dalai lama dharamsala
Sa-l cunoastem mai bine pe Dalai Lama.
martie 2, 2017
ashtanga yoga serii
Diferenta dintre Ashtanga Yoga si Vinyasa Yoga.
martie 16, 2017
dalai lama dharamsala
Sa-l cunoastem mai bine pe Dalai Lama.
martie 2, 2017
ashtanga yoga serii
Diferenta dintre Ashtanga Yoga si Vinyasa Yoga.
martie 16, 2017

10 beneficii ale meditatiei mindfulness pentru sanatatea ta.

mindfulness

Meditatia este o modalitate de a ne cunoaste mai bine si de a ne conecta cu sursa suprema. Insa, primele beneficii pe care le observam atunci cand incepem sa practicam meditatia mindfulness sunt legate de imbunatatirea sanatatii. Remarcam o consistenta imbunatatire a atentiei, claritate mentala, disparitia reactiilor negative si aparitia unei stari de pace interioara.

 

In primul rand, ce este mindfulness?

Mindfulness este o practica meditativa prin care mintea este educata sa stea in momentul prezent, fiind constienta de tot ceea ce se intampla in interior (ganduri, emotii, senzatii fizice) si exterior. Aceasta constientizare se face avand o atitudine de acceptare a momentului prezent. Asadar, acceptam toate gandurile care ne trec prin minte, toate emotiile (indiferent cat de neplacute ar fi), toate senzatiile si toate evenimente exterioare care se intampla.

Profesorul Mark Williams, fost director al Centrului pentru Mindfulness de la Universitatea Oxford, spune ca „mindfulness inseamna a cunoaste in mod direct ce se intampla in interiorul si exteriorul nostru, clipa de clipa.”

El mai spune ca „E foarte usor sa nu mai fii atent la ce se intampla in jurul tau. Deasemenea, e usor sa pierzi contactul cu propriul tau corp si sa traiesti in minte, prins in ganduri, fara sa te opresti sa observi cum gandurile tale nasc emotii si comportamente.

O parte importanta a meditatiei mindfulness o reprezinta reconectarea cu corpurile noastre si cu senzatiile fizice. Acest lucru inseamna sa fim constienti de ceea ce vedem, de ceea ce auzim si gustam in prezent. O alta parte importanta a mindfulness este constientizarea propriilor ganduri si emotii pe masura ce se intampla, clipa de clipa. E vorba despre a ne da voie sa vedem momentul prezent cu claritate. Cand facem acest lucru, viziunea asupra lumii si asupra noastra va incepe sa se schimbe.”

 

Jon Kabat-Zinn, Director al Centrului pentru Mindfulness in Medicina, Sistemul de Sanatate si Societate de la Universitatea Massachusetts, SUA, este un alt promotor al practicii mindfulness. Iata ce spune acesta: „Mindfulness este practica  prin care acordam atentie momentului prezent. Insa mindfulness ne duce mai departe de atat: cine sunt eu?”



 

Care sunt beneficiile acestei meditatii?

Haideti sa vedem care sunt cele 10 beneficii (pe care le-am identificat noi) ale meditatiei mindfulness:

  1. Imbunatateste atentia. Poate ca nu ati acordat prea multa atentie in trecut atentiei (amuzant nu-i asa?), insa acum veti realiza cat de importanta este calitatea atentiei pentru calitatea vietii noastre. Meditatia mindfulness este practica atentiei, iar acest antrenament al mintii va da mintii o calitate noua: trairea in prezent.
  2. Claritate mentala. Poate ca vi se intampla si voua sa mergeti pana la bucatarie si odata ajunsi acolo sa nu mai stiti care era motivul pentru care ati decis sa mergeti acolo. Ei bine, prea multe ganduri, pot duce la stari de pierdere a memoriei, confuzie si chiar stres. Mindfulness face lumina in minte, ceea ce ne permite sa luam decizii mai bune si sa interactionam mai bine cu semenii nostri.
  3. Imbunatateste atitudinea asupra vietii. Dintr-o data veti realiza ca incepeti sa vedeti viata intr-un mod pozitiv. Oamenii nu mai sunt rai, viata nu mai e nedreapta, iar lumea interioara ofera o revelatie in fiecare clipa.
  4. Ajuta la scaderea stresului. Studiile stiintifice au demonstrat chiar ca dupa o perioada de practica a meditatiei mindfulness, se constatata o reducere semnificativa a hormonului care tine de stres, numit cortizol.
  5. Ajuta la vindecarea starilor de anxietate generalizata. Practicata zilnic, aceasta meditatie ii poate ajuta pe cei care sufera de anxietate sa isi gaseasca linistea.
  6. Ajuta la vindecarea depresiei. Mindfulness inseamna sa traiesti in prezent. Depresia apare ca urmare a trairii mentale in trecut. Iata de ce, mindfulness ii poate ajuta pe cei ce sufera de depresie sa iasa din blocajul in trecut si sa se bucure de viata in prezent.
  7. Imbunatateste activitatea cognitiva. Pentru ca ne concentram mai bine, vom reusi sa muncim mai bine, sa studiem mai bine, practic sa facem orice activitate mult mai bine.
  8. Ne protejeaza de bolile psihice. Tot studiile au demonstrat ca mindfulness duce la o mai buna functionare a creierului ceea ce previne aparitia unor boli psihice.
  9. Ne permite sa ne cunoastem. Da, ne ajuta sa cunoastem cine suntem cu adevarat si cine nu suntem, adica toate gandurile, opiniile, fabricatiile mentale preluate de la altii.
  10. Imbunatateste somnul. Daca suferiti de insomnie, puteti incerca mindfulness. Mintea va deveni mai calma si va veti intreba unde sunt gandurile care pana atunci va bantuiau! (realitate!)

Sistemul de sanatate din Marea Britanie (NHS) a inclus mindfulness in recomandarile medicale pentru vindecarea depresiei, a starilor de anxietate si a altor stari asociate. Ei ofera chiar cursuri de mindfulness celor care sufera de aceste afectiuni. Nu e minunat? Asteptam asta si in Romania!

Surse:

oxfordmindfulness.org

www.mindful.org

www.nhs.uk

Comments are closed.

Send this to a friend