...
Salata fresh plina de nutrienti: quinoa si rodie.
ianuarie 21, 2018
Este iubirea dintre o femeie si un barbat o reflectare a iubirii divine?
februarie 14, 2018
Salata fresh plina de nutrienti: quinoa si rodie.
ianuarie 21, 2018
Este iubirea dintre o femeie si un barbat o reflectare a iubirii divine?
februarie 14, 2018

Solduri rigide? Afla ce ganduri ti-au creat aceasta rigiditate si cum sa scapi de ea!

deschiderea soldurilor

 

Medicina conventionala occidentala exceleaza in solutii pentru tratarea corpului fizic prin diverse mijloace. Ceea ce scapa stiintei medicale occidentale si, din nefericire, nu ajunge nici la noi, pacientii, este identificarea si investigarea cauzei bolii sau durerii pe care o simtim in corpul fizic. Asadar, medicina europeana trateaza consecintele, sau efectele unei cauze. Stiinta medicala nu isi pune intrebari legate de cauzele subtile care au dus la formarea unei boli, cel mai adesea, formarea ei, fiind pusa pe seama proastei functionari a organismului sau a mancarii.

Traditiile orientale, in schimb, se uita mai intai la cauze, la actiunile sau gandurile noastre care determina anumite stari si conditii ale corpului. De exemplu, asanele din sistemul yoga sau meditatia de tip Vipassana au ca scop tocmai identificarea acestor dureri fizice si tratarea lor prin eliberarea tensiunii din zona respectiva a corpului.

Deoarece multi dintre noi ne confruntam cu dureri de solduri sau cu senzatia de solduri rigide, sau tensiune in aceasta zona, am ales sa vorbim despre solduri mai pe larg, integrand in acest articol cateva viziuni iluminatoare, care ne ajuta sa intelegem ce reprezinta aceasta zona din corpul nostru si ce semnificatie au aceste dureri de solduri. Totodata, va oferim si o serie de posturi yoga pentru deschiderea soldurilor si care va vor ajuta sa eliberati tensiunile inmagazinate acolo de ani de zile.

 

Solduri rigide–lipsa de miscare sau ganduri nesanatoase?

 


deschiderea soldurilor


 

Raspunsul la aceasta intrebare este: poate fi lipsa de miscare, ganduri nesanatoase, sau amandoua.
Iata ce spune despre acest subiect Jaques Martel, autorul renumitei carti „Marele dictionar al bolilor si afectiunilor”

 


„Prin problemele de la solduri, corpul meu imi indica o anumita amorteala, o rezistenta, o rigiditate. Traiesc o inflexibilitate fata de o situatie sau fata de o persoana. Acest lucru poate proveni dintr-o situatie in care m-am simtit tradat de cineva sau abandonat si acest lucru m-a afectat atat de tare, incat acum imi re-evaluez toate relatiile cu ceilalti. In plus, am nevoie sa stabilesc reguli noi, pentru a ma proteja si a evita sa fiu ranit din nou.” Jaques Martel, Marele dictionar al bolilor si afectiunilor.


 

Asa-i ca tocmai ai avut o mica revelatie? O astfel de explicatie ne ajuta sa ne reevaluam relatiile, ne indica ca e timpul sa incheiem legaturi vechi prin iertare si iubire, ne invata ca furia si resentimentele nu ne ajuta la nimic. Din contra, ele se depun in corp, energia lor grosiera declansand tot felul de dureri.

 

Solduri rigide – sexualitate blocata.

Zona soldurilor, fiind zona in care isi are sediul chakra sexuala, Swadistana, este afectata in intregime atunci cand noi avem ganduri nesanatoase despre sexualitate, sau cand o blocam. Vedem, astfel, ca vindecare este un proces care trebuie abordat atat din perspectiva corectarii gandurilor cat si prin lucrul cu corpul, pentru deschiderea soldurilor.

 

 


„O durere la solduri, sau soldurile care nu vor sa se miste , pot indica faptul ca imi blochez energia sexuala de frica sau din culpabilitate. Ma consider un partener sexual slab, imi este greu sa comunic cu celalalt. Este posibil sa imi fie frica de intimitate si uneori ar fi mai usor sa ma indepartez de persoana iubita, in loc sa fac fata problemelor mele. Pot chiar sa ma ingras in zona soldurilor, pentru a crea un spatiu fizic intre mine si celalalt. Traiesc un sentiment de neputinta atat la nivel sexual cat si capacitatea mea de a ma accepta asa cum sunt, cu gusturile mele, cu dorintele mele, cu placerile mele. Sunt tulburat pe plan sexual si emotional si soldurile mele nu mai functioneaza normal. Aceasta neputinta poate proveni si din faptul ca nu ma simt capabil, sau nu ma simt capabil sa ma pozitionez si sa ma opun in fata cuiva sau a ceva. Nu imi acord dreptul de a merge spre o situatie sau un loc, care ar putea sa imi ofere o placere pe plan sexual, din cauza interdictiilor pe care mi le-am impus sau a celor pe care le-am acceptat din partea societatii. Aceasta situatie ma obliga sa meditez la limitele pe care mi le fixez.” Jaques Martel, Marele dictionar al bolilor si afectiunilor.


