SFANTUL FRANCIS
Sfantul Francis din Assisi.
aprilie 19, 2017
Tirumalai Krishnamacharya
Tirumalai Krishnamacharya – parintele sistemului modern de yoga.
mai 1, 2017

K PATTABHI JOIS, YOGHINUL CARE A DARUIT LUMII OCCIDENTALE ASHTANGA YOGA

K PATTABHI JOIS

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Ashtanga Yoga este unul dintre cele mai cunoscute stiluri de yoga ale momentului. E dinamica, accesibila oricui are putina vointa si are o gramada de beneficii! Iar instructorii Ashtanga Yoga sunt o dovada a stilului de viata sanatos si a auto-disciplinei pe care Ashtanga o cultiva. Primul instructor Ashtanga Yoga, sau mai bine zis fondatorul ei, a fost K. Pattabhi Jois, discipol al celebrului Krishnamacharya.

 

„Yoga este 99% practica si 1% teorie.” Patthabi Jois

 

K. Pattabhi Jois – Viata celui care a daruit lumii occidentale Ashtanga Yoga.

Yogacharaya Shri K. Pattabhi Jois s-a nascut in luna iulie a anului 1915, intr-o noapte cu luna plina, in India, intr-o familie de brahmani. Tatal sau era astrolog si preot ceea ce l-a ajutat sa ia contact cu lumea spirituala si sa studieze intens Vedele, ritualurile religioase hinduse si stiinta yoga.

In copilarie l-a intalnit pe Krishnamacharya, un mare yogin al acelei vremi, de la care a invatat secretele yoga. Timp de 2 ani, Pattabhi Jois a practicat impreuna cu marele yoghin zilnic, inainte de a merge la scoala.

La 14 ani, dupa ce a primit initierea in viata spirituala, conform traditiei brahmanilor, Pattabhi Jois a fugit si s-a inscris la Universitatea Sanskrita din Mysore pentru a invata limba Sanskrita.

Tot aici, dupa cativa ani s-a reintalnit si cu maestrul sau din copilarie, Krishnamacharya, de care nu s-a mai despartit pana la moartea acestuia.

Primind o mare donatie din partea unui om bogat pe care Krishnamacharya l-a ajutat sa se vindece cu ajutorul yoga, maestrul a deschis in Mysore prima scoala de yoga. Astfel Pattabhi Jois a fost unul dintre primii studenti ai scolii de yoga Ashtanga.  Krishnamacharya l-a rugat pe Jois sa infiinteze o sectiune speciala de Ashtanga Yoga si la Universitatea Sanskrita, ceea ce a si facut.

Aici Jois a cunoscut-o si pe cea care avea sa-i fie sotie. La varsta de 14 ani, Savitramma, o tanara foarte ambitioasa, a inceput sa vina la cursurile de yoga si l-a remarcat pe tanarul professor (Jois avea doar 18 ani la acea vreme). Imediat, a cerut permisiunea tatalui sau pentru a se casatori cu instructorul.

Au avut impreuna 3 copii – Manju, Saraswathi and Ramesh – toti devenind mari profesori ai scolii Ashtanga Yoga.

 

„Yoga este pentru purificare interioara, nu pentru exercitiu exterior. Yoga inseamna cunoastere de sine.” Patthabi Jois

 

Scoala lui Pattabhi Jois

In 1948, Pattabhi Jois a infiintat Institutul de Cercetare Ashtanga Yoga in casa sa cu doua camere din Lakshmipuram. In timp, cladirea a fost modificata si marita pentru a gazdui mai multi oameni. In 1964, un belgian a venit sa studieze yoga cu Pattabhi Jois, publicand apoi o carte despre stilul Ashtanga Yoga si pranayama in care vorbea si despre Jois.

Astfel, Europa avea sa afle despre acest stil si despre ambitiosul profesor de yoga Pattabhi Jois. Incepand cu anii 70, scoala sa de yoga a inceput sa fie cautata de un numar mare de europeni si americani. In 1973 Jois a facut prima calatorie in afara Indiei, in Brazilia, pentru a preda si vorbi despre Ashtanga Yoga. Dupa aceasta, a vizitat toate marile tari ale lumii, in conferinte si seminarii.

