Tirumalai Krishnamacharya – parintele sistemului modern de yoga.
mai 1, 2017Pranayama explicata + 5 tehnici pentru a incepe.
mai 4, 2017Tirumalai Krishnamacharya – parintele sistemului modern de yoga.
mai 1, 2017Pranayama explicata + 5 tehnici pentru a incepe.
mai 4, 2017B. K. S. Iyengar si Yoga rigurozitatii.
[vc_row][vc_column][vc_wp_text]Bellur Krishnamachar Sundararaja Iyengar sau B. K. S. Iyengar a fost unul dintre discipolii marelui maestru yoghin Tirumalai Krishnamacharya.
Daca va atrage stilul de yoga Iyengar, care pune accentul pe aliniament si rigoare, atunci trebuie sa il descoperiti pe fondatorul ei, B. K. S. Iyengar, pentru ca viziunea lui de viata este cea care a format acest stil atat de deosebit.
„Yoga e ca si muzica: ritmul corpului, melodia mintii si armonia sufletului creeaza simfonia vietii.” B.K.S. Iyengar
Cine a fost B. K. S. Iyengar?
S-a nascut intr-o familie saraca din India, fiind al 11-lea copil dintr-o familie care a avut 13 copii. In perioada in care era copil, numeroase epidemii cuprinsesera India, asa ca a contractat multe boli care i-au marcat copilaria si tineretea: malarie, tuberculoza si febra tifoida. Din cauza conditiilor grele de viata a suferit si de malnutritie, ceea ce i-a slabit corpul si mai mult. Din fericire, toate aceste suferinte l-au determinat sa caute solutii de vindecare, ceea ce l-a ajutat sa descopere si yoga.
Cumnatul sau, yoghinul Sri Tirumalai Krishnamacharya, l-a invatat asane si tehnici de respiratie (pranayama) pentru a isi recupera sanatatea. La acea vreme, Iyengar avea doar 15 ani. Desi Iyengar avea un mare respect pentru Krishnamacharya, relatia lor nu a fost una stralucita la inceput. In primele luni maestrul i-a prezis tanarului discipol ca nu va avea niciun fel de viitor in yoga deoarece corpul lui era foarte rigid. Cand unul dintre discipolii preferati ai maestrului a lipsit de la ore, Krishnamacharya si-a indreptat atentia catre Iyengar si astfel a inceput antrenamentul serios.
In doar 2 ani, s-a vindecat de toate bolile iar Krishnamacharya l-a insarcinat sa predea demonstratii de yoga la scoala sa si in calatoriile lor prin India. La doar 18 ani a devenit instructor de yoga la scoala lui Krishnamacharya din Mysore. Pe langa orele de predare, petrecea ore in sir experimentand diverse tehnici yoga.
„Sanatatea este starea de armonie completa a corpului, mintii si spiritului. Cand un om este eliberat de dizabilitati fizice si de distractiile mintii, atunci portile sufletului se deschid.” B.K.S. Iyengar
In 1956 ajungea pentru prima oara in SUA pentru a prezenta viziunea sa asupra yoga. Incepand din acest moment, Iyengar a devenit foarte cunoscut in Statele Unite si in intreaga lume occidentala.
[/vc_wp_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”2474″ img_size=”600×600″ alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_wp_text]
In 1973 a deschis Institutul de Yoga Ramamani Iyengar Memorial in Pune, India, unde a predat yoga alaturi de copii sai, Geeta si Prashant.
Consacrarea sa ca o mare personalitate in lumea yoga
Yoghinul avut multi discipoli celebri, dintre care, cei mai cunoscuti sunt J. Krishnamurti , Yehudi Menuhin, renumitul violonist, Aldous Huxley, marele scriitor, actrita Anette Bening, regizoarea Mira Nair si fashion designerul Donna Karan.
Cu violonistul Yehudi Menuhin a avut cea mai apropiata relatie, acesta fiindu-i profund recunoscator pentru faptul ca l-a invatat yoga, spunand ca practica yoga i-a imbunatatit performanta artistica. Menuhin a spus chiar ca Iyengar i-a fost „cel mai bun profesor de vioara”, facand referire la aportul pe care yoga l-a adus in viata sa profesionala.
Iyengar a lasat lumii o mostenire vasta, care cuprinde si carti de specialitate. Cea mai celebra carte a sa se numeste „Lumina asupra Yoga” si a fost tradusa in 18 limbi.
S-a stins din viata la varsta de 95 ani, in Pune , India.
Caracteristicile stilului de yoga Iyengar.
Iyengar yoga este un tip de Hatha Yoga in care accentul este pus pe detaliu, rigoare si aliniament in realizarea posturii dar si pe folosirea controlului respiratiei.
„Respiratia este stapanul mintii.” B.K.S.Iyengar
Iyengar Yoga se bazeaza pe cele 8 ramuri clasice ale yoga descrise de Patanjali in Yoga Sutra si anume:
- Yama
- Niyama
- Asane
- Pranayama
- Pratyahara
- Dharana
- Dhyana
- Samadhi
El a sistematizat in jur de 200 de posturi si 14 tipuri de pranayama pe care le-a inclus in stilul sau de yoga.
3 principii cheie
In esenta, sunt 3 principii care diferentiaza acest stil de yoga de altele:
- Rigoarea aliniamentului in realizarea asanelor.
- Realizarea unor secvente specifice. O secventa este o combinatie de posturi si tehnici de respiratie care impreuna dau un anumit rezultat.
- Timpul petrecut intr- asana este foarte important pentru ca doar petrecand un anumit timp intr-o postura aceasta da rezultate.
„Prin aliniamentul corpului am descoperit si aliniamentul mintii, al sinelui meu si propria-mi inteligenta.” B.K.S.Iyengar
Cateva lucruri spectaculoase despre maestru
[/vc_wp_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”2476″ img_size=”600×600″ alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_wp_text]
- La varsta de 90 ani, yoghinul a declarat ca inca mai practica yoga zilnic: 3 ore de asane si o ora de pranayama.
- Un accident care i-a dizlocat coloana vertebrala l-a inspirat sa introduca in practica asanelor si caramizile din burete ca sprijin pentru persoanele cu handicapuri sau probleme fizice.
- Maestrul a fost si un mare iubitor de natura si animale si a donat gradinii zoologice din Mysore sume uriase de bani pentru ca institutia sa poate ingriji animalele cat mai bine.
„Yoga ne invata sa vindecam ceea ce nu ar trebui sa induram si sa induram ceea ce nu poate fi vindecat.” B.K.S. Iyengar
Surse:
[/vc_wp_text][/vc_column][/vc_row]