muschiul psoas
Conectarea cu energia pamantului, Echilibru si Energizare cu ajutorul muschiului psoas.
martie 30, 2017
K PATTABHI JOIS
K PATTABHI JOIS, YOGHINUL CARE A DARUIT LUMII OCCIDENTALE ASHTANGA YOGA
aprilie 20, 2017

Sfantul Francis din Assisi.

SFANTUL FRANCIS

Sfantul Francis este unul dintre cei mai mari sfinti ai bisericii crestine iar cuvintele lui au ajuns pana in zilele noastre pentru ca transmit acel adevar divin, la care sfantul a avut acces din plin.

Din punct de vedere canonic, Sfantul Francis face parte din Biserica Catolica, insa mostenirea lui este un dar nepretuit pentru intreaga umanitate.

 

Viata Sfantului Francis

In 1181 in Umbria, Italia, Francis Bernardone se nastea intr-o familie instarita. A avut parte de o copilarie fericita, familia punandu-i la dispozitie tot ce avea nevoie pentru a creste sanatos, educat si implinit.

In biografia lui se spune ca tineretea si-a petrecut-o ca lider al unui grup de tineri ce iubea petrecerile si viicile de tot felul. El isusi a recunoscut mai tarziu „Mi-am petrecut tineretea in pacat.”

In acei ani, tanarul Francis devenise infocat de visul de a deveni un nobil cavaler, asa ca si-a comandat o armura poleita cu aur si a plecat la lupta. Insa, pe drum, a avut un vis in care Dumnezeu i-a vorbit. I-a spus ca e pe calea gresita si ca trebuie sa se intoarca acasa. Asa ca s-a intors. Odata intors acasa, a inceput sa se roage si sa se caiasca pentru pacatele facute. Petrecea din ce in ce mai mult timp rugandu-se, ocupandu-se tot mai putin de afacerile tatalui sau si de treburile lumesti. Pana cand, intr-o zi , auzind vocea lui Iisus pe cruce care-i spunea sa reconstruiasca biserica, a decis sa reconstruiasca o biserica parasita, aflata in afara orasului.

 

Ordinul Sfantului Francis.

Francis nu a intentionat niciodata sa infiinteze un ordin religios. Insa, auzindu-i predicile, oameni din toate categoriile sociale, i s-au alaturat, urmandu-i invatatura.

Modul de viata pe care Francis l-a predicat era dominat de urmarea Evangheliilor. El spunea ca saracia este sfanta si ca cel care nu poseda nimic, nu poate pierde nimic, deci are totul. Nu poate suferi. El este fericit. Le spunea adeptilor sai sa trateze monezile ca si cum ar fi pietre aruncate in drum.

Vazand ca grupul de adepti se mareste pe zi ce trece, Francis a mers chiar la Papa Inocent al III-lea cerandu-i sa infiinteze un ordin special. Initial, Papa l-a respins, vazandu-l imbracat atat de zdrentaros, insa apoi i-a dat permisiunea sa, dupa ce a primit o revelatie divina.

In 10 ani, grupul a ajuns la 5000 de oameni. Odata cu numarul mare de oameni care ii urmau ghidarea, a inceput sa apara si o presiune din partea celorlalti locuitori ai zonei, cerandu-le ca acestia sa adopte aceleasi standarde de viata. Intr-un final, Francis s-a retras de la conducerea ordinului, traind ca un frate in comunitate, fara niciun fel de autoritate.

S-a stins din viata la 4 Octombrie, 1226 iar in 1228 a fost canonizat de catre Papa Gregoriu al IX-lea. Sfantul Francis este considerat a fi fondatorul tuturor ordinelor Franciscane si protectorul animalelor, al comerciantilor si al ecologistilor si al Italiei, alaturi de Sfanta Ecaterina din Siena.

CALUGAR FRANCISCAN CONTEMPORAN

CALUGAR FRANCISCAN CONTEMPORAN

 

Sfantul Francis – prima persoana stigmata din istoria Crestinismului. 

In 1224, in timp ce tinea un post de 40 de zile, se spune ca Francis a fost vizitat de un serafim care i-a vorbit. Tot acesta i-a dat si cele 5 rani ale lui Iisus, care mai apoi au fost numite „stigmata”. Astfel, Sfantul Francis a devenit si prima persoana din istoria Crestinismului care a primit ranile lui Iisus. A purtat cu stoicism ranile sfinte timp de 2 ani, pana la moartea sa.

