...
5 poeme sufite care iti vor da aripi.
iunie 20, 2017
Kriya Yoga – stiinta trezirii interioare.
iulie 6, 2017
5 poeme sufite care iti vor da aripi.
iunie 20, 2017
Kriya Yoga – stiinta trezirii interioare.
iulie 6, 2017

Instructiunile lui Swami Sivananda pentru ascensiunea spirituala.

 

Poate ca ai auzit de centrele de yoga Sivananda. Acestea sunt raspindite in intreaga lume si predau invataturile lui Swami Sivananda, unul dintre cei mai mari maestri spirituali ai secolului XX.

 

Cine a fost Swami Sivananda?

Swami Sivananda s-a nascut in India pe 8 septembrie 1887. A studiat medicina si chiar a lucrat ca medic timp de 10 ani.  Dupa un deceniu de activitate medicala, a decis sa se dedice total caii spirituale pentru ca a ajuns la concluzia ca medicina clasica trateaza doar o parte a bolii, la un nivel superficial. Astfel in 1924, l-a intalnit pe maestrul Vishwānanda Saraswati, in Rishikes, care i-a facut initierea, deschizandu-i astfel portile vietii monastice. Chiar si dupa ce a devenit calugar, Sivananda a continuat sa ofere ajutor medical pelerinilor si saracilor care aveau nevoie de ingrijire medicala.

 

Mostenirea lui Swami Sivananda

Se spune despre Swami Siwananda ca urma cu religiozitate principiile spirituale si ca isi facea practica zilnica cu cea mai mare devotiune. In scurt timp, el ajunsese cunoscut in zona Rishikesh-ului iar oamenii incepusera sa se adune in jurul lui si sa-i urmeze principiile si ghidarea. Din acest motiv, Sivananda a infiintat Societatea pentru Viata Divina in 1936 si Academia Yoga Vedanta in 1948. De asemenea, el a fondat si Ashramul Sivananda, pe malul raului Gange, la 3 kilometri de Rishikesh.   

A scris mai mult de 200 carti despre yoga, meditatie, spiritualitate, sanatate, educatie si este urmat si celebrat in intreaga lume ca un mare maestru autentic.

 


Fii corect. Dezvolta-ti virtutile. Cultiva obiceiuri sanatoase. Curata-te de toate obiceiurile nesanatoase.

Swami Sivananda


 

Discipoli

Mostenirea lui Swami Sivananda a fost dusa mai departe de catre discipolii sai. Dintre acestia, cateva nume mari sunt:  Chidananda Saraswati, Krishnananda Saraswati,  Venkatesananda Saraswati, Pranavanda Saraswati si Sivananda Radha Saraswati

 

Sivananda Yoga

Swami Sivananda a predat o Hatha yoga clasica, bazandu-se pe 5 principii:

  1. Exercitiu corect – Asana – Posturile Yoga ajuta la crearea flexibilitatii si imbunatatirea circulatiei ceea ce ajuta la dezvoltarea unui corp sanatos si
  2. Respiratia corecta – Pranayama – Respiratia profunda si constienta ajuta la reducerea stresului si a multor boli.
  3. Relaxarea corecta – Ajuta la prevenirea incarcarii corpului de tensiune si oboseala.
  4. Alimentatia corecta – Atunci cand mancam o mancare vegetariana simpla si sanatoasa care este usor de digerat, aceasta are un efect pozitiv asupra corpului si a mintii, cat si asupra mediului inconjurator si asupra celorlalte fiinte.
  5. Gandirea pozitiva (Vedanta) si Meditatia ( Dhyana) – Acestea sunt adevaratele chei pentru atingerea pacii mintii si pentru eliminarea negativitatii din vietile noastre.

 


„Aceasta lume este cel mai bun maestru. Exista o lectie in orice. Exista o lectie in fiecare experienta. Invat-o si devino intelept. Fiecare esec este o trepta urcata spre succes. Fiecare dificultate sau dezamagire este o incercare pentru credinta ta. Fiecare intamplare nefericita sau tentatie este un test pentru taria ta interioara. De aceea, nu trebuie sa disperi. Mergi inainte, eroule!”

