...
pranayama
Pranayama explicata + 5 tehnici pentru a incepe.
mai 4, 2017
meditatia beneficii
Meditatia mi-a schimbat viata!
mai 11, 2017
pranayama
Pranayama explicata + 5 tehnici pentru a incepe.
mai 4, 2017
meditatia beneficii
Meditatia mi-a schimbat viata!
mai 11, 2017

Descopera-ti tipologia Ayurvedica (DOSHA) ca sa stii cum sa-ti imbunatatesti sanatatea!

3 tipologii ayurvedice dosha

Ayurveda, stiinta medicala a Indiei, considera ca fiecare dintre noi este diferit si grupeaza oamenii in 3 mari tipologii ayurvedice. Aceste tipologii ajuta la definirea caracteristicilor unei persoane si dar si la gasirea celor mai potrivite tratamente personalizate. 

 

Ayurveda – stiinta milenara.

Pentru noi Ayurveda este un domeniu absolut nou, insa in India, Ayurveda a existat de mii de ani si se spune ca insusi marele Patanjali, parintele sistemului yoga, a practicat Ayurveda!

De altfel, este cel mai vechi sistem de medicina din lume atestat istoric, datat in urma cu mai bine de 6000 ani!

Ayurveda este un sistem complex de vindecare care diagnosticheaza si vindeca intreaga fiinta, cu toate dimensiunile ei, nu doar corpul fizic, asa cum face medicina clasica occidentala. Ce este deosebit la Ayurveda, fata de alte sisteme de vindecare, este ca aceasta stiinta pune foarte mare accent pe definirea constitutiilor individuale si pe tratamentul specific in functie de tipologia (dosha) a persoanei.

 

Viziunea Ayurvedica

Exista mai multe tipologii ayurvedice, insa sa aflam mai intai viziunea Ayurveda asupra fiintei umane:

„Fiinta umana nu este doar un corp fizic, ci o colectie de 3 corpuri, fiecare dintre ele fiind compus din materie intr-un stadiu diferit de densitate, de la elementele cele mai grosiere pana la straturile cele mai subtile ale mintii. In spatele acestor 3 corpuri sta Sinele nostru adevarat, care este deasupra oricaror manifestari fizice sau mentale.

Asadar, cele 3 corpuri nu sunt corpuri propriu-zise, ci mai degraba tipuri diferite de „ambalaje” in care sunt continute sufletele noastre. Atunci cand Ayurveda si Yoga trateaza fiinta umana si nevoile sale, ele se adreseaza acestei fiinte complexe cu 3 corpuri, nu doar corpului fizic, care nu este altceva decat o colectie de carne si oase.

Insa nu se adreseaza doar Sinelui suprem de dincolo de orice intrupare, care nu este afectat de suferinta sau ignoranta. Yoga si Ayurveda cauta sa descifreze misterele corpurilor cauzale si subtile care servesc drept poduri spre acest Sine suprem. Fara dezvoltarea acestor vesminte interioare nu este posibil sa ajungem la divinul din noi sau sa gasim vreodata unitatea.”

Cartea „Yoga si Ayurveda” de David Frawle

 

Cele 3 tipologii Ayurvedice

Conform stiintei Ayurveda, fiinta umana este compusa din cele cinci elemente de baza, care compun de altfel intreaga natura. Aceste cinci elemente sunt: pamantul, apa, focul, aerul si spatiul (eterul).

Desi toti suntem compusi din aceste elemente, fiecare om are o constitutie (prakriti) diferita, in functie de procentul diferit al elementelor care il compun.

Ayurveda spune ca exista 3 tipologii de constitutii umane. Fiecare tipologie reprezinta o combinatie speciala a unor elemente sau energii. Acestea guverneaza toate procesele mentale si ofera fiecarei fiintei o amprenta specifica.

