yoga sutra
Yoga în definiția lui Patanjali
septembrie 6, 2016
Yoga si somnul
septembrie 22, 2016

Yoga si sanatatea.

sanatatea

 

Yoga, una din cele 6 scoli spirituale ale hinduismului, este o disciplina spirituală practicata de peste 5000 de ani in India. Yoga nu este numai un complex de tehnici, ea este un mod de viata. Prin aplicarea celor 8 principii morale,Yama-Nyama, prin meditatie, posturi corporale si tehnici de respiratie, yoga poate conduce la trezirea potentialului latent din om, fiind o cale spre autocunoastere si eliberare.

Yoga este un mijloc prin care putem sa ne linistim mintea dupa cum ne spune parintele acestei invataturi, Patanjali, in Yoga Sutra : “Yoga chitta vritti nirodhah” – Yoga inseamna eliminarea fluctuatiilor mentale.
In zilele noastre yoga a devenit extrem de populară pentru sanatatea noastra: ajuta la combaterii stresului, anxietății și depresiei cauzate de actuala industrializare precum și de stilul nostru de viață super-rapid.
În afară de aspectele spirituale, s-a demonstrat stiintific ca exista si avantaje de natură fiziologică si psihosomatice constatandu-se experimental secretia in organism a anumitor substante benefice în urma practicării yoga. Așadar, să înțelegem știința de dincolo de yoga, care o face să ne fie atât de utilă!

 

Beneficiile Yoga pentru sanatatea noastra: 

 

1. Moderează hormonii de stres.

Atunci când corpul nostru devine stresat în mod sever, acesta secretată un hormon numit cortizon, care ne ține alertați în situații de criză, dar, de asemenea, tulbură funcționarea organismului pe termen lung. Yoga reduce nivelul de stres al unui individ, moderând astfel producerea hormonului cortizon și păstrând starea de calm.

 

2. Faciliteaza producerea de  enzime antioxidante.

Expunerea repetată la factorii care polueaza mediul precum și produsele secundare metabolice au ca drept rezultat formarea de radicali liberi, care contribuie la apariția mai multor boli, inclusiv a cancerului și accelerează procesul de îmbătrânire. Pentru a contracara radicalii liberi, organismul uman își folosește puternicul sistem de apărare sub formă de enzime antioxidante. Nivelul de enzime antioxidante s-a dovedit a fi semnificativ mai mare la persoanele care practică yoga, sporind astfel apărarea împotriva daunelor cauzate de radicalii liberi.

 

3. Stimulează sistemul nervos parasimpatic.

Yoga stimulează, de fapt, sistemul nervos parasimpatic, care ne calmează și reface echilibrul după o perioadă de stres major. În cazul în care sistemul nervos parasimpatic se activează, sângele este direcționat spre glandele endocrine, organele digestive și alte organe, provocând astfel reducerea ratei bătăilor inimii și scăderea tensiunii arteriale.

 

4. Îmbunătățește imunitatea.

Acest lucru se datorează faptului că yoga reduce hormonul numit cortizon. Prea mult cortizon poate reduce eficacitatea sistemului imunitar prin imobilizarea sistemul de apărare din organismul nostru (leucocite). Yoga moderează producerea de cortizon, crescând astfel imunitatea. Sanatatea noastra are doar de castigat!

 

5. Vindecă dependența.

Dopamina, o substanţă secretată de creier care determină buna dispoziție în timpul consumului de substanțe interzise sau droguri, poate fi generată în mod automat făcând yoga. Astfel, dorința aprigă pentru atingerea acelui nivel de satisfacție nu se mai manifesta. Yoga poate oferi același nivel de dopamină sau satisfacție, reducând astfel dependența.

 

6. Dezvoltă volumul creierului. 

După efectuarea unor investigații RMN, oamenii de știință au descoperit că persoanele care practică yoga posedă mai multă materie cenușie (celulele creierului) decât non-practicanții. S-a constatat că, în urma mai multor ore de antrenament pe săptămână, anumite zone s-au dezvoltat mai mult – fapt ce sugerează că yoga contribuie la mărirea volumului creierului.
Yoghinii au creierul mai dezvoltat în zone caracterizate de hărțile mentale ale corpului implicate în direcționarea atenției sau decisive în combaterea stresului, precum și de domenii-cheie care vizează conceptul de “sine”.

 

7. Ancorează individul în Prezent. 

Yoga atrage atenția către momentul prezent și oferă o mai mare conștientizare față de gândurile negative, dezvoltând capacitatea de a renunța la acestea în scopul auto-conservării.

 

8. Mudre Yoga.

Si mudrele ajuta la sanatatea corpului. Mudrele yoga reprezintă posturi ale mâinii care stimulează anumite părți ale creierului precum și ale corpului. Deși bizar, s-a observat că bebelușii efectuează singuri mudre în mod inconștient.

Adi Mudra: Când un bebeluș are degetul ascuns în interiorul palmei și celelalte degete înfășurate în jurul lui, într-un pumn, el executa o mudra. Această mudra numită Adi Mudra relaxează sistemul nervos, îmbunătățește fluxul de sânge la nivelul capului și crește capacitatea plămânilor.

Chin Mudra: Când un bebeluș doarme, vârful degetului arătător atinge vârful degetului mare iar toate celelalte degete sunt extinse. Această mudra numită Chin Mudra îmbunătățește tiparul somnului, ridică nivelul de energie în organism și alină durerile din zona lobara a coloanei vertebrale.

Merudanda Mudra: Când un bebeluș își suge degetul, degetul mare este îndreptat în sus și celelalte degete sunt strânse în pumn. Acesta este Merudanda Mudra care energizează secțiunea de mijloc a corpului.

 

În timp ce yoga poate părea pentru oamenii normali doar o serie de exerciții de încovoiere a corpului , atunci când răsuciți membrele și respirați în mod conștient au loc o mulțime de procese. De asemenea, yoga nu este doar un set de asane pe care un individ le exersează pe saltea, ci mai degrabă un mod de viață. Având corpul sănătos și mintea calmă, orice persoană își asigură o viață mai fericită și lipsită de stres. Vă suna bine? Oricum, nu vă grăbiți să exersați posturi dificile de la început. Asigurați-vă că învățați yoga sub atenta supraveghere a unui profesionist cum ar fi un profesor de yoga și practicați în mod regulat pentru a obține beneficii pe termen lung!

 

Facebook Comments Box
Send this to a friend