 

Ce spun soldurile rigide despre sanatatea ta emotionala

Conform lui Lindsay Simmons, proprietara companiei “Empower Healing”, rigiditatea soldurilor nu este doar de natura fizica; rigiditatea si desele dureri de solduri sunt mult mai mult decat atat. Simmons, profesoara de Jivamukti Yoga, de asemenea specializata si in exercitiile corporale, vede impactul soldurilor in munca ei in mod constant.

 


“Soldurile sunt incarcate emotional, un loc in care ne stocam unele dintre cele mai profunde vulnerabilitati.” spune Simmons


 

1. Iti este frica de viitor.
Simmons sustine ca partea din fata a soldurilor sau “corpul din fata” este locul in care ne confruntam cu viitorul. Rigiditatea soldurilor, a muschilor lombari, sau a flexorilor soldurilor poate insemna ca privim viitorul cu incertitudine. Mai concret, ne e teama ca nu ne vom ridica la nivelul asteptarilor noastre, si la cele impuse de ceilalti. Si aici poate fi vorba fie despre locul de munca potrivit, sotul potrivit, numarul ideal de copii, etc.

 

2. Iti este teama de relatii.
Soldurile sunt, de asemena, locul unde ne stocam emotiile din tot felul de relatii. Sunt legate mai ales de relatiile noastre romantice. Daca ai solduri rigide poti fi mai ingrijorat atunci cand este vorba de a te indragosti. Dar nu pastram doar energia romantica in solduri, pastram de asemenea si relatii de afaceri. Ai probleme la locul de munca? Este posibil ca acea energie negativa sa fie pastrata in solduri.

 

3. Ai o trauma fizica sau emotionala.
Femeile care au trecut recent prin perioada sarcinii si a nasterii tind sa aiba solduri rigide deoarece acela este un loc a traumelor fizice si uneori emotionale, conform spuselor lui Simmons. Soldurile pot indura greutati in timpul nasterii, si ca urmare, dupa aceea, acestea se strang. Daca ti se intampla o trauma, din aceasta rezultand soldurile rigide, este posibil sa fi depozitat energie negativa in solduri

 

4. Soldurile si chakrele tale.
Soldurile sunt localizate la a doua chakra, cunoscuta si ca Swadhisthana. A doua chakra este legata de sexualitate, dorinta, placere si procreere. Cand a doua chakra este blocata impiedica capacitatea noastra de a ne elibera si de a lasa lucrurile sa decurga de la sine. S-ar putea sa fi observat, ca in posturile deschiderii soldurilor in profunzime, avem tendinta sa ne strangem sau ne tinem pentru ca nu putem deschide complet postura

 

5. Esti incapabil sa te iubesti pe tine insuti.
Am mentionat mai devreme ca soldurile sunt legate de relatii, si merita remarcata care este cea mai importanta relatie dintre toate: relatia pe care o ai cu tine insuti. Soldurile rigide pot indica o incapacitate de a te deschide complet, si ceea ce este mai important, de a te iubi pe deplin.

 

6. Esti agatat de trecut.
In timp ce partea frontala a soldurilor indica o frica de viitor, partea din spate a soldurilor este legata de trecut si de incapacitatea noastra de a renunta la el. Partea din spate a soldurilor poate include o rigiditate a spatelui inferior si a feselor, acest lucru insemnand ca ai putea fi prea concentrat asupra trecutului.

 

Ce sunt flexorii soldurilor?

In explorarea acestui subiect am mentionat in treacat si muschii flexori. Acestia sunt cei care „ dau dureri de solduri „. Poate ca va intrebati care sunt acesti muschi. Flexorii soldurilor sunt un grup de muschi din jurul coapsei superioare care conecteaza partea de sus a piciorului cu soldul.
Acesti muschi sunt implicati in aproape fiecare tip de miscare care implica partea inferioara a corpului, incluzand exercitii precum: genoflexiuni, indreptari, etc.
Iata cum arata flexorii solurilor:

 


deschiderea soldurilor


 

Se numesc flexori ai soldului deoarece acestia creeaza flexia in sold, care este termenul tehnic pentru o miscare de indoire in jurul articulatiei intr-un membru (cum ar fi genunchiul sau cotul) care micsoreaza unghiul dintre oasele membrelor la articulatie
De exemplu, cand iti ridici genunchiul, flexia soldului se produce deoarece se micsoreaza unghiul dintre osul coapsei in raport cu articulatia soldului. (In cazul in care te intrebi, opusul flexiei este extensia, care se produce atunci cand iti cobori genunchiul dintro pozitie de flexie)

 

9 posturi yoga pentru deschiderea soldurilor

Am vorbit suficient despre partea teoretica si speram ca ati gasit raspunsuri la multe intrebari in acest articol. Acum e timpul sa trecem la partea practica si sa exersam deschiderea soldurilor pentru a elibera tensiunile si emotiile negative acumulate in aceasta zona. Va recomandam 9 asane pentru deschiderea soldurilor si va dorim spor la practica!