Iata care sunt cele 3 tipologii ayurvedice:

  • VATA – este alcatuita din Aer si Spatiu (eter)
  • PITA – Foc si Apa
  • KAPHA – Pamant si Apa

tipologii ayurvedice dosha

 

Caracteristicile fiecarei tipologii ayurvedice:

 

VATA: uscat, usor, rece, aspru, subtil, mobil, clar

Tipologia VATA reprezinta miscarea, respiratia si functionarea sistemului nervos. La nivel emotional, VATA dosha reprezinta sentimentul de libertate, creativitatea, nervozitatea dar si frica. Oamenii cu preponderenta tipologiei VATA pot fi recunoscuti dupa ritmul accelerat in care traiesc, schimbarile bruste de situatii din viata lor si incapacitatea de a se adapta unei rutine. In natura, VATA dosha este reprezentata de vant.

 

PITTA: uleios, iute (penetrant), cald, usor mobil, lichid

Tipologia PITTA reprezinta energia care da nastere transformarii. In corp, PITTA este recunoscuta la nivelul digestiei. PITTA da corpului o anumita temperatura, pigmentul pielii si intelegerea intelectuala. Emotiile caracteristice celor care au aceasta tipologie sunt curajul si mandria. Ca structura, putem spune ca au o constructie naturala de a fi lideri. In natura, PITTA este reprezentata de soare.

 

KAPHA: greu, usor, rece, uleios, dens, moale, static (stabil), lipicios

Tipologia KAPHA este cea care aduce coeziunea elementelor. Ea da structura fizica, rezistenta organismului, puterea si stabilitatea. KAPHA este responsabila de capacitatea de a memora, emotia iubirii, starea de calm profund, rabdarea dar si lacomia. In natura, KAPHA este reprezentata de luna,  energia feminina moale si blanda.

Aceste energii sunt intr-o continua schimbare, ele modificandu-se in functie de actiunile noastre, ganduri, emotii, mancarea pe care o mancam, anotimpuri  etc..Cand traim in armonie cu natura noastra, facem in mod natural cele mai bune alegeri din punct de vedere alimentar sau al stilului de viata. Atunci cand traim in antagonism cu natura noastra, cultivam tipare nesanatoase care duc la dezechilibre mentale si fizice.

 

Bolile si cele 3 tipologii Ayurvedice.

Ayurveda clasifica si bolile in functie de aceste tipologii. Astfel, exista:

  • Boli de tip VATA – care au caracteristici ale aerului sau afecteaza organele de aer.
  • Boli de tip PITTA – care au caracteristici ale focului sau afecteaza organele de foc.
  • Boli de tip KAPHA – care au caracteristici ale apei sau afecteaza organele de apa.

Ce inseamna asta?

Inseamna ca fiecare dintre noi este susceptibil la dezechilibre care tin de tipologia noastra Ayurvedica (dosha). Daca esti o persoana PITA, de exemplu, poti suferi de dureri de inima sau senzatii de arsura (o afectiune foarte des intalnita la persoanele PITA) dupa ce mananci mancaruri condimentate.

Cheia pentru a crea echilibru in noi este sa ne amintim acest principiu:

 

Ce este la fel ca energia noastra va creste aceasta energie, in timp ce opusul va aduce echilibru in energia noastra.

 

Cat de simplu si adevarat, nu-i asa? Acum chiar ca veti avea cateva revelatii despre obiceiurile voastre si afectiunile pe care le-ati avut de-a lungul timpului!

 

Tipologii Ayurvedice si Yoga.

David Frawley spune ca stiinta Ayurvedei si Yoga au multe lucruri in comun, cum ar fi:

  • Principiul constientei –orice facem cu constientizare aduce armonie si vindecare.
  • Principiul pranei – Ayurveda ne invata cum sa folosim forta pranei ca sa vindecam corpul, iar Yoga ne invata cum sa folosim prana pentru a vindeca si armoniza mintea.
  • Sistemul chakrelor – atat Yoga cat si Ayurveda folosesc sistemul de chakre pentru a intelege si vindeca holistic fiinta.

 

„Atunci cand Yoga si Ayurveda sunt imbinate, stiinta Yoga isi atinge potentialul maxim de vindecare iar Ayurveda potentialul sau maxim de vindecare spirituala.” David Frawley

 

[vc_video link=”https://www.youtube.com/watch?v=Kt4ZjycittI” el_width=”80″]

 

Surse:

Yoga si Ayurveda – David Frowley

www.ayurveda.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Send this to a friend
Seraphinite AcceleratorBannerText_Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.