In 2009, dupa 7 decenii in care a predat yoga cu daruire si pasiune, Pattabhi Jois s-a stins din viata, lasand la conducerea scolii de yoga pe fiica sa, Saraswati, si pe fiul acesteia, Sharath.

 

„Yoga este posibila pentru oricine isi doreste cu adevarat. Dar, nu aborda yoga cu o minte orientata spre castig material.” Patthabi Jois

 

Ashtanga Yoga

Ashtanga Yoga este un sistem vechi de yoga descris in Yoga Korunta de Vamana Rishi. Acest text a ajuns la  Sri T. Krishnamacharya, datorita maestrului sau Rama Mohan Brahmachari. Pattabhi Jois avea sa urmeze aceleasi invataturi de la Krishnamacharya.

 

 

Conform lui Jois, caracteristicile Ashtanga Yoga sunt:

Vinyasa – aceasta inseamna coordonarea miscarilor cu respiratia. In Ashtanga Yoga fiecarei miscari ii corespunde o respiratie. Aceasta respiratie are rol de curatare a organismului, ajutand la ridicarea temperaturii sangelui. Odata temperatura crescuta, sangele se subtiaza, circuland mai bine in organism. Astfel, o buna circulatie a sangelui previne aparitia bolilor.

Tristhana – mintea trebuie sa fie concentrata asupra a 3 puncte in timpul realizarii posturilor: postura, respiratia si privirea. Fiecare dintre acestea ajuta la disciplinarea si curatarea corpului, a sistemului nervos si , respectiv, a mintii.

Cele 6 otravuri – Conform textului Yoga Shastra, inima spirituala este casa lui Dumnezeu. Insa, aceasta lumina divina este acoperita de 6 otravuri: dorinta, furia, iluzia, lacomia, invidia si lenea. Pattabhi Jois spunea ca prin practica zilnica a Ashtanga Yoga un timp indelungat, corpul, mintea si inima se purifica.

Va recomandam acest film, in care Sri Pattabhi Jois ghideaza cativa studenti Ashtanga Yoga in prima serie pentru incepatori. Cu siguranta va va inspira!

 

Particularitatea stilului Ashtanga Yoga predat de Pattabhi Jois

Jois a declarat ca a modificat cateva dintre secventele de posturi pe care le-a invatat de la Krishnamacharya si ca le-a grupat intr-un sistem mai clar. Decizia sa a venit dupa multi ani de practica si observatie. Astfel, modificarile pe care le-a adus au rolul de a ajuta practicantul sa experimenteze mai mult din beneficiile yoga si sa ii ajute corpul sa se deschida mai mult.

Ceea ce este caracteristic doar stilului predat de Pattabhi Jois este ca practicantul este ghidat progresiv prin seturile de posturi, pas cu pas. Mai intai se fac saluturile soarelui, apoi posturile in picioare pentru a pregati corpul pentru posturile care urmeaza, apoi vin asanele in pozitie intinsa, care prezinta un nivel mai ridicat de dificultate.

Sistemul gandit de el cuprinde 6 serii, insa doar cativa practicanti Ashtanga Yoga au trecut de seria 3. Cei mai multi practica seria 1 iar instructorii seria 2, cei foarte avansati aflandu-se la nivelul seriei 3.

„De ce se intampla asta?” veti intreba. Convingerea lui Jois era ca un practicant trebuie sa petreaca un anumit numar de ani (3-5) practicand o serie pentru a ajunge sa o stapaneasca si abia apoi poate trece la urmatoarea. Fiecare serie te pregateste pentru urmatoarea, la fel cum fiecare asana te pregateste pentru cea care urmeaza. Aceasta este structura Ashtanga Yoga, care pana acum a dat rezultate foarte bune.

Avem nevoie doar de determinare!

 

Surse:

www.kpjayi.org

www.ashtanga.com

www.ashtangayogaorangecounty.com

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Facebook Comments Box
Send this to a friend