Yoga-Nidra – Yoga somnului constient
octombrie 29, 2016Dezvolta-ti o minte asemenea cerului.
noiembrie 10, 2016Yoga-Nidra – Yoga somnului constient
octombrie 29, 2016Dezvolta-ti o minte asemenea cerului.
noiembrie 10, 2016Eckhart Tolle si cultivarea pacii interioare cu ajutorul prezentei.
Daca esti aici inseamna ca si tu esti un drumet in propria ta calatorie spirituala. Si daca esti pe drumul spiritual inseamna ca esti in cautarea unei solutii de iesire din „matrix”. O cale sau niste metode care sa te elibereze de mintea compulsiva si emotiile negative pe care aceasta le creeaza. O cale care sa te aduca aproape de spirit, de puritate si armonie.
Saptamana aceasta vrem sa iti vorbim despre prezenta. Si daca vorbim despre prezenta trebuie sa vorbim si despre Eckhart Tolle si invatatura sa.
Eckhart Tolle, „promotorul” prezentei in secolul XXI.
Probabil ca ai auzit de Eckhart Tolle, pentru ca numele lui este pe buzele tuturor celor care sunt pe drumul spiritual. El este primul maestru spiritual occidental care vorbeste despre prezenta si, cum alfel ne putem transforma, decat printr-o practica a prezentei?
Nascut in Germania, Tolle a facut studii la cele mai prestigioase universitati din Marea Britanie, University of London si Cambridge, pana cand, intr-o zi, la varsta de 29 ani, a avut o experienta spirituala profunda, care i-a schimbat viata.
El spune ca pur si simplu s-a trezit intr-o stare noua, de fericire, prezenta si lipsa a suferintei. Si-a petrecut urmatorii ani fiind absorbit in aceasta stare ecstatica, apoi a inceput sa ofere consiliere spirituala. El este cunoscut mai ales pentru cartile sale „Puterea prezentului” si „Un pamant nou”.
Prima carte ofera o introducere in lumea prezentei si explica formarea suferintei.
In cartea „Un pamant nou” Tolle realizeaza o analiza microscopica a egoului individual dar si colectiv. Este o carte care ofera revelatii la fiecare pagina.
Cartea „Puterea prezentului”
Aceasta a fost prima carte pe care Eckhart Tolle a scris-o, ea rezumand intreaga lui experienta si invatatura: practicarea prezentei.
Toti vorbesc azi de prezenta, dar cati dintre cei care vorbesc o traiesc cu adevarat?
La Tolle lucrurile stau intr-un mod cu totul si cu totul deosebit. E de ajuns sa citesti cateva pagini din aceasta carte si vei simti imediat PUTEREA PREZENTULUI. Cuvintele lui trezesc in tine amintirea paradisului pierdut. Cu totii am trait prezenta despre care el vorbeste, atunci cand eram copii, atunci cand eram foarte prezenti intr-o activitate sportiva, atunci cand vedeam un rasarit de soare, sau atunci cand ne uitam in ochii fiinte iubite.
Cum facem, insa, sa traim permanent in aceasta stare? Tolle spune ca motivul pentru care majoritatea oamenilor au pierdut prezenta este identificarea cu mintea. Acest lucru inseamna ca in loc sa traim in constiinta, ne identificam cu toate gandurile, ne identificam cu o definitie despre cine credem ca suntem si ne traim viata interioara fugind cand in trecut, cand in viitor.
In carte exista un intreg capitol dedicat acestui subiect; „Tu nu esti mintea ta.” Suna interesant, nu-i asa? Citeste-o si afla cine esti!
Tolle spune ca cel mai bun maestru in practicarea prezentei i-a fost o pisica! Un exemplu extrem de clar despre prezenta. Pisica nu sta pe ganduri, este prezenta la tot ce se intampla in interiorul ei si la tot ce se intampla in exteriorul ei. Ai observat vreodata cu atentie modul in care o pisica merge?Ai vazut cum isi aseaza fiecare pas?
„Toata negativitatea este cauzata de acumularea timpului psihologic si de negarea prezentului. Disconfortul, anxietatea, tensiunea, stresul, ingrijorarea-toate formele de frica-sunt cauzate de prea mult viitor si nu indeajuns de mult prezent. Vina, regretul, resentimentele, plangerile, tristetea, amaraciunea si toate formele de ne-iertare sunt cauzate de prea mult trecut si nu indeajuns de mult prezent.”
Eckhart Tolle-Puterea prezentului
Cum accesam prezenta?
- Aducerea atentiei in prezent, la corp si la senzatiie din corp, la energia care curge prin corp. Eckhart numeste aceasta energie „Corpul interior”.
- Constientizarea respiratiei
- Constientizarea tiparelor de gandire
- Constientizarea obiceiului de a te duce cu mintea in trecut si viitor
- Constientizarea obiceiului compulsiv de a defini cine esti
- Acceptarea momentului prezent cu tot ce aduce el
Sursa foto: