse de origine animală (ouă și lactate), bogate în colesterol, grăsimi saturate și grăsimi trans, complet incompatibile cu o bună funcționare a organismului uman și a aparatului cardiovascular. În schimb, odată cu eliminarea COMPLETĂ a cărnii, împreună cu toate celelalte produse de origine animală, dispare, efectiv, în totalitate, riscul de a mai trăi în permanență cu pericolul de a vă pierde viața din cauza acestui tip de afecțiuni.

Știu că, din păcate, medicii cardiologi nu vă spun, poate doar cu foarte mici excepții, nimic din toate aceste lucruri. În schimb, vă îndoapă cu medicamente, vă taie pe toate părțile și vă împuie capul doar cu bazaconii. Așadar, vă implor, nu-i mai ascultați pe aceștia! Continuați, desigur, tratamentul și toate protocoalele medicale prescrise, dar îndreptați-vă, concomitent, către expertiza celor mai renumiți și eficienți medici pe care îi are planeta. Vă sfătuiesc să îi urmăriți și să îi ascultați pe dr. Caldwell B. Esselstyn (medic cardiolog american cu rezultate remarcabile în vindecarea bolilor cardiovasculare considerate a fi incurabile), dr. Dean Ornish (medicul care l-a tratat, cu un succes extraordinar, prin schimbarea radicală a dietei, pe fostul președinte al SUA Bill Clinton, după ce acesta suferit un infarct miocardic și fusese supus unei operații urgente de bypass pe 4 artere), dr. T. Colin Campbell (profesor la Universitatea Cornell din SUA, autor al celebrei lucrări “Studiul China”), dr. Michel Greger (medic american celebru, autor al minunatei cărți “Cum să nu mori”, pe care eu o consider cea mai bună și completă carte de nutriție scrisă vreodată).

Cauza diabetului este consumul de carne și alte produse de origine animală

O altă afecțiune modernă, oribilă și, din păcate, foarte răspândită astăzi este diabetul de tip 2. Conform statisticilor, la ora actuală, o jumătate de miliard de oameni suferă de această boală necruțătoare, iar dintre aceștia în jur de 2 milioane își pierd viața anual din cauza acestei afecțiuni. Mai mult decât atât, viața pacienților bolnavi de diabet este una extrem de tragică, afecțiunea conducând anual la sute de mii de cazuri de orbire, amputări ale membrelor inferioare, cedarea rinichilor (insuficiență renală), infarct miocardic și atac cerebral. Din nou, nu vreau să sperii pe nimeni, ci doar să trec în revistă care este, cu adevărat, cruda realitatea cu ce ne confruntăm.

Dar ce cauzează această afecțiune teribilă? Să fie carbohidrații? Zahărul? Dulciurile? Evident că zaharurile rafinate nu fac bine nimănui și nu există niciun motiv pentru a le băga vreodată în gură. Dar cauza reală și principală a diabetului este cu totul alta: grăsimile saturate din carne și din celelalte produse de origine animală. Nu mă credeți? Nici nu am pretenția să o faceți. Credeți, în schimb, doctorii de renume mondial care susțin acest lucru. Ascultați-i, cu mintea deschisă, pe acei puțini medici care, prin prescrierea unei diete sănătoase, terapeutice, fără carne, ouă și lactate, tratează cu succes această boală considerată incurabilă de grosul incompetentei și rău-intenționatei industrii medicale. (În acest sens, vă recomand, din nou, cartea “Cum să nu mori”, scrisă de dr. Michael Greger. De asemenea, vă sfătuiesc să vizionați filmul documentar “What the Health”, lansat în anul 2017, precum și filmul “Simply Raw: Reversing Diabetes in 30 Days”).

Consumul de carne este asociat cu multe alte afecțiuni grave

Am trecut în revistă, cât s-a putut de succint, principalele boli cauzate de consumul de carne. Subiectul este, însă, departe de a fi epuizat, putând fi dezbătut  în continuare, timp îndelungat, pe zeci, sute sau chiar mii de pagini. Cum așa? Este simplu: pentru că există numeroase alte boli cauzate, în mod direct, de consumul acestui așa-zis aliment. Așadar, în afară de cancer, boli cardiovasculare și diabet, consumul de carne este asociat în mod direct cu hipertensiunea arterială, obezitatea, disfuncția erectilă (majoritatea bărbații consumatori de carne ajung să sufere de această afecțiune), guta, artrita, insuficiența renală și multe altele.