 

Particularitatile Sfantului Francis.

Se spune despre el ca petrecea foarte mult timp in natura, vorbind cu pasarile si imblanzind lupii, contempland florile si admirand creatia lui Dumnezeu. El era adesea cuprins de o stare de fericire sublima si liniste iar oamenii recunosteau in el iubirea si bunatatea divina.

O alta caracteristica a Sfantului Francis este ca punea foarte mare accent pe saracie. El a renuntat de bunavoie la orice mostenire din partea tatalui sau si si-a trait viata dorindu-si sa fie cel mai sarac om din lume. Urmand acest principiu, se spune despre el ca adesea isi dadea hainele simple cersetorilor pe care ii intalnea.

Saracia, evlavia, blandetea si urmarea stricta a Noului Testament. Acestea sunt particularitatile Sfantului Francis din Assisi. Cronicile bisericii catolice ne spun ca el urma invataturile lui Iisus in cel mai mic detaliu si ca a cautat sa traiasca asemenea Mantuitorului.

Papa Benedict al XV-lea a declarat despre el ca „este imaginea lui Cristos cea mai desavarsita din toate timpurile.”

 

Scrieri

Sfantul Francis a lasat cateva scrieri, dintre care cea mai semnificativa si frumoasa este cantarea „Lauda creatiei” sau Laudes Creaturarum in limba latina.

Redam aici un mic fragment din aceasta scriere, pentru a il cunoaste mai bine pe Sfant.

„Preaslavit sa fii Dumnezeul meu, pentru toate creaturile tale.

In special pentru Fratele meu, Soarele,

Care aduce ziua si prin care ne dai lumina.

Este frumos si stralucitor in toata splendoarea lui

Pentru ca este la fel ca tine.

Preaslavit sa fii Dumnezeul meu, pentru Sora mea, Luna

Si pentru stelele pe care le-ai creat cu atata migala in ceruri.

Preaslavit sa fii Dumnezeul meu, pentru Fratele meu, Vantul,

Si pentru aer, innorat sau senin,

Si pentru orice fel de vreme aduci,

Prin care ne sustii sa traim, pe noi, creatiile tale.

Preaslavit sa fii Dumnezeul meu, pentru Sora Apa,

Care ne este de mare folos

Si care este smerita si pretioasa si casta.

Preaslavit sa fii Dumnezeul meu, pentru Fratele meu Focul,

Prin care ne luminezi noptile,

Care este frumos si jucaus si puternic.

Preaslavit sa fii Dumnezeul meu, pentru Sora mea, Mama Pamant,

Care ne sustine si ne protejeaza

Si care ne da atatea fructe si ierburi. „

BISERICA SF FRANCIS DIN ASSISI

BISERICA SF FRANCIS DIN ASSISI

 

Rugaciunea Sfantului Francis.

Aceasta este cea mai cunoscuta rugaciune a Sfantului, despre care se spune ca a practicat-o toata viata lui.

“Doamne, fa din mine un instrument al impacarii intre oameni:

Unde este ura eu sa aduc iubire,

Unde este ofensa eu sa aduc iertare,

Unde este dezbinare, eu sa aduc unire,

Unde-i ratacire, eu sa aduc adevarul,

Unde-i indoiala, eu sa aduc credinta,

Unde-i disperare, eu sa aduc speranta,

Unde-i intuneric, eu sa aduc lumina,

Unde-i suferinta, eu sa aduc bucurie.

Doamne, ajuta-ma ca mai curand eu sa mangai pe altii decat sa fiu mangaiat,

Ca eu sa-i inteleg pe altii decat eu sa fiu inteles,

Ca eu sa iubesc pe altii decat eu sa fiu iubit.

Caci cand ma uit pe mine insumi atunci ma gasesc,

Cand iert atunci gasesc iertare,

Cand mor pentru Tine, atunci inviu la viata de veci.

Amin.”

Recomandare: filmul “Fratele meu Soare, sora mea, Luna”

Daca vreti sa aflati mai multe despre viata Sfantului Francis, va recomandam acest film extraordinar, in regia lui Franco Zefirelli:

 

 

Surse:

www.catholic.org

wikipedia.org

www.profbob.com

www.franciscanmedia.org

www.sfinticatolici.ro

Facebook Comments Box
Send this to a friend