 

1. Fandarea joasa (Anjaneyasana)
Simpla dar extraordinar de eficienta, Fandarea joasa vizeaza muschii iliac si lombar pentru a crea lungime si flexibilitate in acesti flexori ai soldului, care sunt un centru de putere. In aceasta postura, muschii soldurilor se pot relaxa si pot elibera stresul acumulat.

⦁ Incepe din Postura Cainelui aplecat

⦁ Paseste cu piciorul drept in fata, intre maini, plasand cotul drept sub genunchiul drept si da-i drumul genunchiului stang pe podea.
⦁ Fa in asa fel incat mijlocul sa alungeasca usor coccisul inspre pamant si sa ai crestetul capului spre cer.
⦁ Ridica bratele deasupra capului in timp ce te lasi moale cu greutatea soldurilor inspre pamant.
⦁ Respira si retine aerul pana la 1 minut pentru fiecare parte.

 


deschiderea soldurilor, yoga


 

2. Postura Podului cu picioarele intinse (Setu Bsihasana)
Ia o caramida de spuma pentru sustinere, speciala pentru yoga, sau un substitut potrivit, si pregateste-te sa eliberezi orice tensiune blocata in flexorii soldurilor.

⦁ Incepe culcat pe spate cu picioarele intinse pe podea (picioarele sunt departate la aproximativ lungimea soldurilor).
⦁ Preseaza cu fermitate in jos umerii si picioarele ca sa iti ridice soldurile de la podea.
⦁ Impinge caramida de spuma pentru sustinere sub osul sacru (cam la terminarea taliei) si lasa greutatea soldurilor pe caramida.
⦁ Relaxeaza bratele si intinde piciorul drept in fata.
⦁ Optional se intinde in acelasi timp si piciorul stang.
⦁ Respira si retine aerul pana la 1 minut.

 


deschiderea soldurilor, flexibilitate


 

3. Postura Soparlei (Utthan Pristhasana)
Postura Soparlei intinde si detensioneaza flexorii incordati. Poate fi intensa, deci pastreaza la indemana caramida de spuma pentru yoga ca sa o plasezi sub maini pentru mai putina intensitate.

⦁ Incepe din Postura Cainelui
⦁ Paseste cu piciorul drept inainte, in exteriorul mainii drepte si lasa in jos pe podea genunchiul din spate.
⦁ Implica muschii centrali ai trunchiului si alungeste sira spinarii.
⦁ Adu-ti mainile in partea interioara a piciorului drept, fie pe podea sau pe o caramida de yoga.
⦁ Optiune: lasa in jos antebratele fie pe saltea fie pe podea.
⦁ Respira si retine aerul pana la 1 minut pe fiecare parte.

 


deschiderea soldurilor, asane


 

4. Postura Rugului (Agnistambhasana)
Aceasta postura poate fi foarte puternica pentru cei cu rigiditate in soldurile exterioare. Postura Rugului vizeaza muschii exterior din dreapta si din stanga soldurilor si rasplata executiei ei este minunata.

⦁ Incepe din postura asezat cu picioarele intinse inainte, si flexeaza ambele picioare din glezne.
⦁ Trage fluierul piciorului drept spre tine astfel incat sa devina paralel cu partea de sus a izoprenului.
⦁ Ridica piciorul stang si plaseaza fluierul piciorului peste cel drept, cu glezna stanga atarnand in afara genunchiului drept.
⦁ Intinde sira spinarii si fie te asezi pe un scaun inalt, fie te lasi lejer in fata cu picioarele flexate (ca si cand ai sta pe un scaun).
⦁ Respira si retine aerul pana la 1 minut pe fiecare parte.

