...
meditatia
Ce stil de meditatie alegem?
iulie 4, 2016
Salutul Soarelui
septembrie 2, 2016
meditatia
Ce stil de meditatie alegem?
iulie 4, 2016
Salutul Soarelui
septembrie 2, 2016

Yoga si stresul

yoga si stresul

In ce mod chimia creierului si conexiunile sale nervoase sunt influentate de diferitele posturi din YOGA.

Exista 2 parti functionale ale creierului care au un rol cheie in cadrul stresului.
Acestea servesc functiilor emotionale si functiei cognitive. Deci, am sa le numesc creierul “emotional”( corpul amigdalian si conexiunile sale incluzand partea mediana a cortexului anterior, zona mediana a cortexului prefrontal) si creierul “logic’’(cortexul prefrontal dorsolateral, alte parti ale cortexului prefrontal,parti ale cortexului cingular si parti ale hippocampusului).

Creierul emotional este capabil sa initieze un ‘’raspuns la stres’’ prin intermediul sistemului nervos simpatic care culmineaza prin cresterea adrenalinei si cortizonului din sistemul circulator. Creierul logic incearca intotdeauna sa opreasca reactia de raspuns la stress si sa limiteze raspunsul creierului emotional. Cu cat este mai puternic creierul nostru logic, cu atat el devine mai capabil sa faca aceste doua lucruri. Cand reactia la stress este pe ‘’oprit’’, semnalul sistemului nostru parasimpatic nervos este pe ‘’pornit’’. Acest semnal ‘’relaxeaza’’ corpul. Deci un creier logic puternic merge mana-n mana cu relaxarea.

Raspunsul la stres si semnalele de ‘’relaxare’’calatoresc in corpul nostru de-a lungul unui circuit special si parti ale acestui drum au mici ‘’comutatoare’’ pe care noi fizic le putem manipula pe ‘’pornit’’, ‘’oprit’’. Gatul este un exemplu unde astfel de ‘’ switch-uri’’ pot fi localizate (la nivelul arterelor carotide).

Yoga si stresul -2

‘’De cate ori stam intr-o postura de yoga creierul nostru logic este activat’’

ANTRENAREA CIRCUITULUI ANTI-STRES

Yoga antreneaza un CIRCUIT ANTI-STRES la doua nivele. In primul rand, de fiecare data cand stam nemiscati intr-o postura, detasandu-ne de lumea exterioara, creierul nostru logic este activat. Atunci cand ne aplecam inainte, semnalul nostru de ‘’relaxare’’ este activat prin intermediul ‘’comutatorului’’ de la nivelul gatului. Deci aplecarea inainte, realizata concomitent cu focusarea interioara, stimuleaza creierul logic si declanseaza semnalul de relaxare in acelasi timp.
Aplecarea in spate declanseaza semnalul de raspuns la stress prin intermediul ‘’switch-ului’’ din gatul nostru. Contractarea muschilor declanseaza deaseamenea un semnal de raspuns la stress. Deci, cand ne aplecam in spate si ne contractam muschii in timp ce stam nemiscati in postura si ne pastram echilibrul, creierul nostru logic primeste o provocare in plus. El trebuie sa depaseasca semnalul de raspuns la stress declansat in aceste doua moduri, inainte sa se produca focalizarea pe executia posturii. Aceasta ‘’extra’’ rezistenta impotriva caruia creierul logic are de lucrat, ‘’il antreneaza’’ ca pe un muschi.
Yoga si stressul

‘’Se formeaza noi circuite neuronale care te ajuta sa-ti poti controla gandurile mai usor’’.

RECABLAREA CONEXIUNILOR NERVOASE

La sfarsitul unei serii de posturi yoga, creierul logic a avut parte de un ‘’antrenament’’. Este stimulat la maxim.Te simti calm mental deoarece creierul tau emotional este linistit. Antrenarea creierului logic in acest fel pentru o perioada mai lunga de timp, poate duce la o refacere a conexiunilor nervoase. Noi circuite neuronale care se formeaza vor permite sa va controlati gandurile mai usor. S-ar putea sa gasiti mai usor calea spre a va canalize gandurile in directia dorita si a nu va mai pierde in ganduri negative. Si din acest motiv yoga pare sa aiba un effect pozitiv asupra depresei si anxietatii, atunci cand persoanele in cauza au tendinta de a insista asupra evenimentelor negative din viata lor. Conexiunile mai puternice din creierul logic pot tine sub control creierul emotional si raspunsul sau la stress. Acesta este motivul pentru care yoga poate fi atât de eficienta în lupta cu stresul. Cheia este realizarea unor posturi yoga, structurate intr-o secventa bine formulata, in care fiecare postura este mentinuta un anumit timp.
In acest fel prin yoga va veti elibera din ce in ce mai mult de stres si veti introduce in viata voastra armonia

din The Science behind Yoga and Stress de Dr M Storoni

Comments are closed.

Send this to a friend
Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.