...
yoga si stresul
Yoga si stresul
august 16, 2016
yoga sutra
Yoga în definiția lui Patanjali
septembrie 6, 2016
yoga si stresul
Yoga si stresul
august 16, 2016
yoga sutra
Yoga în definiția lui Patanjali
septembrie 6, 2016

Salutul Soarelui

In multe culturi, lumina a fost considerata un simbol al constiintei si auto-iluminarii. ‘’Lumea incepe odata cu venirea luminii’’ scrie analistul jungian Erich Neumann in Originea si Istoria Constiintei. Opozitia dintre lumina si intuneric a informat si modelat lumea spirituala a tuturor popoarelor.

Sursa noastra primordiala de lumina este, cu siguranta, soarele. Cand ne uitam la cea mai apropiata stea de noi, este posibil sa nu vedem nimic altceva decat o minge mare galbena. Dar, timp de mii de ani, hindusii au venerat soarele, pe care il numeau Surya, atat ca inima fizica si spirituala a lumii noastre cat si ca creator al intregii vieti in sine. De aceea una din multele denumiri ale Surya este Savitri (Sustinatorul), care, in acord cu scrierile Rig Veda, ‘’da nastere si hraneste lumea in diferite moduri’’(III.55.19). Mai mult decat atat, din moment ce tot ceea ce exista provine de la soare, asa cum Alain Danizlou a scris in Mituri si zei din India, inseamna ca acesta ‘’trebuie sa contina potentialitatea a tot ceea ce urmeaza sa fie cunoscut’’. Pentru hindusi, soarele este ‘’ ochiul lumii ” ( loka chakshu), o imagine si o cale catre divinitate.

Unul dintre modurile de a onora soarele este prin secventa dinamica de asane Surya Namaskar ( cunoscuta sub numele de Salutul Soarelui ). Cuvantul sanskrit namaskar deriva din namas, care inseamna ‘’ a se inchina’’ sau ‘’a adora’’ (fraza familiara pe care o utilizam ca sa inchidem ora de yoga, Namaste-te, inseamna ‘’tu’’ si provine din aceeasi radacina). Fiecare Salut al Soarelui incepe si se termina cu o mudra de alaturare a mainilor in dreptul inimii. Aceasta plasare a mainilor nu este intamplatoare pentru ca numai inima poate sti adevarul.

Vechii yoghini au invatat ca fiecare dintre noi suntem o replica a intregii lumi care cuprinde ‘’ râuri, mări, munți, câmpuri … stele și planete … soarele și luna” (Shiva Samhita, II.1-3). Soarele exterior, au afirmat ei, este, in realitate, un semn al propriului nostru ‘’soare interior’’, care corespunde in mod subtil sau spiritual inimii. Aici este sediul conștiinței și a înțelepciunii superioare (Jnana) și, în unele tradiții, domiciliul sinelui întrupat (jivatman).

Ar putea parea ciudat pentru noi ca yoghinii plaseaza locul intelepciunii in inima, care de obicei se asociaza cu emotiile noastre, si nu in creier. Dar in Yoga, creierul este de fapt simbolizat de catre luna care reflecta lumina soarelui dar nu generaza nimic de la sine. Acest tip de cunoastere este util pentru a te ocupa de treburile lumesti, si este chiar necesar intr-o anumita masura, pentru etapele de inceput ale practicii spirituale. Dar, in cele din urma, creierul este in mod inerent limitat cu privire la ceea ce poate stii si este predispus la ceea ce Patanjali numește cunoastere eronata (viparyaya) sau falsa cunoaștere a sinelui.