Carnea este plină de toxine și de paraziți

Toate tipurile de carne reprezintă o imensă sursă de toxine, dar și un uriaș și extrem de periculos focar de infecție, consumul acesteia fiind răspunzătoare pentru o serie de infestări, intoxicări și îmbolnăviri grave. În cele ce urmează, voi prezenta în detaliu riscurile la care vă supuneți de fiecare dată când consumați carne, din perspectiva acestui subiect.

Carnea de porc, de la “cea mai bună legumă” la un periculos focar de infecție

Deși este cea mai apreciată și frecvent consumată, carnea de porc, supranumită în România, într-un mod de-a dreptul dezgustător, “cea mai bună legumă”, este, pe departe, cea mai toxică dintre toate tipuri de carne provenită de la animale domestice. Explicația este simplă și ține de fiziologia aparatului digestiv: porcul digeră hrana ingerată într-o perioadă de numai 4 ore, față de vacă, spre exemplu, a cărei digestie durează 24 de ore. Se știe faptul că, prin procesul digestiv, animalele (și oamenii) neutralizează toxinele aflate în hrană. Din păcate, în cazul porcului, aceste toxine nu sunt anihilate decât într-o foarte mică măsură, acestea fiind depozitate în grăsimea și organele animalului. În plus, porcii nu au glande sudoripare, neexistând astfel posibilitatea de a elimina, în acest fel, o parte din toxinele acumulate.

Dar de unde acumulează porcul toate aceste toxine? Este foarte simplu. Din cauza condițiilor extrem de precare în care sunt crescuți porcii, aceștia ajung să fie cele mai murdare animale de pe planetă, fiind purtătorii unui număr de boli și paraziți mai mare decât al oricărui alt animal consumat pe scară largă de oameni. În primul rând, porcii sunt scatofagi, consumând atât propriile fecale, cât și ale altora. În plus, porcii mănâncă practic orice, incluzând urină, șobolani, hrană putrezită, carcase de animale moarte sau excrescențe canceroase de pe alți porci.

Astfel, s-a dovedit că aproape 70% din carnea de porc este infestată cu bacteria Yersina enterocolitica, care cauzează febră și probleme gastro-intestinale, cum ar fi diaree, vomă și crampe stomacale.

Tenia (Taenia solium) este un vierme lat care trăiește în țesutul muscular al porcului și care infestează corpul uman odată cu ingerarea cărnii. Odată ajuns în interiorul organismului nostru, fiecare vierme produce câte 50.000 de ouă, fiecare dezvoltându-se într-un vierme de până la 7 metri lungime. Aceștia vor trăi aproximativ 25 de ani în corpul uman. Se estimează că Taenia soliumafectează 50 de milioane de oameni din întreaga lume, provocând moartea a 50.000 de oameni anual. Specialiștii consideră, însă, că aceste cifre sunt subestimate și că, în realitate, parazitul cauzează efecte mult mai devastatoare. Simptomele infestării cu tenie sunt: crampe, diaree, febră, dureri musculare sau senzație de slăbiciune și discomfort abdominal. Taenia solium afectează inima, creierul, plămânii și diafragma, iar în 60% din cazurile diagnosticate, victimelor le apar chisturi cerebrale care pot produce halucinații, comă sau chiar moartea. Neurocisticercoza este o afecțiune produsă tot de infestarea cu ouă de tenie. Neurocisticercoza este cea mai întâlnită boală parazitară a sistemului nervos, fiind principala cauză a epilepsiei dobândite. Consecințele acestei afecțiuni produsă de tenie pot fi din cele mai grave: tumori cerebrale, demență sau moartea subită.

Trichinella spiralis este un vierme extrem de periculos pentru organismul uman, care pătrunde în corp prin ingerarea cărnii de porc, producând o boală foarte gravă: trichineloza. Ceea ce este de-a dreptul îngrijorător este că specialiștii estimează faptul că aproximativ 1 miliard din populația lumii (1 din 7 locuitori ai planelei) sunt infestați cu viermele Trichinella spiralis. Odată ajunse în corpul uman, femelele de Trichinella se înmulțesc rapid, fiecare dintre ele producând 250.000 de ouă în fiecare zi. Simptomele pot lipsi cu desăvârșire sau ele pot fi evidente. Acestea sunt, în formele de gravitate medie: diaree abundentă, vomă, dureri abdominale, edeme periorbitale (în jurul ochilor), conjunctivite şi hemoragii conjunctivale, dureri musculare generalizate, erupții urticariene, febră (40-41 grade). În forma gravă a bolii, consecințele sunt devastatoare: polinevrite, meningită, encefalită, delirium, miocardită sau moartea.

