mintea precum cerul
Dezvolta-ti o minte asemenea cerului.
noiembrie 10, 2016
mintea
Structura mintii si meditatia.
decembrie 1, 2016

Cultivarea pacii interioare cu ajutorul Linistii Nobile.

linistea nobila

Ce este Linistea Nobila?

Buddhistii o numesc „Linistea nobila”, yoghinii ii spun „Mauna”. Despre ce este vorba? In cultura noastra europeana nu se vorbeste despre nicio practica a linistii. Din contra, discursul si elocventa sunt considerate a fi formele cele mai inalte ale inteligentei umane.

Linistea nobila (sau Mauna) este o practica spirituala ce consta in abtinerea de la actul vorbirii, gesticulare, citit sau scris, practica adoptata din proprie vointa. Rolul acestei tehnici este acela de a ajuta persoana in procesul de interiorizare, avand un efect de linistire si purificare a mintii.

In cultura orientala, si mai cu seama in cultura orientala spirituala, s-a pus accent pe cultivarea calitatilor interioare (nu pe inteligenta si discurs) si pe cultivarea relatiei/devotiunii fata de Divin. Intr-un astfel de context, linistea nobila (sau mauna) a avut dintotdeauna un rol vital. Odata „vorbaria” incetata, initiatul avea acces la stari de constiinta din ce in ce mai subtile si elevate.

 

Origine si istoric

Se spune despre Linistea Nobila ca a fost introdusa de Buddha, el avand obiceiul de a tine lungi perioade de liniste sau de a raspunde la intrebarile oamenilor prin liniste. De-a lungul timpului, Linistea Nobila a devenit un procedeu obligatoriu in retragerile de meditatie, si o marca a spiritualitatii Buddhiste dar si yoghine, unde tacerea este numita Mauna. 

linistea nobila

Practica in sine

Daca vei merge la un curs de meditatie Vipassana (sau orice alt tip de meditatie), vei avea ocazia sa practici Linistea Nobila sau Mauna.

Face parte din regulile cursului de meditatie si e bine sa o respecti. Vei vedea dupa cele 10 zile efectele miraculoase ale acestei practici.

E drept, nu ai facut niciodata asta, insa nu esti curios/curioasa sa incerci? Va fi mai greu in primele zile, dar apoi te vei obisnui.

Daca nu mai poti de nerabdare sa incerci aceasta practica, iti poti lua un mic concediu de cateva zile (intre 3 si 5 zile) in care sa faci o retragere pe cont propriu, la tine acasa. Asigura-te ca esti singur in casa, sau daca mai sunt persoane care locuiesc acolo, spune-le de la inceput despre practica ta si cere-le sa ti-o respecte, sa nu te atraga in conversatii pe parcursul acestor zile.

Insoteste practica Linistii Nobile cu:

  • Meditatia si
  • Un regim de alimentatie simplu dar sanatos.

Trebuie sa intelegi ca aceasta practica e o alegere de a fi singur si de a te interioriza, devenind observatorul mintii tale. Asa ca, renunta la Smartphone, Whatsapp, Facebook, E-mail, Netflix, carti si orice alte mijloace care iti pun rotitele mintii intr-o miscare permanenta.

 


„Practica Linistii Nobile este un dar prin care creezi spatiu pentru tine si pentru ceilalti. In aceasta liniste, putem inflori foarte frumos.”

Mushim Ikeda-Nash


 

De ce sa practici Linistea Nobila?

Cand prietenii tai se lauda ca au fost la concertul U2 sau la ultimul film al lui Tarantino, tu de ce ai tine Linistea Nobila? Ce ai avea de castigat? Poate ca asta nu te va face cel mai popular om din anturajul tau, insa, nu practici Linistea Nobila pentru nimeni. O practici numai si numai pentru tine.

Daca vrei sa urmezi cu adevarat drumul spiritual, daca vrei sa cultivi pacea, linistea si claritatea interioara, atunci practica Linistea Nobila.

 

Iata care sunt beneficiile Linistii Nobile:

  • Linistirea mintii (este foarte buna daca suferi de anxietate sau agitatie mentala, stres).
  • Pace
  • Claritate mentala
  • Accentuarea intuitiei – sau mai corect spus, odata „vorbaria” incetata, poti auzi mai bine intuitia/ghidarea interioara.
  • Constientizarea faptului ca mintea obisnuia sa fie preocupata de tot felul de subiecte superficiale sau toxice, cum ar fi: barfa, polemica, critica.
  • Incepem sa auzim mai multe sunete din exterior
  • Observam ca putem asculta cu adevarat pe altcineva, fara ca discursul nostru interior sa intervina.
  • Ascutirea atentiei.

 

Facebook Comments Box
Send this to a friend