 


deschiderea soldurilor, muschi


 

5. Postura Porumbelului
Postura Porumbelului este una obisnuita care deschide soldurile dar tinde sa plaseze genunchiul intr-o pozitie vulnerabila. Daca ai solduri cu adevarat rigide, aceasta este asana pentru tine!
⦁ Incepe stand intins pe spate cu picioarele la o distanta de sold departate pe podea.
⦁ Ridica piciorul drept, indoaie genunchiul si incordeaza glezna.
⦁ Incruciseaza glezna dreapta peste cea stanga (creeaza forma unei cifre 4 cu picioarele).
⦁ Pune degetele in jurul partii din spate a coapsei stangi in timp ce ridici piciorul de la podea si trage usor genunchii spre piept. Te poti ajuta si de o o panglica.
⦁ In timp ce tragi piciorul stang spre tine, preseaza genunchiul drept sa iasa in afara.
⦁ Respira si retine aerul pana la 1 minut pentru fiecare parte.

 


deschiderea soldurilor, flexori


 

6. Postura Echerului (Supta Baddha Konasana)
Aceasta postura da o stare de bine si este atat de confortabila, ca poti adormi in ea . . . la propriu. Relaxeaza-te si stai intins in aceasta postura simpla care va destinde solduri interioare si coapsele.

Hai sa o incercam:
⦁ Incepe prin a sta intins pe spate cu picioarele departate la o distanta de sold.
⦁ Relaxeaza genunchii spre colturile exterioare ale izoprenului in timp ce tragi de talpile picioarelor ca sa se atinga.
⦁ Trage calcaiele spre tine atat cat iti este confortabil.
⦁ Relaxeaza bratele oriunde iti este confortabil.
⦁ Respira si retine aerul pana la 2 minute.

 


deschiderea soldurilor, relaxare


 

7. Postura Broastei
Aceasta postura nu este prea indragita, dar ea permite deschiderea intensa a soldurilor interioare si a coapselor. Te va face sa realizezi numai cat de rigide iti pot ajunge soldurile.
⦁ Incepe in patru membre ca in Postura Mesei.
⦁ Pastreaza-ti soldurile in aceeasi linie cu genunchii in timp ce departezi usor genunchii (numai atat cat iti este confortabil).
⦁ Intoarce-ti varfurile picioarelor spre colturile exterioare ale izoprenului (in asa fel incat arcul piciorului sa ramana pe izopren).
⦁ Pastreaza trunchiul cu musculatura incordata spre a proteja partea de jos a spatelui si relaxeaza usor greutatea soldurilor spre podea.
⦁ Optional stai cum esti, fie cu antebratele pe saltea, fie pe podea.
⦁ Respira si retine aerul pana la 1 minut.

 


Dureri de solduri


 

8. Ghemuirea yoghina (Malasana)
Ghemuirea yoghina intinde ambele solduri, interioare si exterioare, facand-o o frumoasa completare pentru orice practica. Chiar daca e necesara o mica doza de flexibilitate pentru executia ei, o poti modifica mereu stand pe o caramida de yoga, sau doua, ca sa ajuti la distribuirea unei parti din greutatea corporala.

⦁ Stai cu picioarele departate cel putin cat latimea saltelei, cu varfurile picioarelor intoarse usor in afara.
⦁ Tinand genunchii stransi peste glezne, indoaie genunchii si lasa soldurile cat de jos poti.
⦁ Intinde sira spinarii si implica muschii centrali.
⦁ Relaxeaza greutatea soldurilor spre podea.
⦁ Respira si retine aerul pana la 1 minut.

 


Dureri de solduri


 

9. Fandarea laterala (Skandasana)
Fandarea laterala vizeaza toate partile majore ale soldurilor (si muschii invecinati – tendoanele!). Skandasana este cea mai buna prietena a soldurilor. Exact ca in Malasana, poti mereu sa iti sprijini soldurile de o caramida de yoga pentru postura.

⦁ Pe latura lunga a saltelei, departeaza picioarele atat cat iti este confortabil, cu varfurile usor in afara.
⦁ Tine piciorul stang intins si indoaie mult genunchiul drept, sprijinindu-ti greutatea in dreapta cu mainile pe podea.
⦁ Tine genunchiul drept pe aceeasi directie cu varful piciorului.
⦁ Intoarce piciorul stang cu varful indreptat in sus
⦁ Pentru a avea si mai mult echilibrul, lipeste-ti palmele in dreptul centrului inimii ⦁ Anjali Mudra.
⦁ Respira si retine aerul pana la 1 minut pe fiecare parte.

 


Dureri de solduri


 

Speram ca acest articol iti este de folos si ca te va ajuta in deschiderea soldurilor!

 


In caz ca vrei sa practici aceste asane si sa inveti mai multe despre yoga, te asteptam la cursul de yoga sustinut de Andrei Visan in Bucuresti, in fiecare Luni, de la ora 19:00 la 21:00. Afla mai multe aici. 


 

Surse:

Marele Dictionar al bolilor si afectiunilor, Jaques Martel

www.organicauthority.co

www.legionathletics.com

www.yogiapproved.com

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Send this to a friend
Seraphinite AcceleratorBannerText_Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.