În afară de Taenia solium și Trichinella spiralis mai există zeci de alte specii de viermi, bacterii și viruși care cauzează afecțiuni serioase și care se găsesc în carnea de porc, fiind specifici sau întâlnindu-se cu frecvență ridicată în aceasta. Printre acestea se numără: virusul Menanglesindromul cu tulburări de reproducţie şi respiratorii la suine (PRRS)virusul Nipah, hepatita E (poate conduce la fibroză și ciroză).

Acestea sunt riscurile la care vă supuneți de fiecare dată când consumați carne de porc. Este important de știut că mulți dintre paraziții prezenți în carnea de porc sunt dificil de ucis, chiar și atunci când aceasta este gătită. Practic, fiecare îmbucătură de carne de porc este o masă de viermi microscopici, care se înmulțesc rapid, în milioane și zeci de milioane de noi viermi, împânzind corpul uman și ajungând în mușchi, plămâni, inimă, creier și măduva spinării. Până la apariția simptomelor, zeci de milioane de oameni trăiesc cu paraziți periculoși mișunând prin corpul lor, fără a fi măcar conștienți de acest lucru.

În ciuda a ceea ce se spune, controlarea sanitar-veterinară și gătirea la foc a cărnii nu fac altceva decât să reducă riscul infestării, neexistând nicio garanție că aceasta nu se produce. Căci, dacă aceste metode de control ar fi atât de eficiente, cum ar fi posibil ca 1 din 7 oameni de pe planetă să fie infestat cu trichineloză? De altfel, există mărturii ale celor care lucrează în controlul sanitar-veterinar care susțin că ei înșiși nu consumă niciodată carne provenită din industria zootehnică. Or știi ei ceva, nu credeți? Și chiar dacă aceste măsuri ar anihila, cu adevărat, riscul infestării, rămân toate celelalte motive care fac din carnea de porc ceva absolut dezgustător și total necomestibil. Prin urmare, cea mai bună măsură profilactică și, de altfel, singura 100% sigură este SĂ NU MÂNCAȚI NICIODATĂ CARNE DE PORC! Nu vă asumați această ruletă rusească, pentru că riscul e mult prea mare și miza este pe măsură: însăși viața voastră!

Carnea tuturor animalelor de fermă este plină de toxine, paraziți și fecale

În cazul în care credeți că alte tipuri de carne nu prezintă niciunul dintre riscurile de-abia enumerate și că este, în consecință, perfect în regulă să le consumați după bunul plac, sunt nevoit să vă dau o veste proastă: toate sunt, într-un fel sau în altul, extrem de periculoase. Carnea provenită de la animalele de fermă conține hormonidioxinepesticide și arsenic, toate acestea conducând la cancer, boli neurologice, avort spontan sau deformari congenitale.

De asemenea, carnea conține o mulțime de paraziți și bacterii. Ați auzit vreodată spunându-se să nu spălați niciodată carnea de pasăre înainte de a o găti? Știți care sunt motivele? Ei, bine, mare parte (până la 95%) din carnea de pasăre este infestată cu bacterii periculoase, cum ar fi SalmonellaCampylobacterListeria și E coli, acestea îmbolnăvind anual milioane de oameni. Toate aceste bacterii produc, odată ajunse în corpul uman, simptome foarte neplăcute (febră, dureri abdominale, greață, vomă, diaree) și consecințe serioase, fiind înregistrate, anual, chiar și în țările civilizate, un număr semnificativ de decese.

De asemenea, s-a constatat că în jur de 90% din carnea de vită și de porc conține materii fecale. Carnea tocată este, dintre toate, cea mai predispusă la acest gen de contaminare, dar urme de fecale sunt foarte frecvente și în alte tipuri de carne (cotletele de porc). În plus, pe lângă fecale, carnea tocată și, în general, produsele pe bază de carne conțin tumori canceroase, abcese și puroi. Yummy, nu-i așa?

Cum te pot omorî antibioticele din carne

Un alt pericol important și destul de puțin luat în seamă îl constituie uriașele doze de antibiotice aflate în carne. Fiind crescute în sistem intensiv și în condiții mizere, crescătorii sunt nevoiți, pentru a evita bolile, să administreze animalelor cantități crescute de antibiotice din prima și până în ultima zi de viață (mai mult de jumătate din antibioticele produse în lume sunt administrate animalelor). Astfel, antibioticele creează condițiile pentru ca un animal de fermă, care ar fi fost, în condiții firești, activ și plin de viață, să devină doar o masă amorfă de proteină, aflată într-o creștere rapidă și extrem de profitabilă. De asemenea, la încărcarea în “camioanele morții” (așa sunt numite mașinile cu care se face transportul spre abator) animalelor li se administrează doze foarte mari de antibiotice, menite să le țină în viață pe parcursul călătoriei.

