Yoga si somnul
septembrie 22, 2016Descopera si tu meditatia Buddhista cu Thich Nhat Hanh!
octombrie 27, 2016Yoga si somnul
septembrie 22, 2016Descopera si tu meditatia Buddhista cu Thich Nhat Hanh!
octombrie 27, 2016Yoga si sistemul limfatic
5 moduri de descongestionare limfatică.
Sistemul limfatic joacă un rol important atât în eliminarea reziduurilor și a toxinelor din organism cât și în menținerea imunității împotriva agenților patogeni. Acest lucru este posibil prin circularea limfei – un lichid transparent, care conține celule albe din sânge și proteine – prin corp și drenarea fluidului interstițial care se află în spațiul dintre celule. Acel spațiu extracelular este locul în care celulele își aruncă reziduurile sau locul unde se pot acumula toxine și alte resturi. În cazul în care aceste reziduuri se depun, vom începe să se ne simțim rigizi, umflați, greoi și lipsiți de viață. Congestia limfatică poate provoca inflamarea amigdalelor și a gâtulului periodic, mărirea ganglionilor limfatici, umflarea mâinilor, picioarelor, gleznelor, și/sau a sânilor, vindecarea lentă dupa o boală, erupții cutanate însoțite de mâncărime.
Canalele limfatice drenează acest fluid în sus de la nivelul membrelor și în jos de la cap spre piept, acolo unde penetrează sistemul circulator prin venele subclaviculare. Canalele limfatice sunt desfășurate de-a lungul întregului corp – atât aproape de suprafață și, de asemenea, adânc în interiorul toracelui, în jurul organelor. Limfa de la picioare și bazin, de exemplu, se scurge în canalul abdominal, care își are originea în abdomen și se deplasează în lateral spre axile şi se revarsă in clavicule.
Pe măsură ce limfa își urmează drumul său în corp, trece prin stațiile de filtrare din canalele numite ganglioni limfatici. Aceștia conțin colectări de celule albe din sânge (limfocite), care pot distruge impuritățile potențial dăunătoare sau bacteriile și virusurile din limfă.
Ganglionii.
Atunci când limfocitele sunt active, experimentăm ceea ce noi numim “ganglioni umflați” – noduli dureroși, măriți, cel mai frecvent observați în zona gâtului, pe părțile laterale ale gâtului, sub braț sau în zona abdomenului. Acesta este un semn bun că sistemul imunitar se străduiește să va apere. Cu toate acestea, în cazul în care, după ce ați urmat sugestiile de mai jos, ganglionii limfatici rămân umflați pentru mai mult de câteva săptămâni, vizitați medicul. Ganglionii limfatici inflamați cronic, în special cei care sunt întăriți, aflați lângă țesuturi sau piele, sau care au o creștere rapidă, necesită o atenție deosebită.
Mai jos va prezentam cinci moduri prin care puteti sa stimulati sistemul limfatic:
1. Exercitiile yoga.
Orice tip de contracție musculară ajută la deplasarea limfei, dar YOGA, care pune accent pe exersarea fiecărei părți a corpului nostru, este deosebit de eficientă. Atenția pe care YOGA o acordă respirației și zonei plexului solar o distinge în mod evident de alte tipuri de exerciții. Funcționând ca o pompă limfatică în sine, respirația conștientă – PRANAYAMA – poate ajuta la direcționarea limfei către canalele adânci ale pieptului.
Spre deosebire de sistemul circulator, care se bazează pe o pompă (inima) pentru a împinge sângele prin artere, sistemul limfatic se bazează pe contracția mușchilor situați în pereții canalelor limfatici și, într-o măsură mai mare, pe activitatea mușchilor în organism. Încordarea și relaxarea ritmică a mușchilor în timpul mișcării fizice presează țesuturile și forțează fluidul interstițial în canalele limfatice. Valvele unidirecționale din canale previn întoarcerea limfei înapoi în membre.
Posturile din YOGA acționează în 3 moduri asupra creșterii fluxului limfatic și decongestionarea limfei:
Primul mod
Constă in posturi corporale inverse clasice in care se inversează efectul gravitației, limfa și sângele se scurg de la picioare spre cap:
SARVANGASANA (postura lumânării). Aceasta postura prin dirijarea sangelui si a limfei spre cap ameliorează irigarea cerebrală, asigură o mai bună circulaţie limfatica în picioare şi abdomen, acţionează pregnant asupra glandei tiroide.
HALASANA (postura plugului). Normalizează metabolismul datorita stimulării scurgerii limfei din abdomen inspre gat, actioneaza ca un tonic foarte puternic, are o acţiune complexă asupra întregii coloane vertebrale.