Swami Sivananda


 

4 cai Yoga

De asemenea, Swami Sivananda spunea ca exista 4 cai ale Yoga, fiecare potrivita unei anume constitutii umane. Trebuie sa ne alegem acea cale care ni se potriveste. Acestea sunt:

  1. Karma Yoga – atunci cand ne daruim toate fructele actiunilor noastre pentru ceilalti.
  2. Bhakti Yoga – aceasta este calea devotiunii. Acesta este potrivita celor cu o natura emotionala mai dezvoltata si care practica rugaciunea, slavirea lui Dumnezeu si cautarea comuniunii cu El prin iubirea neconditionata a celorlalti.
  3. Raja Yoga – aceasta cale ne ajuta sa ne cunoastem si sa intelegem propria minte.
  4. Jnana Yoga – Aceasta este partea din yoga care se ocupa de cunoastere si introspectie. Aceasta este potrivita celor cu un intelect mai dezvoltat.

 

 

Instructiuni spirituale:

Sivananda a spus ca aceste intructiuni reprezinta cheia care deschide drumul spiritual si accelereaza dezvoltarea fizica, mentala, morala si spirituala.

 

  1. Brahmamuhurta

Trezeste-te la 4 dimineata in fiecare zi. Acest obicei te va ajuta foarte mult. Fa-ti practica spirituala zilnica in perioada de la 4:00 a.m la 6:30 sau 7:00 a.m. O astfel de practica da rezultate instante si progres maxim.

 

  1. Asana

Atunci cand meditezi stai in postura Padmasana (postura lotusului), Siddhasana (postura adeptului) sau Sukhasana (orice postura vrei), cu fata spre est sau nord. Poti incepe cu o jumatate de ora si creste perioada progresiv pana la 3 ore. Practica Sirshasana (postura statului in cap), Sarvangasana (postura statului pe umeri) si Brahmacharya (celibatul) pentru intretinerea sanatatii.

 Fa exercitii usoare precum mersul pe jos, in mod regulat. Fa 20 de runde de Pranayama usoara si confortabila. Nu te forta atunci cand faci Pranayama.

 

  1. Japa

Poti repeta orice Mantra (silabe sacre), in functie de preferintele si inclinatiile tale: Om sau Om Namo Narayanaya, Sri Ram, Sita Ram, Sri Ram Jaya Ram Jaya Jaya Ram, Om Namah Sivaya, Om Namo Bhagavte Vasudeva, Om Saravanabhavaya Namah, Hari Om sau Gayatri. Fiecare mantra trebuie repetata incepand de la 108 ori pana la 21.600 ori, in fiecare zi.

Crestinii pot repeta numele lui Iisus sau al Fecioarei Maria.

 

  1. Disciplina alimentara.

Mananca hrana sattvica. Renunta la piper, usturoi, ceapa, mancaruri acre, ulei, mustar. Cultiva echilibrul. Nu ingreuna stomacul.

 Renunta la acele lucruri pe care mintea le adora, cel putin o data sau de doua ori pe an. Mananca mancare simpla simpla. Laptele si fructele ajuta concentrarea. Foloseste alimentele pe post de medicamente. A manca pentru placere este nociv.

 Renunta la sare sau la zahar o saptamana pe an. Trebuie sa poti fii in stare sa traiesti cu orez, supa si paine. Nu cere mai multa sare pentru supa, sau zahar pentru ceai, cafea sau lapte.

Cei care inca mananca carne, trebuie sa renunte gradual la carne pana cand o vor exclude de tot din alimentatie. Aceasta schimbare le va aduce beneficii uriase.

Trebuie sa ai o camera speciala pentru meditatie, pe care sa o tii incuiata. Daca nu e posibil, atunci foloseste un colt al camerei pentru meditatie, dar acesta trebuie sa fie separat printr-o draperie. Mentine locul curat.

 

  1. Svadhyaya (studiul sinelui)

Studiaza in mod sistematic: GitaRamayanaBhagavatamVishnu-SahasranamaLalita-SahasranamaAdityahridayaUpanishadsYoga Vasishta, pentru Crestini-Biblia, pentru musulmani-Coranul.

