Iyengar
B. K. S. Iyengar si Yoga rigurozitatii.
mai 4, 2017
3 tipologii ayurvedice dosha
Descopera-ti tipologia Ayurvedica (DOSHA) ca sa stii cum sa-ti imbunatatesti sanatatea!
mai 11, 2017

Pranayama explicata + 5 tehnici pentru a incepe.

pranayama

[vc_row][vc_column][vc_wp_text]Pranayama este arta respiratiei constiente si controlate – reprezinta controlul respiratiei pentru a va modifica starea actuala. Cand reduceti ritmul respiratiei, reduceti si din cantitatea gandurilor, va echilibrati emotiile si va limpeziti mintea. Pranayama este o practica frumoasa care va ajuta sa deveniti mai putin reactivi emotional si mai constienti, mai prezenti.

Ce influenta are Pranayama asupra corpului si emotiilor noastre?

Pranayama are un efect minunat asupra sistemului nostru nervos autonom care controleaza bataile inimii, respiratia, digestia si multe altele. Sistemul nervos autonom cuprinde doua parti: sistemul nervos simpatic (SNS) si sistemul nervos parasympatic (SNP).

Aceste sisteme sunt responsabile pentru reactia noastra de lupta sau fuga, precum si pentru reactia noastra de repaos. Pranayama ajuta la mentinerea echilibrata a acestor sisteme.

“Respiratia este viata, iar daca respiri bine, vei trai mult pe acest pamant.”

Proverb sanscrit

Cum incepem exersarea pranayama?

In fiecare zi, angajati-va la cel putin cateva minute de exercitiu pranayama. Incepeti cu pasi mici si ramaneti consecventi. Pranayama va invata sa deveniti prezenti si constienti de ceea ce se intampla la nicvel mental si emotional.

Cand simtiti ca nu va puteti controla emotiile, amintiti-va sa va opriti si sa respirati. Nimic prea tehnic la inceput – invatati doar sa observati ce se intampla in corpul dvs. si cum respiratia va poate ajuta.

5 metode pentru a va ajuta in exersarea pranayama:

Observati tiparul actual al respiratie dvs.

O modalitate foarte buna de a incepe exersarea pranayama este sa va examinati obiceiurile de respiratie curente:

  • Respirati prin nas sau gura?
  • Cand inspirati, va umpleti pieptul sau burta?
  • Cand expirati, va relaxati sau ramaneti tensionati?

Odata ce ati petrecut ceva timp explorand tiparele respiratie dvs., veti sti spre ce sa va indreptati atentia:

Daca descoperiti ca respirati prin gura, incercati sa treceti la respiratia prin nari. Acest lucru va va ajuta sa va calmati corpul si sa va reglati fluxul de oxigen.

Daca descoperiti ca respirati umplandu-va pieptul, incercati sa va concentrati asupra respiratiei abdominale profunde. Respiratia plin umplerea pieptului se numeste ”respiratie cu capul in jos„ si poate crea sau creste anxietatea.

Cand expirati, fiti mai constienti la reactia corpului dumneavoastra. Oferiti corpului ocazia de a elibera tensiunea prin respiratie.

Respirati dincolo de stress.

Acum, cand ne cunoastem tiparele respiratiei, sa devenim mai constienti de respiratia noastra si de modul in care aceasta se raporteaza la stres. Stresul este cauza tensiunilor in corp si a unei respiratii deficitare.

Cu cat acest tipar persista, cu atat organismul se panicheaza mai mult. Cu cat folosim pranayama pentru a permite respiratiei noastre sa ramana normala, cu atat vom fi mai bine pregatiti pentru a face fata stresului.

Sa incercam:

  • Inspirati profund numarand pana la trei
  • Intrerupeti, apoi expirati numarand pana la trei
  • In timp, dublati durata expiratiei la un raport de 2:1
  • Repetati acesti pasi de cel putin zece ori si observati cum vi se schimba atitudinea si ritmul cardiac

Aveti mai mult control asupra emotiilor si reactiilor decat ati crezut. Pranayama va poate da puterea de a deveni liber. O persoana sau un eveniment nu va mai poate produce anxietate sau stres.

Respiratia pozitiva.

O tehnica usoara de pranayama cu rezultate favorabile este numita ”respiratie pozitiva” iar eu o practic zilnic. Doar cateva minute de respiratie pozitiva pe zi va poate schimba complet perspectiva.

Gandurile noastre influenteaza foarte mult atitudinea si punctele noastre de vedere, asadar renuntarea la cateva minute pentru a invita optimismul in viata dvs. va va schimba foarte mult intreaga perspectiva.

