meditatia beneficii
Meditatia mi-a schimbat viata!
mai 11, 2017
pace
12 citate ale lui Thich Nhat Hanh care iti vor aduce pace.
iunie 1, 2017

Secretele ayurvedice ale alimentatiei: cele 3 Gunas si hrana.

3 gunas alimentatie ayurveda

Conform stiintei Ayurvedice, natura este compusa din 3 calitati esentiale, sau 3 puteri ale inteligentei cosmice, numite cele 3 Gunas. In limba sanskrita cuvantul „gunas” inseamna „ceea ce leaga” sau „tine impreuna”.

Aceste energii esentiale subtile ale naturii compun tot ceea ce exista, materia si mintea. Ele fac ca mintea si constiinta noastra sa functioneze. Toate lucrurile din univers sunt compuse din aceste 3 gunas, in combinatii diferite.

 

Cele 3 Gunas sunt:

  • SATTVA – energia inteligentei, a virtutii, a bunatatii, a armoniei si stabilitatii. Este usoara si luminoasa. Aduce trezirea sufletului. SATTVA ajuta la gasirea fericirii si a satisfactiei de durata. Reprezinta principiul claritatii, al deschiderii si al pacii, forta iubirii care uneste toate lucrurile.

 

  • RAJA – este energia schimbarii, a activitatii si a turbulentelor. Aduce o schimbare care deranjeaza starea de echilibru initiala. Energia de tip Raja are intotdeauna un scop care ii motiveaza actiunile si care ii da putere. Este miscarea exterioara care duce la fragmentare si dezintegrare. Pe termen scurt Raja aduce placere prin satisfacerea dorintelor insa pe termen lung ea creaza dezechilibre, durere si suferinta. Este forta pasiunii care cauzeaza neliniste si conflict.

 

  • TAMAS – este energia stagnarii, a intunericului, inertiei, este greoaie si aduce neclaritate mintii. Functioneaza ca forta gravitatiei care limiteaza lucrurile si le tine intr-o anumita forma. Aceasta energie are tendinta de a duce lucrurile spre decadere sau descompunere. Tamas aduce ignoranta si iluzia in minte si da tendinta spre somnolenta si pierdere a constientei. Reprezinta principiul materiei sau al inconstientei care face ca constiinta sa fie acoperita de valul iluziei.

 

Cele 3 gunas, alimentatia si aspectele vietii guvernate de ele.

 

SATTVA

Despre hrana sattvica se spune ca este cea mai pura, pentru ca ea este cea mai apropiata de forma ei naturala sau chiar in forma ei naturala. Pentru practicantii yoga, aceasta este cea mai indicata alimentatie. Ea hraneste corpul si ofera mintii o stare de claritate, calm si pace.

Alimente sattvice: fructe proaspete si legume, cereale, nuci, alune, seminte, germeni, lapte, unt si iaurt, ghimbir, legume facute in abur, cartofi copti, salata de fructe.

3 gunas alimentatie

Culoarea corespondenta: alb, puritate si armonie

Timp: ziua, claritate

Tip de energie: neutra sau echilibrata

Lumea careia ii apartine: paradisul, sau spatiul, taramul pacii

Nivelul cosmic: cauzal sau ideal

Taramul din natura: taramul fiintelor spirituale

Starea de constiinta: trezire

 

RAJA

Alimentele rajasice sunt alimente foarte condimentate, piperate, foarte dulci sau dimpotriva sarate sau acre. Acestea intrerup echilibrul minte-corp, fiind alimente foarte gustoase care ofera placere senzuala simturilor, in detrimentul echilibrului mintii. Un exces de alimente rajasice va suprastimula corpul si va aprinde dorintele, facand ca mintea sa devina agitata si greu de controlat.

Mancatul in graba este considerat a fi tot de rezonanta rajasica.

Alimente rajasice: condimente, zaharuri rafinate, mancaruri ce contin condimente si zaharuri, cafea, energizante, ciocolata, legume gatite la tigaie cu condimente.

Culoarea corespondenta: rosul, actiunea si pasiunea

Timp: rasaritul si apusul, asfintitul

Tip de energie: pozitiva, pune lucrurile in miscare

Lumea careia ii apartine: atmosfera, zona furtunilor

Nivelul cosmic: subtil sau astral, forma pura

Taramul din natura: taramul uman

Starea de constiinta: vis

 

TAMAS

Alimentele tamasice nu sunt bune nici pentru minte nici pentru corp. Energia sau prana se retrage din corp, claritatea mintii incepe sa dispara si intreaga fiinta devine cuprinsa de inertie. Scade rezistenta corpului la boli iar mintea se umple de emotii negative precum furia sau lacomia.

In afara de aceasta lista de alimente, si supra alimentarea este considerata tot tamasica.

Alimente tamasice: hrana fermentata, branza, bere, vin, whisky, otet, carne, mezelurile si ouale, alcoolul, tutunul, sarea, sosurile.

Culoarea corespondenta: negrul, intunericul si iluzia

Timp: noaptea, intunericul

Tip de energie: negativa, opreste miscarea

Lumea careia ii apartine: pamantul, lumea gravitatiei si a inertiei

Nivelul cosmic: grosier sau fizic

Taramul din natura: taramul mineral, al plantelor si al animalelor

Starea de constiinta: somn profund

 

Ayurveda si studiul universului.

„Traim intr-un univers magic in care activeaza fortele vietii si ale mortii, ale creatiei si ale distrugerii. Puterile divine pot fi gasite peste tot pentru a ne ajuta sa ne inaltam in pace si intelegere. Insa in acelasi timp, exista si forte ne-divine, care lucreaza sa ne ispiteasca in jos, in confuzie si atasament. Adevarul si falsul, iluminarea si ignoranta formeaza lumina si intunericul acestei lumi. In aceasta dualitate a creatiei, noi ne luptam nu numai sa supravietuim dar si sa gasim un sens pentru vietile noastre. Trebuie sa invatam sa navigam prin acesti curenti opusi asa incat sa beneficiem de fortele care ne inalta spiritual si sa evitam fortele care ne coboara spre inertia spirituala.

Natura functioneaza prin forte constiente, spirite, daca vreti, care pot fie sa ne lumineze fie sa ne intunece mintea, fie sa ne vindece, fie sa ne raneasca. Cele mai multe dintre aceste puteri ne sunt necunoscute si nu stim sa le folosim. Deoarece suntem invatati sa privim lumea doar la exterior prin prisma ratiunii si a stiintei, ne-am pierdut abilitatea de a percepe fortele subtile ascunse in lumea inconjuratoare. Cu toate acestea, pentru ca vindecare mintii sa aiba loc cu adevarat, trebuie sa intelegem aceste forte si sa invatam cum sa lucram cu ele pentru ca ele exista nu numai in lumea care ne inconjoara ci si in psihicul nostru.”

Ayurveda si Yoga – David Frawley

 

Surse:

www.vedanet.com

 Ayurveda and Yoga – David Frawley

www.ayurvedadosha.org

 

Facebook Comments Box
Send this to a friend