...
yoga si sistemul limfatic
Yoga si sistemul limfatic
octombrie 4, 2016
meditatia vipassana
Cultivarea pacii interioare cu ajutorul meditatiei Vipassana
octombrie 27, 2016
yoga si sistemul limfatic
Yoga si sistemul limfatic
octombrie 4, 2016
meditatia vipassana
Cultivarea pacii interioare cu ajutorul meditatiei Vipassana
octombrie 27, 2016

Descopera si tu meditatia Buddhista cu Thich Nhat Hanh!

Traim vremuri minunate dar in acelasi timp pline de provocari. Niciodata umanitatea nu a fost atat de conectata: oameni de pe continente diferite comunica in direct prin intermediul internetului, in timp ce evenimentele politice si sportive sunt difuzate in toate tarile din lume.  Niciodata inainte omul nu a fost atat de educat si constient de sine, de lumea inconjuratoare si de univers. Mai important decat atat, avem sansa, pentru prima data in istorie, de a avea acces la o paleta foarte larga de invataturi spirituale.

 

Suntem bombardati cu informatie!

Cu toate acestea, exista si foarte multe provocari: ritmul vietii de zi cu zi devine din ce in ce mai accelerat si asistam la o explozie informationala fara precedent: carti, reviste, televiziune, internet, emailuri, retele sociale, telefoane smart cu zeci de aplicatii.

Nu gresim deloc spunand ca omul secolului 21 (eu, tu) e bombardat de informatie iar simturile ii sunt suprasolicitate de stimulii exteriori. Nu mai avem atentie si rabdare, ne-am pierdut calmul si pacea, din dorinta de a tine pasul cu aceasta lume care se reinventeaza in permanenta: noi modele de iPhone-uri, noi aplicatii si retele sociale. 

Vedem tot mai multe emisiuni despre tratarea stresului si simtim pe propria piele efectele vietii traite in viteza si expunerii informationale: mancare pe fuga,  respiratie superficiala, anxietate, stres, depresie, atacuri de panica, deconectare, lipsa unui sens profund al vietii, relatii superficiale sau problematice cu cei dragi. Cauza? Absenta prezentei, a timpului pentru repaos si a pacii. Si poate cel mai mult: lipsa unei practici prin care sa ne intoarcem catre interior. Lipsa meditatiei.

De aceea, vrem sa incepem o serie de articole despre cultivarea pacii interioare si vom incepe aceasta calatorie cu meditatia budista.

 

Thich Nhat Hanh si meditatia budista.

Unul dintre cei mai cunoscuti maestri budisti din lume este Thich Nhat Hanh. Invataturile sale impletesc armonios Budismul Zen, Budismul Mayana si Theravada dar si idei din stiinta psihologiei occidentale. Practica pe care el o recomanda tuturor este meditatia.

Esenta tuturor cartilor sale este prezenta. El ne recomanda sa invatam sa traim fericiti prin practicarea constientizarii momentului prezent. El spune ca acesta este singurul mod prin care putem dezvolta pacea, atat in interior cat si in lume.

 

Meditatia cu respiratia

thich nhat hanh

 

„Respiratia reprezinta un teren stabil in care ne putem refugia. Indiferent care este starea noastra interioara-gandurile, emotiile sau perceptiile- respiratia este intotdeauna cu noi ca un prieten credincios. Oricand ne simtim imprastiati, sau cufundati in emotii adanci sau pierduti in griji si proiecte, ne intoarcem la respiratie pentru a aduna si ancora mintea.

Simtim aerul care intra si iese din nari. Simtim cat de usoara si naturala, cat de calma si plina de pace este respiratia. Ne putem intoarce la aceasta sursa de pace si viata in orice moment: atunci cand mergem pe drum, atunci cand lucram in gradina sau cand scriem la calculator.”

Thich Nhat Hanh

 

Alte technici de meditatie pe care maestrul le recomanda sunt: constientizarea corpului, relaxarea constienta a corpului, meditatia in miscare, meditatia in mers, mindfulness, meditatia in timpul lucrului, linistea nobila, meditatia ceaiului si meditatia imbratisarii.

 

Cine este Thich Nhat Hanh?

pace

Originar din Vietnam, Thich Nhat Hanh este un lider spiritual mondial, poet si activist pentru pace, recunoscut in toata lumea pentru invataturile sale si pentru cartile sale (peste 100!!) despre mindfulness ce au devenit bestseller-uri internationale. Thich Nhat Hanh si-a dedicat intreaga viata raspandirii invataturilor budiste in toata lumea, fapt pentru care a fost nominalizat pentru premiul Nobel pentru pace in 1967 de catre Martin Luther King.

In 1966 a infiintat Ordinul Interfiintarii, atat pentru cei care vor sa-si dedice viata practicii spirituale cat si pentru oamenii obisnuiti, care traiesc in societate si vor sa-si imbogateasca viata prin invataturile si practicile de meditatie budiste. In 1969 a infiintat Biserica Budista Unificata, in Franta.

In prezent locuieste in Sudul Frantei, in regiunea Dorgogne, unde a creat un centru de meditatie numit Village des pruniers (Satul cu pruni).

 

Sursa foto: Wikipedia

Comments are closed.

Send this to a friend
Seraphinite AcceleratorBannerText_Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.