Este iubirea dintre o femeie si un barbat o reflectare a iubirii divine?
februarie 14, 2018
Relatii toxice
Relatii: Cum Transformam Triunghiul Dramei in Triunghiul Iubirii.
februarie 27, 2018

Descopera ce este respiratia completata yogina si care sunt beneficiile ei!

respiratia completa

 

Respiratia este unul dintre capitolele cele mai importante in yoga, ea fiind procesul prin care noi ne alimentam cu oxigen dar si cu energie divina (prana). Yoghinii au descoperit in urma cu mii de ani legatura dintre respiratie si starea psihica a omului, de aceea au pus la punct o serie de exercitii de respiratie numite pranayama. Ei recomanda ca aceste exercitii sa fie incluse in practica zilnica yoga.

Recent, si stiinta medicala occidentala a identificat ca exista cateva legaturi intre starile psihice negative si unele probleme respiratorii. Astfel,
⦁ Supararea poate produce reducerea respiratiei,
⦁ Respiratia neregulata si superficiala sunt in stransa legatura cu anxietatea iar
⦁ Tristetea poate face ca respiratia sa fie neregulata si lenta.
De asemenea medicina a stabilit ca starea de fericire a omului face respiratia mai profunda si mai intensa, iar starea de exuberanta face ca respiratia sa fie mai ampla, acesta desfasurandu-se in mare parte in cavitatea toracica si zona claviculara.

 

Respiratia completa yoghina.

Poate ca nu ne dam seama, dar respiratia noastra este de cele mai multe ori superficiala. Iar asta se vede in modul in care gandim. Daca mintea ne este agitata de un flux interminabil de ganduri si respiratia este rapida si scurta. Noi nu respiram profund si niciodata abdominal.
Yoghinii au pus la punct o tehnica de respiratie care sa hraneasca nu doar plamanii, ci intreaga fiinta, inundand-o cu aer si prana.

Descrierea metodei de respiratie completa.
Etapa pregatitoare – In aceasta etapa constientizam zonele corpului care sunt folosite in procesul respiratiei complete: zona abdominala, zona toracica si cea claviculara.

 

1. Respiratia abdominala

 


respiratia completa


 

Prima parte in realizarea respiratiei complete este respiratia abdominala. Ea presupune ultilizarea intr-un mod cat mai profund si complet a lobilor inferiori ai plamanilor. Pentru a constientiza zona in care se desfasoara acest tip de respiratie, se va realiza umatorul exercitiu:
Te intinzi pe spate cu bratele pe langa corp si vei incerca sa te relaxezi, dupa care vei incepe realizarea respiratiei abdominale. La fiecare respiratie vei urmari urmatoarele patru faze: inspiratie, retentie pe plin, expiratie, retentie pe vid.
Singura zona pe care te vei concentra va fi zona abdominala. Pentru a realiza acest tip de respiratie zona toracelui si zona claviculara trebuie sa ramana nemiscate, iar atentia bine concentrata doar pe zona abdominala. Iata cateva indicatii pentru a realiza cat mai corect respiratia abdominala:
⦁ Respiratia trebuie sa fie cat mai naturala, iar pentru aceasta nu trebuie fortat ritmul respirator si nici retentiile de aer in plamani.
⦁ Trebuie mentinuta o stare de relaxare fizica. Doar muschii implicati in realizarea respiratiei abdominale vor fi folositi.
⦁ Pentru a intelege cat de corect realizezi miscarea pune-ti palma drepta usor lateral in zona abdomenului, acest lucru te va ajuta sa sa iti maresti gradat controlul asupra acelei zone.
⦁ Daca iti este dificil sa realizezi acest tip de respiratie poti folosi o curea pentru a bloca miscarea de dilatare.
⦁ Atentia trebuie sa fie in permanenta asupra zonei abdominale pentru a percepe curgerea aerului in abdomen, observand dinamizarea centrului energetic Manipura.