Astfel, s-a ajuns ca o cantitate enormă de antibiotice, însumând 63.151 de tone, să fie administrate în fiecare an în lume animalelor de fermă. Iar consecința, dacă ne referim doar la sănătatea oamenilor care ajung să consume carnea acelor animale, este una singură: rezistența la antibiotice. Nu pare ceva care să ne sperie atât de tare, nu-i așa? Vă gândiți, poate, că se mai și exagerează sau că nu o să vă confruntați tocmai voi cu o astfel de problemă? Și chiar dacă se va întâmpla acest lucru, e adevărat că nu vă imaginați că așa ceva vă poate ucide?

Din păcate, statistice oficiale și avertizările specialiștilor spun cu totul altceva. Oricând, în oricare zi de viață și în oricare situație v-ați afla, puteți contacta o infecție. Iar deznodământul ar putea fi unul tragic. Mai exact, bacteriile rezistente la antibiotice sunt responsabile de 700.000 de decese în fiecare an, predicțiile susținând că până în anul 2050 această cauză va provoca moartea a 10 milioane de oameni anual. Iar acest lucru se va întâmpla pentru că până atunci antibioticele necesare tratamentului uman vor deveni complet ineficiente. De altfel, cu câteva zile înainte de a scrie aceste rânduri, în noiembrie 2017, Organizația Mondială a Sănătății a avertizat crescătorii de animale din întreaga lume să înceteze imediat administrarea de antibiotice la animalele sănătoase. Realizați gravitatea situației, nu-i așa?

Ceea ce este, însă, și mai îngrozitor este că atâta timp cât vor exista ferme de animale, iar carnea acestora va fi consumată de oameni, aceste consecințe dramatice nu vor înceta să aibă loc, neexistând, din punct de vedere tehnic și medical, absolut nicio altă soluție. Să aibă, oare, oamenii înțelepciunea de a renunța vreodată la aceste îndeletniciri atât de distructive?

Este, însă, sănătos să renunțăm la carne?

Parcurgând toate aceste argumente imposibil de contestat, există, în mod evident, o singură alegere inteligentă: renunțarea la carne. Cu toate acestea, este posibil să vă întrebați: “Înțeleg acum cât de dăunătoare este carnea, dar oare chiar voi fi mai sănătos fără ea? Sau voi suferi de carențe și, poate, chiar de alte probleme de sănătate?”.

Iată ce susține, în acest sens, ca poziție oficială publicată în decembrie 2016, The Academy of Nutrition and Dietetics (numită în trecut The American Dietetic Association), cea mai mare și mai prestigioasă organizație a medicilor nutriționiști și dieteticieni din lume: “Este poziția Academiei de Nutriție și Dietetică faptul că dietele vegetariene corect planificate, inclusiv cea vegană, sunt sănătoase, adecvate din punct de vedere nutrițional și pot oferi beneficii sănătății, în ceea ce privește prevenirea și tratamentului anumitor boli. Aceste diete sunt potrivite tuturor etapelor vieții, inclusiv sarcina, alăptarea, copilăria (în toate fazele sale), adolescența, pentru adulți în vârstă și pentru atleți. Dietele bazate pe produse vegetale sunt mai sustenabile în ceea ce privește mediul decât dietele bogate în produse de origine animală pentru că acestea folosesc mai puține resurse naturale și sunt asociate cu mult mai puține daune aduse mediului. Vegetarienii și veganii prezintă un risc redus de dobândire a anumitor afecțiuni ale sănătății, inclusiv boala cardiacă ischemică, diabetul de tip 2, hipertensiune, anumite tipuri de cancer și obezitatea. Aportul scăzut de grăsimi saturate (n.a. de origine animală) și aportul ridicat de legume, fructe, cereale integrale, leguminoase, produse din soia, nuci și semințe (toate bogate în fibre și fitochimicale) sunt caracteristici ale dietelor vegetariene și vegane, care produc niveluri scăzute ale colesterolului total și ale complexului lipoproteic cu densitate mică (n.a. colesterol “rău”), precum și un control mai bun al glucozei serice (n.a. glicemia). Acești factori contribuie la reducerea bolilor cronice. (…) Interesul și aprecierea pe care le au oamenii pentru dietele vegetariene continuă să crească în Statele Unite și în alte zone ale lumii, instituțiile guvernamentale și diferitele organizații sănătate și de nutriție promovând consumul regulat al alimentelor de origine vegetală. Alternativele abundente de pe piață facilitează urmarea unei diete bazată pe plante. (…) Nutriția în ansamblu, așa cum este evaluată de Alternative Healthy Eating Index (n.a. unitatea de măsură a calității dietei), este mai bună în dietele vegetariene și vegane în comparație cu dietele omnivore.”

