detoxifierea de primavara
Detoxifierea de primavara: Si tu poti avea un corp tanar si flexibil cu ajutorul sucurilor verzi.
aprilie 5, 2018
Pranayama Nadi Shodhana
Pranayama Nadi Shodhana – 5 efecte benefice
februarie 2, 2020

Alternarea Respirației prin Nari: Pranayama pentru Eliminarea Stresului

pranayama

Alternarea respirației prin nări ( tradițional cunoscută ca Nadi Sodhana Pranayama) este una din cele mai bune forme de pranayama pe care o poți practica pentru eliminarea stresului . Pranayama poate fi definită ca respirație conștientă. ”Prana” înseamnă energia vieții și ”yama” înseamnă vehicul sau control.
Multe tehnici tradiționale yoghine de pranayama ( tehnici de control a respirației ) pot fi dificile deoarece implica încetinirea și/sau retenția respirației la anumite intervale de timp sau stăpânirea anumitor posturi pentru a le realiza cum trebuie dar Nadi Sodhana poate fi realizata ușor de oricine iar beneficiile practicării ei sunt nenumărate.

 

Beneficiile practicării tehnicii de respirație Nadi Sodhana:

  • Reduce stresul si anxietatea pe măsură ce calmează și centrează mintea
  • Realizează un echilibru între emisfera stânga și emisfera dreaptă a creierului, aceasta conducând la o împletire între gândirea logică și intuiție
  • Reglează temperatura corpului
  • Îmbunătățește si reglează sistemele cardiovascular si respirator
  • Vindecă și purifică sistemul nervos
  • Plasează mintea într-o stare perfectă pentru meditație
  • Mărește nivelul de energie
  • Îmbunătățește somnul
  • Echilibrează Ida și Pingala, canalele solar si lunar ale corpului astral, dând posibilitatea curgerii în întregime a pranei ( fără blocaje ) prin întregul sistem energetic ( aceasta este o condiție   de bază pentru multe forme avansate de yoga )
  • Oxigenează sângele
  • Echilibrează apetitul

Cum să practici Nadi Sodhana:

Alternarea respirației prin nări poate fi învățată în multe moduri diferite. Îți voi împărtăși modul in care eu practic și predau. ( Nu spun că modul meu este mai bun decât al altora; te încurajez să alegi o formă a acestei practici cu care rezonezi cel mai mult și/sau să consulți un profesor daca ai unul. )

Pasul 1: Stai într-o postura confortabilă cu coloana dreaptă și corpul relaxat.

Pasul 2: Fă cu mâna stângă gestul înțelepciunii ( Gnana Mudra ) atingând ușor cu vârful degetului arătător mijlocul degetului mare plasând mâna pe genunchiul stâng.

Pasul 3: Cu mâna dreaptă realizează o mudră prin lipirea degetului arătător și mijlociu de palmă. Se va folosi degetul mare pentru a bloca nara dreaptă si degetul inelar pentru a bloca nara stângă.

Pasul 4: Blochează nara dreaptă cu degetul mare și inspiră total prin nara stângă. În timp ce începi să inspiri închide ochii și ușor orientează-ți privirea către cele de al treilea ochi între sprâncene.

Pasul 5: Fără să faci pauză blochează nara stângă cu degetul inelar și expiră total ( și egal ) prin nara dreaptă.

Pasul 6: Din nou fără să faci pauză, inspiră total ( și egal ) prin nara dreaptă și expiră prin nara stângă. Aceasta reprezintă o rundă.

Pasul 7: Repetă pașii pentru a realiza mai multe runde.

Precauții si Recomandări pentru Nadi Sodhana Pranayama

Este recomandat daca ești un începător să începi întâi numai cu trei runde apoi sa continui cu șase runde într-o săptămână și apoi mărești până la nouă runde în următoarea săptămână.
Este de asemenea recomandat să nu practici dacă există vreo urmă de încordare sau tensiune. Totuși dacă observi o ușoară congestie intr-una dintre nări respiră ușor și egal și vei vedea că tehnica însăși elimină blocajul.

Eliberarea de stres cu ajutorul lui Nadi Sodhana

Există multe forme avansate ale practicării acestei tehnici dar aceasta formă de bază este puternica si plăcută.
Beneficiile eliberării de stres, reducerea anxietății și toate celelalte rezultate pozitive ca urmarea a practicării perseverente a lui Nadi Sodhana Pranayama fac ca această tehnică să merite efortul de a fi învățată.

Sursa articolului: www.yogiapproved.com

 

Facebook Comments Box
Send this to a friend