karma
Ce este karma?
martie 30, 2017
SFANTUL FRANCIS
Sfantul Francis din Assisi.
aprilie 19, 2017
karma
Ce este karma?
martie 30, 2017
SFANTUL FRANCIS
Sfantul Francis din Assisi.
aprilie 19, 2017

Conectarea cu energia pamantului, Echilibru si Energizare cu ajutorul muschiului psoas.

muschiul psoas

Probabil ca nu ai auzit niciodata de muschiul psoas, insa acesta nu numai ca ne influenteaza echilibrul, flexibilitatea, puterea si functionarea organelor, insa si stabilitatea emotionala, nivelul de energie si intreaga sanatate. Acest muschi influenteaza totul, de la durerile de spate, starile de anxietate si pana la experienta orgasmului in intreg corpul.

Potrivit unei instructoare de yoga, Liz Koch, muschiul psoas este mult mai mult decat un simplu stabilizator. El ne afecteaza viata emotionala de zi cu zi si vitalitatea. Ea considera ca acest muschi este un tesut dotat cu inteligenta care contine dorinta noastra de a supravietui si de a inflori ca fiinte umane. Este un muschi emotional care transmite cum ne simtim zonei de sub abdomen, ceea ce cunoastem sub numele de instinct. (in engleza „gut feeling” adica instinctul din intestin)

Cand aceasta zona a corpului este tensionata si contractata pot aparea o sumedenie de boli atat fizice cat si psihice.

 

„Muschiul sufletului”

Acest muschi leaga picioarele de coloana vertebrala, in apropierea soldurilor. Cand muschiul psoas functioneaza bine, actioneaza ca un pod de suspensie intre picioare si trunchi.

In timpul mersului, muschiul psoas se misca liber si face echipa cu diafragma pentru a masa coloana vertebrala si organele, celulele sangvine si nervii trunchiului. Deoarece functioneaza ca o pompa hidraulica, muchiul psoas stimuleaza curgerea fluidelor prin tot corpul.

Fiindca este conectat si de diafragma, acest muschi influenteaza si respiratia si prin urmare raspunsurile de frica sau anxietate. Exista o legatura directa intre psoas si amigdala, acea zona a creierului care e responsabila de raspunsurile de lupta sau fuga, zona care mai este numita si creierul reptilian.

Iata ce spune Koch:

 

„Cu mult inainte sa existe cuvantul vorbit si capacitatea de organizare a cortexului evoluat, creierul reptilian, cunoscut pentru instinctele sale de supravietuire, avea grija de functionarea noastra esentiala.”

 

Muschiul psoas si sanatatea

Din moment ce ritmul vietii noastre declanseaza in permanenta un raspuns de tip lupta sau fugi, sistemul nervos actioneaza asupra muschiului psoas, facandu-l sa fie incordat in permanenta. Ca urmare, muschiul se scurteaza, ceea ce da nastere la dureri de spate, sciatica, scolioza, probleme cu discul, probleme cu soldurile, dureri de genunchi, dureri in timpul menstruatiei, infertilitate si probleme digestive. Mai mult decat atat, un psoas incordat pune presiune asupra nervilor, impiedica buna curgere a fluidelor in corp si ingreuneaza respiratia din diafragma.

Stilul de viata sedentar (statul pe scaun ore in sir la calculator, pe capanea la televizor sau condusul) este un dezastru pentru muschiul psoas! Si pentru sanatatea noastra!

Acest muschi este atat de intim implicat in cele mai de baza reactii emotionale, incat un muschi psoas cronic incordat, va semnala in permanenta corpului tau ca esti in pericol, ceea ce va duce la epuizarea glandelor suprarenale si la obosirea sistemului imunitar.

Dimpotriva, daca avem grija sa mentinem muschiul psoas sanatos, putem reaprinde energiile vitale ale corpului nostru si putem reinvata sa ne reconectam cu forta vietii care hraneste intregul univers. In traditia Taoista se vorbeste despre acest muschi numindu-l „tronul” sau „muschiul sufletului” care inconjoara Dan Tien-ul  – un mare centru energetic al corpului.

 

Reconectarea la energia Pamantului.

Muschiul psoas ne reconecteaza cu Pamantul, ne „impamanteaza”, pentru ca este conductor de energie. Eliberata si conectata cu energia pamantului, coloana vertebrala se poate trezi.

 

„In timp ce legea grativatiei transfera greutatea oaselor noastre, tesuturilor si muschilor nostri pamantului, pamantul transfera spre noi energie, inapoi prin picioare si coloana vertebrala, energizand, coordonand si animand postura, miscarea si expresia. In permanenta are loc un o conversatie intre corp, pamant si cosmos.” Liz Koch

 

Ea mai subliniaza ca din momentul in care invatam sa abordam viata fara tensiune cronica, muschiul psoas incepe sa se relaxeze. Astfel ne cream starea de pace interioara si ne putem conecta la noi insine, recunoscand cand suntem cu adevarat in pericol, fara a reactiona.

 

Acorda-i atentie muschiului tau psoas!

Cateodata avem nevoie de putin ajutor pentru a pune lucrurile in miscare. Exista asane care intind si dau flexibilitate muschiului psoas. Acestea pot de asemenea sa favorizeze eliberarea blocajelor emotionale din acest muschi. Cateva dintre aceste asane sunt: postura porumbelului (Kapotasana) , postura razboinicului (Anjaneyasana) , postura camilei (Ustrasana), postura podului (Setu Bandha Sarvangasana), postura cobrei (Bhujangasana) si postura pestelui (Matsyasana).

In plus, Koch ne recomanda o postura numita “Odihna constructiva” pentru a intinde si relaxa muschiul psoas. Aceasta postura permite coloanei vertebrale sa ia forma sa naturala, corpul fiind sustinut de podea. Ea ajuta la eliminarea stresului si tensiunii din corp si minte. Faceti aceasta postura inainte de masa de seara pentru 20-30 de minute, in fiecare zi, avand grija sa relaxati si maxilarul si ochii.

 

“Incepeti prin a va intinde pe spate. Genunchii indoiti iar talpile sa fie paralele. Puneti calcaiele la circa 15 cm de fese. Tineti trunchiul si capul paralele cu podeaua. Daca nu puteti tine capul in pozitie pararela, puneti un prosop sub el. Nu va impingeti zona inferioara a spatelui spre podea. Nu trebuie sa faceti nimic. Aceasta este postura odihnei constructive. “

 

Aceasta postura este atat de simpla incat ati putea crede ca nu functioneaza! Nu va lasati pacaliti! Incercati-o!

 

Articolul a fost preluat de pe siteul www.wakeup-world.com si a fost scris de Carolanne Wright . Vezi aici originalul.

Comments are closed.

Send this to a friend