SHIRSHASANA(postura stand pe cap). Datorită efectelor sale complexe, este numită şi “Regina asanelor”. Prin scurgerea limfei si a sangelui spre cap ameliorează memoria, măreşte considerabil puterea de concentrare şi rezistenţa la oboseală nervoasă, elimină stările de anxietate şi nervozitate.
Al doilea mod
Consta in asane care solicita abdomenul prin răsuciri înainte, înapoi și aplecări laterale. Acestea stimulează fluxul limfatic în sus spre centrul organismului prin presarea organelor interne și a mușchiilor și apoi permite fluidului proaspăt să fie absorbit din nou atunci când muschii sunt relaxați:
PASHCHIMOTTANASANA (postura clestelui) – Datorita presiunii asupra organelor interne se tonifică întreg corpul, canalele limfatice din jurul organelor sunt stimulate, reîntinereşte, vindecă hemoroizii şi constipaţia.
TRIKONASANA (postura triunghiului) elasticizeaza si dezvolta musculatura coloanei vertebrale. Datorita presiunii laterale influenteaza benefic organele abdominale şi sistemul genito-urinar prin presiunea exercitată asupra canalelor limfatice din jurul lor.
JANUSHIRSHASANA (postura laterala) cu capul la genunchi, este indicată in afectiunile rinichilor, prin presiunea exercitată asupra canalelor limfatice din jurul lor.
UDDHIYANA BANDHA – (retractia abdominala), amelioreaza majoritatea afecţiunilor abdominale prin masajul efectuat asupra lor, stimulează ficatul, are o acţiune profund benefică asupra plexului solar.
Al treilea mod
Consta in exercitii cu flux dinamic care determină contractarea și relaxarea mușchilor mari în organism. SALUTUL SOARELUI si VINYASA influenteaza benefic modul in care limfa se deplasează prin corpul nostru si ajuta la armonizarea sistemului limfatic.
2. Masajul limfatic.
Cele mai multe dintre canalele limfatice se află chiar sub piele, astfel încât chiar un masaj ușor poate stimula fluxul limfatic.
Greutatea mâinii dumneavoastre va fi suficientă pentru a face masajul începând de la extremităţi si masând pe rând picioarele, mâinile spre parţile laterale ale corpului . Vă simțiți incomodat sau nesigur în ceea ce privește efectuarea acestui masaj de unul singur? Un terapeut specializat va ști cum să procedeze pentru fluidizarea limfei.
3. Periajul pielii.
Cunoscută și sub numele de “periajul uscat”, această tehnică, pe care o puteți pune singuri în aplicare, stimulează fluxul limfatic.
Prin perierea ușoară a pielii în aceeași direcție în care călătorește limfa în corp – de la picioare și mâini în sus spre clavicule. Periajul se aplică, de obicei, înainte de duș, folosind o perie naturală și moale pentru masarea pielii urscate.
4. O hidratare corespunzatoare.
Pentru a fi bine hidratat, trebui să consumăm în jur de 2 litri de apă pe zi.
În timp ce yoga (și exercițiile care lucrează corpul) pot îmbunătăți în mod miraculos fluxul limfatic, ar fi chiar mai eficient dacă v-ați modifica dieta pentru a păstra o funcționare armonioasă a tuturor sistemelor corpului. De exemplu, limfa devine mai groasă și mai puțin mobilă atunci când suntem deshidratați, dar curge bine atunci când consumăm multe lichide.
5. O dieta pe masura.
Consumați alimente care împiedică inflamația, cum ar fi: majoritatea legumelor, avocado, fasole, varză, smochine, unele cereale integrale (alac, hrișcă, mei), și unele uleiuri (ulei de susan, ulei de măsline, ulei din nucă de cocos, ulei de pește și ulei de in).
În mod similar, un tract digestiv lent poate crea o situație în care toxinele din colon se resorb în canalele limfatice din apropiere, crescând cantitatea de toxine în organism. Pentru a rămâne în formă, trebuie să consumați mai multa apă și fibre, să efectuați exerciții ale corpului și să practicați relaxarea zilnic.
Și pentru că inflamația sistemică poate duce la formarea congestiei și umflături care pot inhiba fluxul limfatic și alte fluide din corp, faceți tot posibilul să evitați alimentele care cauzează inflamația, cum ar fi: zahăr, carne, făină rafinată, sucuri, cafea/ceai, produse lactate, ouă, și arahide.
Aceste modificări simple ale stilului de viață vă poate transforma limfa într-un lichid care circulă liber, curăță și drenează “apele stătătoare” ale corpului, consolidând sistemul imunitar, sistemul limfatic și revitalizând întreaga ființă.
Acest articol despre sistemul limfatic este inspirat dintr-un interviu cu Carrie Demers.