Istoria și practica Surya Namaskar

Exista unele divergente ale autoritatilor asupra originii Salutului Soarelui. Traditionalistii sustin ca secventa este veche de cel putin 2500 de ani (poate chiar mai multe sute de ani in plus), ca a aparut in vremurile vedice ca un ritual de prostrație în zori de zi, plin cu mantre, ofrande de flori și orez și libații de apă.
Scepticii acestei datari sustin ca Salutul Soarelui a fost inventat de Raja of Aundh (printul regiunii Aundh), în secolul al 20-lea, apoi raspandit spre Vest, în anii 1920 sau anii 1930.
Cu toate astea, vechiul Salut al Soarelui, si oricum ar fi aratat la origine acesta, de-a lungul anilor a evoluat in mai multe variante. Janita Stenhouse, in Sun Yoga: The Book of Surya Namaskar ilustreaza doua duzini sau asa zise adaptari (printre care unele sunt destul de asemanatoare).
Secventa noastra de aici este alcatuita din 12 ‘’statii’’ formate din opt posturi diferite, ultimele patru fiind la fel ca și primele patru, dar executate în ordine inversă. În această secvență, vom începe și vom termină cu postura Tadasana.

O secventa de baza a Salutului Soarelui

Cele 8 posturi de baza, in ordinea executiei lor, sunt:

  • Tadasana (postura muntelui)
  • Urdhva Hastasana (salutul in sus)
  • Uttanasana (stand indoit in fata)
  • Anjaneyasana (fandare joasa)
  • Plank Pose (postura placii)
  • Chaturanga Dandasana
  • Urdhva Mukha Svanasana (postura caine in sus)
  • Adho Mukha Svanasana (postura caine in jos)

Trecerea de la o postura la alta este facilitata fie de o inspiratie fie de o expiratie.
Pe masura ce inaintati in executia secventei, urmariti in de aproape respiratia.
Incetiniti ritmul sau opriti-va in intregime in cazul in care respiratia devine greoaie sau se opreste cu totul. Intodeauna respirati pe nas, nu pe gura. Respiratia nazala filtreaza si incalzeste aerul care intra si incetineste respiratia dand astfel secventei o calitate meditativa si reducand riscul hiperventilatiei.
Pentru a efectua secventa, incepem cu Tadasana, cu mainile impreunate la nivelul inimii. Inspirati si ridicati bratele deasupra capului-Urdhva Hastasana, apoi expirati in timp ce coborati bratele si trunchiul in jos-Uttanasana. Inspirati, arcuiti trunchiul intr-o usoara indoire spre inapoi, cu degetele sau palmele presand podeaua , apoi expirati in timp ce aduceti piciorul stang in spate intr-o fandare. Inspirati inaintand in postura Plank, apoi expirati si coborati in postura Chaturanga Dandasana. Pe inspiratie, arcuiti in sus trunchiul dumneavoastra si intindeti bratele in postura- Upward Dog. Expirati si duceti-va corpul spre inapoi in postura- Downward Dog; pe inspiratie pasiti cu piciorul stang inainte intr-o fandare. Pe expir, aduceti piciorul drept in fata –postura Uttanasana, apoi inspirati radicand trunchiul si duceti bratele deasupra capului-postura-Urdhva Hastasana. In final, pe expir coborati bratele si intorceti-va la postura de inceput de secventa-Tadasana.
Nu uitati, aceasta este doar o jumatate de runda, veti avea nevoie sa repetati secventa inlocuind stanga cu dreapta si dreapta cu stanga pentru a finaliza o runda complete.
Daca sunteti incepator, s-ar putea sa va ajute sa lucrati posturile in mod individual inainte de a le executa in secventa.
Multe dintre variantele Salutului Soarelui incep cu postura Tadasana, cu gestul sacru al mainilor mentionat mai sus. Multi practicanti cunosc insa Anjali Mudra (Reverence Seal-Sigiliu de reverenta) – dar in onoarea vechilor yoghini – imi place sa-l numesc cu celalalt nume al sau Hridaya Mudra (Heart Seal-Sigiliu inimii).
Atingeti-va palmele si impreunati-va degetele in fata pieptului, odihniti-va usor degetele mari pe stern cu partile lor laterale apasand usor osul sternului.
Din moment ce secventa este in esenta o adoratie umila a luminii si a intelegerii sinelui, este important ca Salutul Soarelui sa se practice intr-un spirit de devotement si cu constiinta indreptata spre interior, spre inima. Faceti ca fiecare moment sa fie plin de atentie si de precizie in executie atat cat este posibil, mai ales la sfarsitul secventei atunci cand oboseala poate duce la o anumita superficialitate.

