15 principii Tao care iti vor schimba viata!
iulie 20, 2017
Hatha Yoga – stiinta starii de bine.  
august 3, 2017

7 Invataturi Sufite care ne aduc mai aproape de Dumnezeu.

 

Spre deosebire de alte cai spirituale in care accentul se pune pe purificarea mintii sau pe trezirea unor energii, Sufismul este o cale totala a inimii, este calatoria inapoi in inima. In traditia Sufita se vorbeste despre flacara Iubirii care arde tot ce este impur. Cu cat flacara este mai puternica, cu atat procesul de purificare mai eficient.

Pentru Sufiti, Iubirea este un alt nume pentru Dumnezeu. Asa ca, aceasta ardere despre care ei vorbesc, o putem intelege prin abandonul in Dumnezeu.

Tasawouf, sau Sufismul, este o scoala esoterica ce a luat nastere in zona araba, in urma cu 15 secole, ale carei invataturi au menirea de ajuta practicantul sa inteleaga realitatea asa cum este ea. In acceptiunea sufita, intelegerea se refera la intelegerea naturii lui Dumnezeu.

 

Calea Sufita – o calatorie lunga dar plina de recompense.

Cel care se imbarca in aceasta calatorie pe calea Sufita trebuie sa se echipeze cu dorinta de a-l cunoaste pe Dumnezeu, stapanire de sine, auto-disciplina si foarte multa rabdare. Calea Sufita este foarte bine structurata pe niveluri de intelegere, iar practicantul trebuie sa aiba rabdare sa treaca prin toate pentru a ajunge la iluminarea divina.

 

 

Reprezentanti ai Sufismului.

Cu siguranta ai auzit de Rumi, marele poet sufit de origine persana, care a trait in secolul XIII. Poemele sale sunt si astazi la fel de vii ca atunci si asta pentru ca ele contin adevaruri esentiale, pe care cu totii le simtim adanc, in inima.

Un alt mare poet care a facut cunoscute lumii o seama de invataturi sufite, este Hafiz. Acesta a trait in secolul XIV tot in Persia, Iranul de astazi.

 


„Pamantul ar muri daca Soarele ar inceta sa il mai sarute.”

Hafiz


 

 

Cele 7 invataturi sufite:

 

1.Abandoneaza-te Iubirii. – Cu alte cuvinte, renunta la sinele tau fals pentru a gasi Iubirea. Asa cum am mai spus, in traditia sufita Iubirea este un alt nume pentru Dumnezeu. Dumnezeu este iubirea care anima intregul univers. Asadar, abandoneaza-te lui Dumnezeu. Lasa-l pe El sa aiba grija de tine si sa te ghideze.

 


„Iubirea a venit si mi-a umplut intregul corp precum sangele.

Mi-a curs prin vene si mi-a cuprins inima.

Oriunde ma uitam, vedeam un singur lucru:

Numele Iubirii scris:

Pe mainile mele,

In palma mea stanga,

Pe frunte,

Pe spatele gatului meu,

Pe degetul mare de la piciorul drept.

O, prietene, tot ce vezi din mine

Nu e decat o coaja.

Iar restul apartine Iubirii.”

Rumi


 

2.Totul este in mainile lui Dumnezeu. – Chiar daca crezi sau nu, totul este in mainile lui Dumnezeu. De la legile spirituale ale Universului, la miscarea planetelor si pana la corpurile si viata noastra. Asa ca, cel mai intelept este sa renuntam la nevoia de a controla propria viata sau ale celorlalti si sa ii dam voie lui Dumnezeu sa lucreze pentru noi. Oricum, El o face.

 

3.Inima este locul in care locuieste Dumnezeu. – Sufitii spun ca Dumnezeu este sufletul sufletului. Asa ca, ce avem de facut noi oamenii este sa dam la o parte toate valurile care ne impiedica sa avem acces la sufletul sufletului. Sufitii recomanda meditatia inimii, comuniunea cu Dumnezeu in inima.

Iata ce frumos descrie Rumi aceasta comuniune:

 


„Eu nu sunt eu si nici tu nu esti tu,

Dar nici tu nu esti eu.

Cu toate astea, eu sunt eu,

Tu esti tu

Si tu esti eu.

Am devenit unul

Intr-un mod atat de intim,

Incat nu mai stiu daca

Eu sunt tu

Sau tu esti eu.”

Rumi


 

Tot prin inima ni se reveleaza intelepciunea si secretele spirituale ale lumii acesteia si ale lumii lui Dumnezeu. Daca vrem sa-l cunoastem pe Dumnezeu,  trebuie doar sa ne deschidem inimile si sa iubim. 

 

4.Toti suntem unul. – Nu exista separare intre copiii lui Dumnezeu. De asemena nu exista separare intre acestia, Dumnezeu si creatie. Faptul ca noi ne percepem ca fiind separati se datoreaza impuritatilor mintii pe care le avem fiecare dintre noi si care obstructineaza adevarata intelegere.

 

5.Mori inainte sa mori. – Aceasta se refera la moartea sinelui fals. Lucreaza neincetat sa te cureti de ceea ce nu esti, inainte ca moartea corpului fizic sa vina, si atunci vei trai vesnic.

 

6.Canta-ti iubirea pentru Dumnezeu. – Una dintre cele mai importante invataturi sufite este cantarea dedicata lui Dumnezeu.

Unul dintre cantecele scurte pe care sufitii il recita neincetat, ca pe o mantra este:

 


„La ilaha illallah” , in traducere „Nu exista nimic in afara de Dumnezeu.”


 

Muzica este o parte importanta a caii Sufite, de aceea ei au infiintat in urma cu multe secole ordinul Dervishilor dansatori. Aceasta forma de dans este de fapt o meditatie in miscare, al carei scop este unirea cu Dumnezeu.

 

7. Aminteste-ti de Dumnezeu pentru ca Dumnezeu sa-si aminteasca de tine! – Aminteste-ti sa-ti faci rugaciunile zilnice, cantecele devotionale si meditatia dar si sa il recunoasti pe Dumnezeu in toata creatia. Atunci cand il cauti, Dumnezeu ti se reveleaza.

 

Speram ca aceste invataturi sufite ti-au atins inima! 

 

Surse:

 www.ias.org

www.footprintsofrumi.com

 

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat:

Send this to a friend