Yoga

Ce este Yoga?

YOGA este definita ca fiind controlul fluctuatiilor mintii (chitta vrtti nirodhah). Ca sa putem controla mintea este necesar ca ea sa fie intai absorbita intr-o concentrare asupra unui singur obiect. Apoi ea este retrasa gradat de la acel obiect si facuta sa priveasca inspre sinele propriei persoane.

YOGA – o salvare de la contactul cu durerea si suferinta ( Bhagavad Gita )

Cuvantul YOGA vine din radacina sanscrita „yuj” care inseamna a lega , a uni. Inseamna uniune, comuniune, uniunea lui Jivatma (sufletul individual ) cu Paramatma (Dumnezeu – Supremul Absolut).

YOGA este unul din cele 6 sisteme ortodoxe de filozofie din India.

Cand simturile se linistesc, cand mintea se opreste, cand intelectul nu ezita – atunci spun inteleptii – este atins cel mai inalt stadiu. "Cel care il atinge se elibereaza de amagiri ” (Kathopanishad )

DHYANA YOGA este Yoga Meditatiei. Dhyana deriva din radacina verbala dhyai – a contempla.

Garuda Purana, un important text al filozofiei orientale afirma: ”Meditatia este cea mai inalta virtute. Meditatia este cea mai importanta austeritate. Meditatia este cea mai mare purificare. Asadar, iubeste meditatia.”

Tipuri de Yoga

Hatha Yoga include practica asanelor (posturilor fizice), pranayama (exercitii de respiratie) , pratyahara (retragerea simturilor in interior/interiorizarea), mudre (gestul mainilor), dharana (concentrare), dhyana (meditatie) si samadi (scopul final). Hatha Yoga este o stiinta a echilibrului , a armonizarii eneriilor din corpul fizic si energetic si de a pregati practicantul pentru meditatie si samadhi. Traditia spune ca mai intai trebuie sa lucram cu corpul, apoi cu respiratia, apoi cu mintea, apoi sa ne interiorizam in sinele suprem.

Ashtanga Yoga este un tip de yoga dinamic in 6 serii. In occident, Ashtanga a fost popularizata de K. Pattabhi Jois. Practica presupune memorarea unei succesiuni de asane si practicarea lor intr-un ritm dinamic, in 6 serii, accentul punandu-se pe realizarea asanei dar si pe curgerea seriei. Practicantul petrece doar cateva momente intr-o asana (cat sa respire de 5 ori; respiratii adanci). Respiratia este un alt element caracteristic pentru Ashtaga. Pe parcursul realizarii seriei practicantul trebuie sa respire intr-un mod care il ajuta sa isi conserve energia si sa mentina concentrarea mintii in prezent. Fiecare serie din Ashtaga are o succesiune de asane stricte. Intotdeauna se urmeaza aceleasi asane si in aceeasi ordine.

Hridaya Yoga este Yoga Inimii Spirituale. Hridaya Yoga combina elementele clasice de Hatha (asane, pranayama etc..) , meditatie si viziunea non-dualista a Advaita Vedanta. Hridaya Yoga are ca scop ultim revelarea Sinelui, inspirandu-se din invataturile lui Ramana Maharshi, Nisargadatta Maharaj sau Papaji. Tipul de Hatha Yoga practicat in cadrul sistemului Hridaya este diferit de Hatha clasica, intrucat el este structurat in asa fel incat sa se adreseze nu doar corpului fizic, ci intregii fiinte. Atitudinea este una contemplativa: este constientizat corpul fizic dar si cel subtil iar scopul este adancirea in Sine.

Yiengar Yoga si Ashtanga Yoga vin din aceeasi traditie. Atat BKS Iyengar cat si Pattabhi Jois au fost discipolii lui Tirumalai Krishnamacharya. Multe dintre asane sunt la fel, insa abordarea este diferita. Alege versiunea lui Iyengar daca vrei sa inveti subtilitatile unui aliniament corect. Anusara Yoga este o forma moderna a sistemului Iyengar.

Kriya Yoga are ca scop experimentarea energiei divine in noi insine. Acest tip de yoga a fost adus in vest de catre Paramhansa Yogananda. Cei care practica Kriya Yoga sustina ca ea este o arta stiintifica de a-l realiza pe Dumnezeu. Sistemul Krya consta in cateva nivele, in care se practica: pranayama, mantre si mudre care accelereaza dezvoltarea spirituala si induc o stare de liniste si de comuniune cu Dumnezeu.

Tantra Yoga – Desi cei mai multi oameni se gandesc la sex cand aud numele „Tantra Yoga”, acesta este un sistem foarte complex alcatuit din asane, pranayama, mudre, bandha si centrii energetici. Prin trezirea energiei zeitei Shakti, manifestarea divina in planul fizic, practicantii Tantra aspira la claritate, fericire, bucurie si comuniune cu Dumnezeu.

Jnana Yoga – „Jnana” inseamna intelepciune sau intelegere. In Jnana Yoga se foloseste mintea pentru a chestiona si cunoaste chiar natura mintii si pentru a transcede identificarea cu gandurile si cu egoul. Scopul acestui tip de yoga este acela de a te elibera de iluzie „Maya” si de a ealiza uniunea cu sinele interior (Atman) si cu unitatea vietii (Brahman).

Raja Yoga mai este numita si Yoga Regala si include toate tipurile de yoga. Raja Yoga pune accentul pe meditatie ca instrument de desavarsire si comuniune cu Divinul. Se mai spune despre Raja ca este de tip mental pentru ca ea pune accentul pe constientizare.

Kundalini Yoga pune accentul pe trezirea energiei Kundalini, care se afla la baza coloanei vertebrale. Aceasta energie, care de obicei este adormita, este o comoara de creativitate si energie spirituala. Practica Kundalini Yoga presupune o serie de asane care sa urce aceasta energie prin chakre pana la creier. In aceasta traditie se pune un accent foarte mare pe meditatie, cantarea mantrelor si posturi.

Swara Yoga pune accentul pe folosirea si controlul respiratiei. „Swara” inseamna sunet iar Swara Yoga se refera la sunetul pe care respiratia il face in momentul practicarii tehnicilor de respiratie. Diferenta intre obisnuitele pranayama si Swara este ca cea din urma are o stiinta mult mai complexa, iar respiratiile sunt asociate chiar cu miscarile Soarelui, ale Lunii si ale altor corpuri celeste.

Bhakti Yoga este calea iubirii si a devotiunii fata de Divin. Se spune despre aceasta cale ca este cea mai usor de urmat de catre oamenii obisnuiti pentru ca ea nu presupune o practica zilnica riguroasa, asa cum cer celelalte scoli.

Karma Yoga – sau yoga actiunii se bazeaza pe invataturile cartii sfinte „Bhagavad Gita”. Karma Yoga este procesul prin care practicantul atinge perfectiunea prin actiuni altruiste, dedicate pentru a-i ajuta pe ceilalti.

Mantra Yoga asa cum indica si numele, pune accent pe folosirea mantrei pentru a aduna mintea si a o aduce asupra unui singur obiect: mantra. Mantrele sunt cuvinte sacre incarcate cu anumite energii care aduc rezultate uimitoare la nivel fizic, mental si spiritual.

Tipuri de Yoga pe care le recomandam:

  • Hatha Yoga
  • Ashtanga Yoga

Beneficii

In plan subtil: