...
mindfulness
10 beneficii ale meditatiei mindfulness pentru sanatatea ta.
martie 9, 2017
marea trecere moartea
Marea trecere in viziunea tibetana: Cartea tibetana a vietii si a mortii.
martie 16, 2017
mindfulness
10 beneficii ale meditatiei mindfulness pentru sanatatea ta.
martie 9, 2017
marea trecere moartea
Marea trecere in viziunea tibetana: Cartea tibetana a vietii si a mortii.
martie 16, 2017

Diferenta dintre Ashtanga Yoga si Vinyasa Yoga.

ashtanga yoga serii

Ashtanga Yoga si Vinyasa Yoga sunt cele mai populare stiluri de yoga ale momentului. Caracteristica principala a stilului Vinyasa este coordonarea miscarilor cu respiratia, ceea ce face ca, tehnic vorbind, Ashtanga sa fie o forma de Vinyasa. Amandoua isi au originea in invataturile maestrului Krishnamacharya si amandoua pun accentul pe miscarea sincronizata cu respiratia. Insa aici se termina similaritatile.

 

Care sunt diferentele?

Marea diferenta intre cele doua sta in impartirea lor pe niveluri. Ashtanga Yoga cuprinde 3 serii de posturi: incepatori, seria a doua si seria pentru avansati. Practicantul de Ashtanga Yoga trebuie sa parcurga o serie o perioada de timp si sa o stapaneasca pentru a putea trece la urmatoarea. Fiecare serie e alcatuita dintr-o succesiune predefinita de asane, iar practicantii realizeaza seria in acelasi mod, de fiecare data.

De cealalta parte, sedintele de Vinyasa sunt diferite. Un practicant poate face o serie diferita de fiecare data cand practica.

Fiecare serie din Ashtanga este despre o anumita categorie de asane:

  • Seria pentru incepatori pune accent pe aplecari in fata
  • A doua serie se concentreaza pe indoirea spatelui
  • Iar seria pentru avansati contine multe asane pentru sustinerea in maini si echilibrul corpului stand in maini.

Seriile de asane din Vinyasa Yoga cuprind adesea doar o asana cu grad major de dificultate. Aceasta asana este bine aleasa de instructor pentru a se integra intr-o anumita practica. Toate asanele de la inceput sunt construite pentru a permite practicantului incalzirea pentru asana cu grad mare de dificultate, iar apoi toate asanele care urmeaza sunt gandite sa permita corpului sa se recupereze si sa se relaxeze dupa aceasta.

 

Vinyasa – formula de tanzitie intre asane. 

Atat Ashtanga cat si Vinyasa folosesc „Vinyasa”, o formula de tranzitie alcatuita din 3 asane care include Chatturanga Dandasana, Adho Mukha Svanasana si Urdva Mukha Svanasana.

In Ashtanga, practicantul face o asana pe partea dreapta, apoi face Vinyasa, dupa care repeta aceeasi asana si pe partea stanga. In Vinyasa Yoga, practicantul poate lega cateva asane asimetrice si abia apoi sa realizeze Vinyasa, schimband pentru a face asanele pe celalalt picior.

 

Cum arata o sesiune de practica in Ashtanga Yoga si in Vinyasa Yoga?

Sesiunile de Ashtanga pot fi de doua tipuri: fie ghidate de un instructor, fie Mysore, adica practica individuala, fara ghidare. Atunci cand un practicant realizeaza stilul Mysore, el va face toate asanele din memorie, in propriul sau ritm. Instructorul se plimba prin sala, oferind sfaturi si ajustand asanele realizate incorect.

In ce priveste sesiunile de Vinyasa, aici intotdeauna exista un instructor care conduce cursul. Instructorul ghideaza pe toti practicantii si ajusteaza pe cei care au nevoie de asistenta.

Si ultima diferenta: practicantii de Ashtanga Yoga nu folosesc caramizi ajutatoare sau muzica. In sesiunile de Vinyasa, instructorii pun la dispozitie aceste ajutoare, muzica de background si ii incurajeaza pe practicanti sa modifice asanele dupa cum au nevoie.

 

Acest articol a fost preluat de pe www.yoga-teacher-training.org

 

Comments are closed.

Send this to a friend
Seraphinite AcceleratorBannerText_Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.