Beneficii:
Efectele acestei practici vor fi: dinamism, vointa marita si o usoara incalzire.

 

2. Respiratia toracica

Aceasta presupune doar utilizarea zonei toracelui in timpul procesului de respiratie. Vei incepe prin a te intinde pe spate iar in timpul respiratiei vei urmari cat mai mult dilatarea cutiei toracice pentru a absorbi o cantitate mai mare de aer. Zona abdominala si cea claviculara trebuie sa raman nemiscate.

Daca intampini greutati in realizarea urmatorului exercitiu, trebuie urmariti urmatorii pasi:
⦁ Pentru a sesiza miscarea toracelui, plaseaza palma stanga usor lateral, pe torace.
⦁ Pentru a te asigura ca zona abdominala ramane nemiscata, pune palma dreapta pe abdomen.
Pastreaza aceeasi concentrare ca si in cazul respiratiei abdominale, doar ca aici, atentia trebuie dusa in zona toracica acolo unde patrunde si actioneaza aerul si prana.

Beneficii:
Respiratia toracica este recomandata pentru deblocarile afective si combate starile de singuratate.

3. Respiratia claviculara

Aceasta se va realiza prin folosirea zonei superioare a plamanilor. Pentru ca acest lucru sa fie posibil trebuie sa controlezi cat mai bine zona claviculara. In acest tip de respiratie cantitatea de aer si de energie subtila absorbita este mult mai mica fata de celelalte tipuri de repiratie.
Pentru realizarea acestui tip de respiratie trebuie sa adopti aceeasi pozitie ca si la precedentele tipuri de respiratie iar mana trebuie plasata in zona ultimelor coaste pentru a verifica daca realizezi corect respiratia claviculara.
Atentia va fi focalizata catre zona claviculara iar energiile benefice divine (prana) vor fi directionate catre zona superioara a pieptului.

 

Beneficii: Observam cresterea nivelului de energie in aceasta zona si o stare de bine de bucurie si relaxare.

 

Modul de realizare a respiratiei complete:

 


respiratia completa


 

Se va trece la aceasta etapa doar daca putem realiza corect precedentele tipuri de respiratie.
Daca aceste conditii sunt indeplinite vei putea trece la realizarea respiratiei complete care va fi explicata in urmatorii pasi:
1. Expira, eliminand tot aerul din plamani, observa abdomenul cum se retrage iar plamanii se golesc de aer.
2. Retentia pe vid. Realizeaza acest pas doar daca te simti confortabil sa faci retentia pe vid, mentinand plamanii goliti de aer atata timp cat poti.
3. Inspiratia. Inspira profund din abdomen, dilatand zona toracica, si in final zona claviculara. Toate aceste trei etape trebuie realizate intr-un mod fluent si fara pauze. Respiratia completa inseamna alaturarea acestor trei tipuri de respiratie care se desfasoara in mod continuu.
4. Retentia pe plin. In aceasta etapa observam acumularea energiilor benefice divine (prana) din aerul inspirat.
5. Expiratia se realizeaza usor si cursiv, aerul din plamani fiind eliminat de la sine.
6. Este necesara o pauza intre doua respiratii complete, pentru a realiza acumularea energiilor divine si pentru a-i da timp organismului sa se obisnuiasca cu cantitatea de oxigen.

Fiecare pas in realizarea respiratiei complete trebuie abordat cu multa atentie, iar mintea trebuie sa fie prezenta in constientizarea acestui tip de respiratie. Constientizeaza senzatiile fizice, energiile si ce se intampla la nivel mental si emotional in timpul respiratiei.

Pentru ca respiratia completa sa fie eficienta aceasta presupune urmatoarele:
⦁ Punerea in practica a pasilor anteriori.
⦁ Folosirea capacitatii pulmonare intr-o proportie cat mai mare.
⦁ Este bine sa pastram retentie pe plin sau pe vid fara a ne suprasolicita organismul.
⦁ Marim durarata fiecarei etape asa incat respiratia sa curga armonios.

