Ce nu cunoastem despre respiratie?
decembrie 10, 2016
anapanasati buddhism
Cultivarea pacii cu ajutorul constientizarii respiratiei (Anapanasati).
ianuarie 5, 2017

Cand ne gandim la Buddhismul Zen, primele lucruri care ne vin minte sunt: calugari  imbracati in negru stand nemiscati in postura de meditatie, templele de o frumusete minimalista si aforismele pline de intelepciune. Cu siguranta ne gandim si la pace. Ba chiar ne gandim atat de mult, incat cuvantul „zen” a fost adoptat si in argoul limbii romane pentru a desemna o stare de calm si pace interioara: ”Ce zen esti!”. Cu alte cuvinte: cat esti de calm si neperturbat de evenimentele exterioare.

buddism zen

Arta Zen: Titlul picturii este „Enso”, realizata de Mokurai; Credit: zenpaintings.com

 

Haideti sa descoperim impreuna ce este Buddhismul Zen, cum este el diferit de celelalte ramuri ale Buddhismului si care sunt invataturile sale.

 

Origine

Buddhismul Zen a luat nastere in China in urma cu aproximativ 1500 ani, ca o imbinare a Buddhismului Mahayana cu Taoismul, care exista in China la acea vreme. In timp, el s-a extins in Vietnam, Korea si apoi in secolul XII a ajuns si in Japonia.

Mai nou, in secolul XX, Zen-ul a patruns si in Europa si SUA, oamenii occidentali find fascinatie de aceasta ramura distincta a Buddhismului.

Cuvantul japonez „Zen” vine din cuvantul chinezesc „Chan” care vine din „dhyana” de origine sanskrita, acesta insemnand „absorbtie” sau „meditatie”.

 

Ce este Buddhismul Zen?

Buddhismul Zen este o cale a meditatiei. Meditatia este centrul vietii si viata insasi. Meditatia are ca scop eliberarea din sclavia mintii rationale, a interpretarii si a judecarii lumii in bine si rau. Buddhistii Zen vad meditatia nu ca pe o practica izolata ci ca pe o arta de a iti trai viata clipa de clipa.

Spre deosebire de celelalte ramuri ale Buddhismului care pun accentul pe citirea si urmarea sutrelor lui Buddha, Zen-ul pune accentul pe practica individuala si pe intelegerea directa prin meditatie.

In Zen se spune ca Buddha nu este o figura exterioara care trebuie slavita, Buddha este insasi sinele tau. Toti oamenii au inauntrul lor acest Buddha, tot ceea ce trebuie sa faca este sa il descopere.

 

„Toate fiintele sunt Buddha, prin natura lor,

Asa cum gheata este apa, prin natura ei.

In afara de apa, nu exista gheata.

In afara de Buddha, nu exista nicio fiinta.” 

Hakuin Ekaku

 

Asadar, Buddhismul Zen ne trimite sa gasim iluminarea in interior. Nu trebuie sa cautam raspunsuri in afara noastra. Putem gasi raspunsurile in acelasi loc din care au plecat intrebarile.

 

buddism zen 2

aforism zen

 

Scolile Zen.

De-a lungul timpului Buddhismul Zen s-a ramificat in multe scoli, fiecare avand o anumita viziune. Scolile Zen se pot imparti in doua tipuri:

  1.  Cele care considera ca mintea este iluminata de la inceputul timpului.
  2.  Cele care considera ca la un moment dat, mintea noastra devina prizoniera ignorantei si a iluziei si trebuie sa parcurgem un drum spre trezire.

Astfel, in lume exista Buddhism Zen de tip Soto, Rinzai, Obaku si Sanbo Kyodan, aceasta din urma fiind o combinatie a primelor doua scoli.

Probabil ca Thich Nhat Hanh este cel mai cunoscut dintre maestrii Zen din occident. De origine vietnameza, el locuieste in prezent in Franta, unde are si un centru de meditatie.

Iata ce spune acest invatator Zen: „ oamenii cred ca este un miracol sa poti merge pe apa. Eu cred ca adevaratul miracol nu e sa mergi pe apa, ci pe Pamanat. In fiecare zi luam parte la un miracol pe care nici macar nu il constientizam: cerul albastru, norii albi, frunzele verzi, ochii unui copil, proprii nostri ochi. Totul este un miracol.”

 

Invataturile Buddhismului Zen

 

Meditatia

Buddistii Zen practica Zazen-ul, o meditatie in care se constientizeaza postura corpului si respiratia. Tot aici se pune accent pe concentrarea atentiei in zona abdomenului, acolo unde respiratia este simtita ca umflarea abdomenului si retragerea lui.

Aceasta practica are puterea de a aduce claritate si de a ancora mintea in prezent. Atunci cand mintea e clara, intelepciunea apare spontan.

 

Autodisciplina

Activitatile vietii de zi cu zi sunt oportunitati pentru practicantul Zen de a isi pune in practica meditatia si de a se autodisciplina. Astfel, munca, viata de familie sau masa nu sunt excluse din practica spirituala, din contra. Ele sunt prilejuri de a fi mai prezenti, de a munci cu daruire si de a trai fiecare clipa in acceptare totala.

 

Chanting-urile

In toate manastirile Zen se practica chanting sau cantarea sutrelor. Aceasta practica are ca scop insusirea invataturilor dar si conectarea cu maestrii realizati care se afla in alte dimensiuni.

 

Video via Youtube 

Facebook Comments Box
Send this to a friend