De asemenea, British Dietician Association susține că “dietele vegetariene – inclusiv cea strict vegetariană, vegană – bine planificate pot fi nutritive și sănătoase. Ele sunt asociate cu riscuri scăzute în ceea ce privește îmbolnăvirea de afecțiuni cardiovasculare, hipertensiune arterială, diabet de tip 2, obezitate, anumite tipuri de cancer și colesterol mărit.”

Mai departe, Dietitian’s Association of Australia susține că “în ciuda acestor restricții (lipsa produselor de origine animală), printr-o bună planificare este posibil să se obțină toți nutrienții necesari sănătății prin dieta vegană”, iar Dietitians of Canada declară că “o dietă vegană sănătoasă prezintă multe beneficii, inclusiv un procentaj scăzut în ceea ce privește obezitatea, bolile cardiovasculare, hipertensiunea arterială, colesterolul mărit, diabetul de tip 2 și anumite tipuri de cancer”. “O dietă vegană sănătoasă poate furniza toți nutrienții necesari în toate stagiile vieții, înclusiv sarcina, alăptare și bătrânețe”, susține, de asemenea, Dieticians of Canada.

John Hopkins School of Public Health, care este cea mai mare instituție de învățământ medical din lume, susține că “un număr mare de dovezi științifice asociază consumul excesiv de carne cu bolile cardiovasculare, atacul cerebral, diabetul de tip 2, obezitatea, anumite tipuri de cancer și moartea prematură. Dietele bogate în legume, fructe, cereale integrale și leguminoase pot ajuta în prevenirea acestor boli și în promovarea sănătății într-o multitudine de modalități. […] Majoritatea alimentelor bogate în proteine consumate în Statele Unite sunt carnea și produsele de origine animală, care sunt bogate în grăsimi saturate și colesterol, spre deosebire de optiunile de origine vegetală, mai dense din punct nutrițional și mai sănătoase (fasole, mazăre, linte, produse din soia, nuci și semințe)”.

De altfel, în ceea ce privește proteinele, care reprezintă subiectul preferat al celor care nu au habar nici cât negru sub unghie de nutriție, am scris în urmă cu ceva timp un articol bine documentat și foarte lămuritor pe care vi-l recomand cu căldură. Vă asigur că, citindu-l, veți înțelege corect, o dată pentru totdeauna, care sunt miturile, minciunile, exagerările și adevărul despre acest macronutrient; în plus, vă asigur că nu veți mai avea niciodată tendința de a adresa cuiva celebra întrebare: “De unde îți iei proteinele?”.

Din fericire, în afară de studii clinice și de poziții oficiale ale diverselor instituții de profil, s-au intensificat și acțiunile concrete, la cel mai înalt nivel, îndreptate către eliminarea cărnii din dieta umană. Astfel, The American Medical Association (AMA) a emis, de curând, o rezoluție prin care se cere tutoror spitalelor americane să servească pacienților mese bazate pe plante și să elimine baconul, cârnații, hot dog-ul, șunca și toate celelalte cărnuri procesate. De asemenea, noua piramidă alimentară dată publicității de guvernul belgian prevede o dietă bazată predominant pe plante, plasând, în schimb, carnea la fundul acesteia, împreună cu produsele de tip junk food, în categoria alimentelor nerecomandate consumului curent.

Ce ar mai fi de spus? Quod erat demonstrandum. Cred, cu sinceritate, că orice părere personală ar fi de prisos. Faptele vorbesc. Studiile vorbesc. Opiniile celor mai competenți medici ai planetei vorbesc și sunt mai mult decât suficiente. Închei exprimându-mi speranța, așa cum am mai făcut-o și în alte rânduri, că lucrurile se pot schimba. Că nu suntem chiar atât de închistați. Chiar atât de lipsiți de inteligență. Chiar atât de îmbătrâniți în rele. Și că vrem, în schimb, să trăim. Sănătoși. Fericiți. Și în armonie.

Așadar, să vă fie de folos!

Autorul acestui articol este Nick Teodorescu. Articolul a fost preluat de pe siteul www.nickteodorescu.ro , cu permisiunea autorului. Gasiti originalul aici. 

Facebook Comments Box
Send this to a friend