 

Beneficii

Imbunatatirea proceselor fiziologice, vindecarea anumitor afectiuni somatice prin corectarea respiratiei.
⦁ Respiratia abdominala este recomandata pentru cei care sufera de probleme digestive cum ar fi indigestia, arsurile gastrice, gastrita hiperacida sau aerofagia.
⦁ Respiratia completa este indicata pentru marirea capacitatii de efort deoarece mareste amplitudinea respiratiei.
⦁ Pentru cei care sufera de probleme respiratorii sau cardiace cum ar fi: astmul bronsic, bronsita sau pneumonia, este recomandata respiratia corecta si profunda, curele de aer curat practicate cat mai des si constientizarea greselilor care se fac in procesul respirator.

Respirata completa ajuta la echilibrarea psihica.
⦁ Imbunatatierea respiratiei duce la o echilibrare a vietii psihice, iar armonia psihica duce la o imbunatatire a respiratiei.
⦁ Respiratia are un rol important in reglarea activitatii somatice si nervoase si este foarte importanta pentru a mentine echilibrul psihic.
⦁ In medicina psihosomatica, respiratia reflecta cel mai bine procesele emotionale si afective. De asemenea medicii au remarcat ca prima actiune a unui copil nou nascut este de a respira, iar acesta este primul sau act de autonomie fata de mama.
⦁ Pentru a evita anxietatea si controlarea acesteia, se recomanda respiratiile profunde, aceasta realizandu-se prin respiratia abdominala, muschiul diafragmei impingand aerul binefacator in plamani.
⦁ Pentru a controla depresia se recomanda practicarea respiratiei toracice si abdominale.
⦁ Respiratia abdominala profunda este recomandata pentru marirea capacitatii de actiune si pentru a oferi o stare de fermitate si incredere in sine
⦁ Pentru a controla energiile vitale si psihomentale din timpul actului sexual se recomanda practicarea respiratiilor usoare si line cu expiratii lungi.
⦁ Pentru controlarea furiei este recomandata respiratia toracica care va avea ca efect shimbarea starii de furie intr-o stare de bine intr-un timp scurt.
⦁ Pentru o crestere a atitudinii creatoare si pentru o mai mare finete in atitudini este recomandata respiratia claviculara.
⦁ Pentru trezirea afectiva este recomandata respiratia toracica efectuata profund si constient, iar atentia trebuie sa fie dusa in zona pieptului

Potentarea si echilibrarea activitatii mentale
⦁ Respiratia poate sa faca mintea mai stabila sau mai instabila, poate mari puterea de concentrare sau dispersarea ei.
⦁ Respiratia profunda, constienta si completa poate favoriza aparitia unor ganduri benefice pe cand respiratia superficiala favorizeaza gandurile descurajatoare si contribuie la instabilitatea psihica.
⦁ Respiratia lenta,lina si silentioasa ajuta la constientizare pe cand respiratia grabita si zgomotoasa blocheaza procesul de constientizare.
⦁ Respiratia calma, inceata si abdominala faciliteaza lucrul si operarea cu propriul subconstient, pe cand respiratia fortata diminueaza efectele benefice ale subcontientului.

 

Daca vrei sa afli mai multe despre respiratia completa yoghina si beneficiile ei, te invitam la  cursurile de yoga si meditatie sustinute de Andrei Visan in Bucuresti, care au loc:

  • In fiecare luni si marti (si martea , din 20 februarie) de la ora 19:00-21:00,la adresa Bulevardul Alexandru Ioan Cuza 39,Bucuresti.
  • In fiecare miercuri de la ora 19:00-21:00, pe strada Cristofor Columb, nr. 3, Bucuresti.

 

Pentru mai multe detalii ne puteti contacta la:

Telefon: 0722662486.

Email: contact@meditatie-yoga.ro

 

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Send this to a friend