 

  1. Inalta mintea.

Invata o rugaciune pe de rost si repet-o de-a lungul zilei, sau in timp ce faci asanele.

 

  1. Brahmacharya (a merge dupa Dumnezeu)

Conserva-ti forta vitala (Veerya – energia seminala) cu mare atentie. Veerya este Dumnezeu in miscare sau manifestare (Vibhuti). Veerya este putere. Veerya este bani. Veerya este esenta vietii, a gandului si a inteligentei.

Aceasta instructiune nu este doar pentru celibatari! Si cei casatoriti trebuie sa o practice, pe cat posibil. Acestia din urma trebuie sa fie extrem de echilibrati in relatiile lor cu partenerul. Atentie, acest lucru este foarte important!

 

  1. Filantropia (Generozitatea)

Fa acte de generozitate in mod regulat: in fiecare luna, sau zilnic, in masura posibilitatilor tale. Nu uita niciodata de generozitate. Daca e necesar, renunta la cateva nevoi personale, dar mentine acest obicei regulat.

 

  1. Satsang (compania oamenilor spirituali).

Renunta la compania de joasa calitate, renunta la fumat, carne si bauturi alcoolice. Participa la Satsang (intalniri cu oameni spirituali sau sfinti). Nu dezvolta obiceiuri rele.

Dezvolta-ti in mod voit calitati pozitive-virtuti.

 

  1. Postul

Tine posturile cu sfintenie.

 

  1. Japa Mala

Poarta o Japa Mala (Rozariu) la gat, sau in buzunar, sau sub perna noaptea. Aceasta iti va aminti de Dumnezeu. Intoarce margele atunci cand ai timp pentru a recita o mantra sau numele lui Dumnezeu.

 

  1. Mauna (Linistea Nobila)

Practica Mauna (Linistea Nobila) timp de cateva ore, in fiecare zi. In aceasta perioada nu face gesturi sau zgomote.

 

  1. Disciplina vorbirii.

Spune intotdeauna adevarul. Vorbeste putin. Vorbeste dulce. Intotdeauna scoate pe gura cuvinte pline de incurajari. Niciodata nu condamna, critica sau descuraja. Nu ridica niciodata vocea si nu tipa la copii sau subalterni.

 

  1. Fii multumit.

Redu-ti nevoile. Daca ai 4 tricouri, redu numarul lor la 3 sau 2. Du o viata fericita, multumita. Evita sa iti faci griji in zadar. Fii detasat din punct de vedere mental.

 

  1. Practica iubirea.

Nu provoca suferita nimanui, niciodata. Ahimsa Paramo Dharmah (Non-violenta) este cea mai inalta virtute. Controleaza-ti furia prin iubire, Kashma (iertare) si Daya (compasiune). Daruieste-le bolnavilor si saracilor iubire si afectiune. Aceasta inseamna a lucra in serviciul lui Dumnezeu.

 

  1. Bazeaza-te doar pe tine insuti.

Nu te baza pe altii. Bazeaza-te pe tine si vei vedea ca vei deveni puternic.

 

  1. Analizeaza-te.

Inainte de a merge la culcare, gandeste-te la greselile pe care le-ai facut de-a lungul zilei. Aceasta se numeste analiza de sine. Tine un jurnal spiritual zilnic si corecteaza-te. Nu sari peste greseli.

 

  1. Fa-ti datoria.

Aminteste-ti ca moartea te poate astepta in orice moment. Nu rata sa-ti faci datoriile. Mentine-ti un comportament impecabil.

 

  1. Aminteste-ti de Dumnezeu.

Gandeste-te la Dumnezeu de indata ce te-ai trezit si inainte sa mergi la culcare. De asemenea, gandeste-te la Dumnezeu de-a lungul zilei, orice activitate ai face in acel moment. Repeta numele lui Dumnezeu de cat de multe ori poti. Abandoneaza-te complet in bratele lui Dumnezeu.

 

Aceasta este esenta oricarei practici spirituale. Aceste principii te vor duce la eliberare. Toate aceste principii trebuie urmate cu rigurozitate. Nu trebuie sa cedezi mintii.

 

Surse:

www.dlshq.org

www.sivananda.org

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Send this to a friend
Seraphinite AcceleratorBannerText_Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.