...
K PATTABHI JOIS
K PATTABHI JOIS, YOGHINUL CARE A DARUIT LUMII OCCIDENTALE ASHTANGA YOGA
aprilie 20, 2017
Iyengar
B. K. S. Iyengar si Yoga rigurozitatii.
mai 4, 2017
K PATTABHI JOIS
K PATTABHI JOIS, YOGHINUL CARE A DARUIT LUMII OCCIDENTALE ASHTANGA YOGA
aprilie 20, 2017
Iyengar
B. K. S. Iyengar si Yoga rigurozitatii.
mai 4, 2017

Tirumalai Krishnamacharya – parintele sistemului modern de yoga.

Tirumalai Krishnamacharya

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Se spune despre Tirumalai Krishnamacharya ca este parintele sistemului modern de yoga, el fiind maestrul unor mari yoghini ca K. Pattabhi Jois, B. K. S. Iyengar sau  T. K. V. Desikachar.

Deci, daca va intrebati de unde au pornit Ashtanga Yoga, Iyengar Yoga sau Vinyasa Yoga, raspunsul este: de la Krishnamacharya!

krishnamacharya-small

 

Viata lui Krishnamacharya

S-a nascut in 1888 in Sudul Indiei, intr-o familie hindusa traditionalista. Tatal sau preda invatatura Vedelor, ceea ce i-a permis lui Krishnamacharya sa intre in contact cu invataturile spirituale din primii ani de viata.

Tineretea si-a petrecut-o calatorind prin India si studiind cele 6 darsana (filosofii indiene):

Ceea ce il deosebeste de alti yoghini este ca Krishnamacharya a fost extrem de pasionat de studiu, facand tot ce i-a stat in putinta pentru a putea merge la universitate.

A urmat Universitatea din Varanasi (sau Benares) unde a studiat logica si limba sanskrita, apoi Universitatea din Mysore, Queens College si in cele din urma a aprofundat invataturile vedice la Universitatea Patna.

Se spune despre el ca in timpul studiilor, nefiind sustinut de familia sa, obisnuia sa cerseasca din casa in casa, oferind in schimb cate o rugaciune pentru cei care ii dadeau hrana.

Yoga a descoperit-o de la tatal sau si a practicat-o in tot acest timp. Tot in paralel a studiat si stiinta Ayurvedei. Primul maestru de yoga oficial i-a fost Sri Babu Bhagavan Das, care i-a remarcat abilitatile extraordinare de a practica si de a explica yoga si care l-a incurajat sa mearga mai departe. Asa a si facut, ajungand la poalele muntilor Himalaya, unde l-a intalnit pe maestrul Sri Brahmachari, alaturi de care a stat 7 ani si jumatate si a studiat yoga si Yoga Sutra a lui Patanjali. Aici a invatat toate asanele si tehnicile de pranayama si a teoretizat functiile terapeutice ale yoga. Devenise atat de avansat in practica yoga incat tinea demonstratii in care isi suspenda pulsul, oprea masinile cu mainile goale, facea asane de dificultate extrema si ridica obiecte foarte grele cu dintii.

Dupa reintoarcerea din muntii Himalaya, Krishnamacharya s-a casatorit si a muncit o perioada pe o plantatie de cafea pentru a isi intretine familia. Asta pana cand a fost remarcat de autoritatile indiene din Mysore ca avand vocatie de invatator.

Curand a fost angajat chiar la palatul Maharajahului districtului Mysore pentru a oferi consultatii in domeniul spiritualitatii si instructie in practica yoga.

 

Scoala din Mysore

In 1933, Maharajahul care se vindecase de multe boli cu ajutorul yoga, i-a deschis o scoala de yoga lui Krishnamacharya, in una dintre aripile castelului sau. Scoala a format multe generatii de yoghini, Krishnamacharya a scris si o carte in acest timp, ramanand astfel ca o fingura marcanta in istoria moderna a yoga.

Scoala de yoga a lui Krishnamacharya din Mysore

Au urmat apoi cateva schimbari datorate modificarilor politice: in 1946 India si-a castigat independenta, un nou guvern a venit la conducere iar Maharajahul, protectorul sau, si-a pierdut functia si posibilitatea de a sustine scoala de yoga. Astfel, scoala a fost inchisa in 1950.

O vorba spune ca orice sfarsit e un nou inceput si asa a fost si pentru Krishnamacharya, care apoi a reusit sa obtina un post de lector la Universitatea Vivekananada din Madras. A continuat sa predea yoga pana la sfarsitul vietii sale, atribuind toate meritele acestei practici maestrului sau si textelor antice.

Va recomandam acest clip pentru a-l vedea pe maestru facandu-si practica yoga:

 

„Lumea este intr-o continua schimbare. Noi percepem aceste schimbari ca fiind favorabile sau nefavorabile, in functie de starea noastra mentala din acel moment. Astfel, experimentam fericirea sau nefericirea. Cauza nefericirii este faptul ca suntem legati de simturi si de obiectele exterioare. Aceasta legatura se formeaza in minte, din cauza anumitor samskare (impresii latente) sau avidya. Toate acestea pot fi eliminate prin practica yoga.” Tirumalai Krishnamacharya

 

Stilul care l-a caracterizat pe Krishnamacharya

Maestrul era de parere ca yoga nu este eficienta daca nu este personalizata pentru fiecare individ. De aceea, spunea el, e mai greu sa inveti yoga din carti, pentru ca nu ai un maestru care sa iti personalizeze yoga nevoilor si structurii tale.

Mottoul sau era „invata-l pe om tipul de yoga care i se potriveste.”

Cat de adevarat, nu-i asa?

Acest principiu deriva din filosofia Vedica conform careia fiecare fiinta trece prin 6 stadii de transformare. De exemplu, un copac exista mai intai sub forma de samanta. Cand samanta germineaza, intra in stadiul 2: s-a nascut. In al treilea stadiu, germenele creste si devine un mic copac. Apoi copacul creste si incepe sa experimenteze transformarile din fiecare sezon: face flori si fructe apoi isi pierde florile. In stadiul al 5-lea, copacul imbatraneste si se usuca. In cele din urma copacul se prabuseste, lasand in urma seminte pentru generatiile viitoare.

Tot la fel, si fiintele umane trec prin acest proces al devenirii. O practica yoga corecta trebuie sa tina cont de stadiul unei persoane, apoi sa se schimbe corespunzator cu schimbarile fizice prin care trece corpul.

Iata-l pe Krishnamacharya la varsta de 100 ani, vorbind despre yoga:

Surse:

www.krishnamacharya.net

www.ashtangayoga.info

 

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Send this to a friend
Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.