Descopera si tu meditatia Buddhista cu Thich Nhat Hanh!
octombrie 27, 2016
trikonasana
Trikonasana sau Postura Triunghiului
octombrie 29, 2016
Descopera si tu meditatia Buddhista cu Thich Nhat Hanh!
octombrie 27, 2016
trikonasana
Trikonasana sau Postura Triunghiului
octombrie 29, 2016

Cultivarea pacii interioare cu ajutorul meditatiei Vipassana

meditatia vipassana

 

Haideti sa vorbim despre meditatia Vipassana. Acesta este cel de-al doilea articol din seria „Cultivarea pacii interioare” si speram ca usor- usor pacea, claritatea si prezenta vor incepe sa infloreasca in viata ta.

 

Originea meditatiei Vipassana. 

Semnificatia cuvantului „Vipassana” este „ a vedea lucrurile asa cum sunt”. Se spune ca meditatia Vipassana a fost redescoperita de Buddha in urma cu 2500 ani. Aceasta a devenit una dintre tehnicile pe care el le-a predat pentru eradicarea oricaror boli si suferinte.

Vipassana este una dintre practicile budismului Theravada, insa ea a devenit cunoscuta oamenilor de rand din intreaga lume datorita miscarii lui S. N. Goenka.

Vipassana cuprinde mai multe tehnici intre care: constientizarea respiratiei, a senzatiilor corporale, a gandurilor si a actiunilor. Constientizarea respiratiei a fost apoi preluata de catre cei din Vest si numita „Mindfulness”. Asa ca data viitoare cand vei auzi de mindfulness, vei stii ca ea vine din Vipassana.

Conform traditiei Theravada, Vipassana este o Cale in 8 Parti. Pentru a ajunge la Nirvana (eliberarea totala despre care vorbeste Buddha), practicantul trebuie sa parcurga toate cele 8 Parti, timp in care el va intelege cele 4 Adevaruri Nobile:

 

  1. Existenta este suferinta.
  2. Cauza suferintei este dorinta.
  3. Incetarea suferintei are loc cand dorintele inceteaza sa mai apara.
  4. Exista o cale de iesire din suferinta.

 

S.N. Goenka

S. N. Goenka

Probabil ca cel mai cunoscut invatator al tehnicii Vipassana este S. N. Goenka. Nu numai ca este cel mai cunoscut, dar el a avut si cea mai mare contributie in raspandirea meditatiei Vipassana in lume.

Nascut intr-o familie de indieni din Burma (astazi Myanmar), Goenka a urmat o cariera in afaceri, fiind un om de afaceri de succes, pana cand, in 1955 a inceput sa experimenteze migrene ingrozitoare. Cautand o vindecare pentru aceste migrene l-a cunoscut pe maestrul de meditatie Vipassana U Ba Khin. Acesta din urma invatase meditatia lasata de Buddha de la un calugar budist si infiintase un centru de meditatie in Burma, destinat oamenilor de rand.

Sub ghidarea lui U Ba Khin, Goenka a invatat tehnica de meditatie timp de 14 ani. In 1969 a primit acordul lui U Ba Khin pentru a preda meditatia, iar in 1976 a infiintat primul centru de meditatie in Dhamagiri, India.

De la bun inceput, cursul sau de meditatie a fost structurat de-a lungul a 10 zile. Astazi, in lume exista 227 de centre de meditatie Vipassana, dintre care 120 centre permanente. 

Centrul de meditatie Dhamma Giri

 

Cursul de retragere de meditatie de 10 zile

Pentru a face un curs de 10 zile intr-unul dintre centrele de meditatie nu trebuie sa ai o anumita religie sau credinta. Goenka a spus in mod clar ca aceasta tehnica este o cale pentru eliberare si nu are legatura cu religia. Prin eliberare se refera la eliberarea de impuritatile mintii si prin urmare de suferinta. El a descris Vipassana ca fiind o tehnica stiintifica experimentala in care omul observa in permanenta natura schimbatoare a mintii si a corpului, la cel mai adanc nivel, cultivand astfel o profunda cunoastere de sine.

