linistea nobila
Cultivarea pacii interioare cu ajutorul Linistii Nobile.
noiembrie 24, 2016
salutul soarelui
Fa aceasta practica o data pe an: Salutul Soarelui de 108 ori.
decembrie 10, 2016

Structura mintii si meditatia.

mintea

Asemeni unei table acoperita cu scris, formule si schite, mintea nu poate incepe proiecte noi cu usurinta daca e acoperita de o ingramadire de idei si ganduri.

 

Mintea si cele 3 nivele.

Mintea este un recipient care contine o colectie vasta de informatie. In acelasi timp, informatie noua curge in permanenta in ea, prin simturile noastre, informatie care uneori e folositoare, alteori e doar o aglomeratie de ganduri.

Mintea opereaza pe doua sau chiar trei nivele:

  • Constientul, in care interactionam cu situatiile fizice si lucrurile inconjuratoare.
  • Subconstientul, acea parte a mintii de care nu suntem pe deplin constienti dar care ne influenteaza actiunile si emotiile
  • Al treilea nivel, in care intuim evenimente bazandu-ne pe informatie asimilata in experiente anterioare.

 

mintea

 

Analogia tablei.

Folosind analogia tablei, ne putem gandi la structura mintii ca la 3 table atasate una deasupra celeilalte, toate in fata unui perete, intr-o sala de curs. Le vom numi tabla din fata, tabla din mijloc si tabla din spate. Toate tablele sunt prinse printr-un sistem de sine si pot fi trase in jos sau in sus astfel incat atunci cand tablele din fata sunt trase in sus, cea din spate se vede. La fel, atunci cand tablele din fata sunt trase in jos, cea din spate nu poate fi vazuta, fiind complet acoperita.

 

Tabla din fata.

Daca tabla din fata este ridicata doar partial, o parte din informatia de pe tabla din mijloc poate fi vazuta, iar daca acestea doua sunt partial in sus si in jos, atunci si o parte din informatia de pe tabla din spate poate fi vazuta.

Pe fiecare tabla exista informatie scrisa cu creta, la fel ca intr-o sala de curs. Creta ar putea fi de diferite culori iar informatia ar putea fi limbi straine, schite, diagrame din fizica sau formule matematice. Ne va fi cel mai usor sa descriem ce se afla pe prima tabla care contine informatii despre evenimente din viata noastra de zi cu zi: cum conducem masina, cum mancam, cum dam un telefon. In mintea constienta, atunci cand conducem masina, suntem constienti fizic si mental si luam in permanenta mici decizii care ne ajuta sa fim in siguranta si sa ajungem la destinatie.

 

Tabla din mijloc.

Urmatoarea tabla, cea din mijloc, reprezentand mintea subconstienta, este un pic mai dificil de descris intrucat evenimentele cuprinse in ea nu sunt vizibile imediat. Atunci cand conducem masina exista multe actiuni invatate care au devenit parte din mintea noastra subconstienta, cum ar fi: amintirea directiei pe care trebuie sa o luam, interpretarea indicatoarelor sau folosirea radioului. Asadar, atunci cand conducem, cele doua minti lucreaza impreuna (sa speram ca in armonie!) atat de bine, ca uneori nici nu ne mai amintim cum am ajuns la destinatie.

 

Tabla din spate.

Acum sa vorbim despre cea de-a treia tabla, cea care pare aproape imposibil de definit, dar care este indispensabila, pentru ca fara ea am putea fi cu usurinta considerati roboti sau inteligente artificiale. Haideti sa o numim tabla intuitiei. Dar ce informatie exista pe aceasta tabla care ne face sa fim mai mult decat niste computere cu inteligenta artificiala? Probabil ca este ceva nedeslusit cum ar fi emotiile. Ceva de care suntem constienti dar care arata in mod diferit de la o persoana la alta. De exemplu: ceea ce creeaza manie violenta la o persoana poate da doar o stare de iritare la alta. Ceea ce este dragostea pentru cineva, poate fi doar afectiune pentru altcineva.

De asemenea, pe tabla din spate se poate intampla urmatorul proces: informatia de pe primele doua table poate fi preluata si redefinita in moduri noi la care inca nu ne-am gandit, iar din aceasta interpretare poate lua nastere o solutie inedita pentru rezolvarea unei probleme.Sa nu uitam ca toate cele 3 table sunt suspendate in fata unui perete alb. Sau, ca sa intelegem si mai bine: ce ar fi daca in spatele celor 3 table nu ar fi niciun perete, ci spatiu pur si simplu?

 

Tablele transparente.

Haideti sa mai facem un exercitiu de imaginatie: tablele nu sunt facute din lemn vopsit negru ci dintr-un material transparent, suficient de solid pentru a scrie pe el, insa atat de transparent incat sa poti vedea scrisul de pe tablele din spate. Astfel, cand stai in fata tablelor poti vedea mai multe straturi de informatie care se leaga intre ele.

Daca scrisul de pe a treia tabla, cea din spate, este colorat si mare, atunci el va putea fi citit prin tabla din mijloc si prin cea din fata. Dara scrisul ar fi mic si alb, tot ar putea fi vazut prin celelalte doua table, insa nu s-ar intelege exact ce e acolo. Asadar, aceasta este structura mintii. Poate ca am folosit o metafora simplista, insa destul de sugestiva pentru a intelege mintea si cu ce aveam de-a face atunci cand incepem sa practicam meditatia.

 

Meditatia si mintea.

In meditatie, demersul nostru are scop stergerea informatiei de zi cu zi de pe prima tabla, apoi mergem la cea de-a doua tabla, unde stergem informatia care nu mai are legatura cu momentul prezent.  Mergem apoi la cea de-a treia tabla, cea intuitiva, unde permitem eliberarea nodurilor emotionale care ne tin blocati. In cele din urma, ajungem la spatiul gol din spatele celor 3 table: starea „curata”  de a fi. Exista multe tehnici de meditatie prin care putem avea acces la stare de  libertate sau starea „curata”. „E bine sa avem un scop in aceasta calatorie, insa in cele din urma, calatoria este cea care conteaza.” Ursula K. Le Guin, Mana neagra a intunericului.

Acest text este o traducere a articolului “Structura mintii” de Robert de Vos, de pe siteul dailyzen.co.uk

Sursa foto :  www.huffingtonpost.com

 

Facebook Comments Box
Send this to a friend