Sa incercam:

  • Stati intr-o pozitie confortabila cu ochii inchisi si respirati de cateva ori lent si profund.
  • Folosind mana dreapta, gasiti Mudra Vishnu miscand degetele aratator si cel mijlociu circular in jos, pastrand intinse degetul inelar, degetul mare si degetul mic.
  • Asezati degetul inelar pe nara stanga si inchideti-o usor
  • Incepeti sa respirati numai prin nara dreapta si numarati pana la patru
  • Asigurati-va ca insiparia si expiratia au aceeasi lungime
  • Incercati aceasta tehnica timp de 3 – 5 minute, prelungind incet pana la 20 de minute in timp.

Un mare plus al acestei practici este atunci cand va concentrati gandurile catre ceva pozitiv pentru fiecare inhalare (un cuvant, o persoana, un eveniment etc.)

Aceasta tehnica este, de asemenea, numita respiratia pe nara dreapta si este o practica fantastica de pranayama pentru a misca energia prin corp, pentru a reduce stresul si a revitaliza corpul. Va va ajuta sa dobanditi o stare de spirit pozitiva si sa va imbunatatiti dispozitia.

Alternarea respiratiei prin nari (Nadi Sodhana)

4. Alternarea respiratiei

Alternarea respiratiei prin nari ajuta la echilibrarea partii stangi si drepte ale creierului, care echilibreaza, de asemenea, disciplina si intuitia. Este o buna practica de pranayama pentru a va curata canalele energetice, pentru a reduce stresul si pentru a imbunatati concentrarea.

Practicati aceasta tehnica de respiratie constienta atunci cand va simtiti stresati sau nervosi (mai ales in legatura cu un eveniment viitor) pentru a va ajuta sa dobanditi echilibru si claritate.

Sa incercam:

  • Stati confortabil avand coloana vertebrala dreapta si ochii inchisi
  • Expirati complet
  • Gasiti Visnu Mudra (consultati metoda 3 pentru instructiuni) cu mana dreapta
  • Inchideti nara dreapta cu degetul mare si inhalati prin nara stanga
  • Inchideti nara stanga cu degetul inelar drept si expirati prin nara dreapta
  • Inspirati prin nara dreapta si inchideti-o cu degetul mare
  • Expirati apoi prin nara stanga
  • Acest lucru completeaza un ciclu
  • Practicati cel putin 12 cicluri la un moment dat.
  • Completati intotdeauna aceasta practica expirand prind nara stanga

Daca sunteti interesat sa aflati mai multe despre aceasta practica pranayama, consultati articolul despre Alternate Nostril Breathing – Alternarea respiratiei prin nari.

 

Respiratia Zumzait de Albine (Bhramari Pranayama).

Bhramari pranayama este unul dintre preferatele mele pentru ca se detaseaza de imagini si sunete si va invita constiinta sa se integreze complet. Aceasta practica este, de asemenea, minunata pentru a reduce frustrarea si furia si pentru a calma nervii.

Sa incercam:

  • Stati confortabil si respirati adanc
  • In timp ce inhalati, inchideti urechile cu degetele mari si folositi degetele aratatoare pentru a va acoperi usor ochii
  • In timp ce expirati, continuati sa vibrati cu sunetul care vine din gat (acesta va suna ca zgomotul unei albine)
  • Ochii sunt inchisi, buzele lipite, iar dintii sunt usor separati
  • Incercati cel putin sase runde sau mai multe
  • Cand ati terminat, puneti-va mainile in poala si respirati tacut timp de cateva clipe

Bhramari pranayama stimuleaza, de asemenea, glanda pineala adanc in creier. Glanda pineala este in mare parte in stare de inactivitate si este mistic cunoscuta ca al saselea simt, dar poate fi revitalizata printr-o exersare regulata a acestei tehnici de respiratie.

Practicati Pranayama oricand!

Stand in tacere si concentrandu-va asupra respiratiei poate fi mai dificil decat pare. Pranayama este o practica si cu cat o realizati mai usor, cu atat mai usor va deveni. Pranayama va este oricand la dispozitie. Va va ajuta sa eliberati gandurile negative si sa incepeti sa va echilibrati mintea si emotiile. Tot ce aveti nevoie este deja in voi, iar acum e momentul sa incepeti.[/vc_wp_text][/vc_column][/vc_row]

Acest articol a fost preluat de pe siteul www.yogiapproved.com

Foto via www.lightonpranayama.com

Facebook Comments Box
Send this to a friend