Daca vei merge la unul dintre centrele de meditatie Vipassana, va trebui sa faci un angajament fata de tine ca vei sta acolo pe tot parcursul  celor 10 zile. Cursul este structurat in asa fel incat sa fie o incursiune in propria minte, fara distractii si pauze in care sa deviezi de la practica.

Programul fiecarei zile incepe inainte ca soarele sa rasara, cu o meditatie, bineinteles. Pauzele sunt scurte, atat cat sa ai timp sa mananci si sa tragi un mic pui de somn dupa masa de pranz.

Daca vrei sa faci un curs de meditatie Vipassana dar sa pastrezi legatura si cu lumea de afara, social media si alte evenimente, trebuie sa intelegi ca pur si simplu regulile cursului nu permit asta. Odata ce incepi cursul accepti regula Linistii Nobile, adica a tacerii pe toata perioada cursului. Vom vorbi mai mult despre Linistea Nobila (sau Mauna, in alte traditii) intr-un articol viitor.

Cursul este o revelatie, pur si simplu, pentru ca inveti sa faci un pas in spate, sa devii observator, si observi miscarile si preocuparile mintii. Inveti sa nu te mai identifici cu mintea. Inveti ca nu esti mintea. Iar preocuparile compulsive, egotice si inutile incep sa se dizolve in lumina constiintei. Ceea ce ramane este pacea, claritatea, observatorul, prezenta.

 

Anapana, Addhitana, Vipassana. 

Meditatia Anapana este de fapt constientizarea respiratiei naturale: intrarea aerului in nari, iesirea aerului din nari. Tehnica se practica cu o minte ecuanima (echilibrata, care nu judeca) si observatoare. Ea are ca scop aducerea mintii in prezent, eliberarea din sirul nesfarsit al gandurilor, cultivarea spatiului in minte si a dezidentificarii cu gandurile. Altfel spus, dezvoltarea observatorului.

 

Addhitana este urmatoarea practica din Vipassana. Aceasta are de-a face cu corpul fizic si observarea senzatiilor din corp, moment de moment. Nu numai ca este o tehnica care permite intrarea in momentul prezent (si cultivarea unei vieti traite in prezent, moment de moment) dar in acelasi timp este si o tehnica de purificare a mintii si a corpului. Revelatia pe care o ofera aceasta meditatie este: exista o legatura stransa intre minte si corp in sensul ca orice gand creeaza in corp o senzatie. Prin urmare, un conglomerat de ganduri negative poate crea o durere fizica sau chiar o boala.

Addhitana inseamna „fermitate” sau „vointa de sine”. Pe parcursul meditatiei practicantul va primi indicatii sa ramana nemiscat si sa observe reactiile mintii si senzatiile fizice. Astfel, el isi va dezvolta o minte ecuanima, detasare fata de manifestarile mintii si ale corpului fizic si o mare fermitate in fata stimulilor.

Addhitana este o excelenta practica in timpul cursului si un antrenament foarte bun pentru viata de zi cu zi in lume. Invatam sa nu mai reactionam la orice mic lucru care ne place sau nu ne place.

 


 

Pentru a cunoaste tehnica Vipassana, iti recomandam sa mergi la unul dintre cursurile organizate de reteaua Vipassana la noi in tara sau in alte tari apropiate.

Daca vrei sa afli mai multe despre Vipassana, iti recomandam cartea „Arta de a trai” de William Hart. Aceasta carte ofera viziunea asupra vietii din perspectiva Vipassana. Pentru omul occidental, conditionat sa traiasca doar in minte, in viitor sau in trecut, aceasta perspectiva este pur si simplu o revelatie. Cu siguranta iti va schimba viata!

 

Sursa biografie & foto Goenka: Wikipedia

 

Comments are closed.

Send this to a friend