Aprofundarea practicii

Secventa in sine este destul de simpla , dar studentii incepatori, de multe ori, se impiedica in 2 parti ale ei. Prima este postura Chaturanga Dandasana: coborand din postura Plank, studentii care nu dispun de suficienta rezistenta in brate, picioare si in abdomenul inferior, termina de obicei sub forma unui morman pe podea. Solutia pe termen scurt este pur si simplu sa se indoaie genunchii la podea imediat dupa postura Plank, apoi sa se coboare trunchiul in jos, astfel incat pieptul si barbia( dar nu si burta) sa atinga usor podeaua.
Cea de-a 2 parte este, dupa asana Downward-Facing Dog, pasirea cu piciorul in fata pentru o fandare. Multi incepatori nu sunt in masura sa faca pasul pe deplin, lin si usor. De obicei, ei trantesc piciorul puternic de podea, la aproximativ jumatatea drumului ce se face pana la nivelul mainilor, apoi se lupta sa parcurga batait restul distantei. Aceasta este o consecinta a unui abdomen slab.
Solutia pe termen scurt este, dupa Downward-Facing Dog , de a indoi genunchii, a pasi cu piciorul in fata pana se ajunge cu el intre maini apoi, indreptati genunchiul piciorului din spate pana se obtine fandarea.
Succesul realizarii secventei Salutul Soarelui, ca si in cazul tuturor aspectelor legate de yoga, depinde de angajament si regularitate. Practica zilnica este cea mai buna dar pentru inceput este bine sa realizam de patru ori pe saptamana. Daca este posibil, nu sariti mai mult de cateva zile la rand.
In mod traditional, Salutul Soarelui se realizeaza cel mai bine in aer liber, cu fata spre est de unde rasare soarele, un simbol al zorilor constiintei si cunoasterii. In zilele noastre, Salutul Soarelui este folosit ca exercitiu preliminar de incalzire pentru sesiunea asana-e. Se pot face 10-12 runde la inceputul oricarei practici sau la fiecare echinoctiu sau solstitiu pentru a fi in contact cu schimbarea intensitatii luminii. Intr-o zi in care numai o practica superficiala este posibila, o secventa intensa de 10 minute de Salutul Soarelui si 5 minute petrecute in Savasana (postura cadravului) va va face bine.
Initiati practica lent cu 3 pana la 5 runde, construind treptat pana la un numar de 10-15 runde.
In cazul in care vi se pare mult, amintiti-va ca numarul traditional de runde este de 108, ceea ce v-ar putea lua mai mult decat cateva saptamani de lucru . Aveti posibilitatea sa faceti secventa intr-un ritm vioi pentru a genera caldura si a curata ansamblu corp-minte sau sa moderati ritmul pentru a crea o meditatie in miscare.
Daca sunteti in cautarea unei executii mai viguroase a Salutului Soarelui, luati in cosiderare abordarea traditilor vinyasa, asa cum ar fi K. Pattabhi Jois-style Ashtanga Yoga, care foloseste o varianta cu sarituri ale Salutul Soarelui ce leaga posturile individuale in cadrul serilor lor fixe.
Exista mai multe variatii ale Salutului Soarelui si, datorita maleabilitatii secventei de executie, este usor sa pregatiti ceva in stil propriu. De exemplu, puteti face mai multe lucruri interesante prin adaugarea uneia sau mai multor posturi: inserati Utkatasana(postura scaunului) dupa Urdhva Hastasana sau, de la fandare, pastrati mainile pe sol, indreptati piciorul inainte ca o modificare a Parsvottanasana (Side Stretch Pose). Dati frau liber imaginatiei si distrati-va.

Salutul soarelui varianta clasica, video:

  • Video: Hatha Yoga: Surya Namaskar – Sun Salutation
  • Video: How to do Surya Namaskar with breath awareness

Salutul soarelui A si B varianta Ashtanga Yoga, video:

  • Video: Ashtanga Yoga: Surya Namaskara A si B cu David Garrigues
  • Video: Cum faci Surya Namaskar Yoga pas cu pas

Comments are closed.

Send this to a friend
Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.